Getty Images
u fokusu

Suđenje koje prati cijeli svijet: Hoće li itko i trepnuti ako Harvey Weinstein dobije doživotni zatvor?

Početkom listopada 2017. godine The New York Times objavio je priču u kojoj je detaljno opisano kako je producent Harvey Weinstein seksualno uznemiravao i zlostavljao žene u filmskoj industriji. Uslijedio je pokret #MeToo i dogodila se jedna od najvećih prekretnica ne samo u Hollywoodu, već društvu na svjetskoj razini - žene su odjednom počele javno govoriti o seksualnim uznemiravanjima i zlostavljanjima koja su trpjele. Upravo su zato oči i uši cijelog svijeta uprte u početak suđenja posrnulom Harveyju Weinsteinu - suđenje mu je počelo u New Yorku, a tek ga čeka da stane pred sud i u Los Angelesu.

U ponedjeljak je na Manhattanu u New Yorku počelo suđenje nekoć najmoćnijem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu (67), koji se odmah izjasnio da nije kriv za optužbe za seksualne zločine - silovanje i seksualno uznemiravanje. Sudi mu se za seksualno zlostavljanje dviju žena, jedne 2006., a druge 2013. godine. Ako mu se dokaže silovanje, dobit će doživotni zatvor. Barem nekakva satisfakcija za sve one žrtve čije su optužbe otišle u zastaru.

Suđenje u New Yorku tek je krenulo, a već nekoliko sati kasnije suočio se s optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje u Los Angelesu, gdje ga je okružna tužiteljica Jackie Lacey stavila pred još dvije optužbe. Prva datira od 18. veljače 2013. kada ga se tereti da je silovao ženu u njezinoj hotelskoj sobi, a druga, seksualni napad, samo dan kasnije kad je seksualno uznemirio drugu ženu u hotelskom apartmanu u Beverly Hillsu.

Ako mu se dokaže silovanje, u Kaliforniji mu prijeti do 28 godina zatvora. "Vjerujemo da će dokazi pokazati da je okrivljenik koristio svoju moć i utjecaj kako bi se približio svojim žrtvama, a zatim počinio nasilne zločine nad njima. Želim pohvaliti sve žrtve koje su se javile i hrabro prepričale što im se dogodilo. Nadam se da će sve žrtve seksualnog nasilja pronaći snagu i učiniti isto", rekla je Lacey. Pljuska u lice društvu je i činjenica da su obje optuženice barem jednoj osobi odmah ispričale što im se dogodilo, i obje su navodne zločine policiji prijavile te ključne 2017. godine.

NEW YORK, NY - JANUARY 06: Harvey Weinstein arrives to the court on January 6, 2020 in New York City. Weinstein, a movie producer whose alleged sexual misconduct helped spark the #MeToo movement, pleaded not-guilty on five counts of rape and sexual assault against two unnamed women and faces a possible life sentence in prison. (Photo by Kena Betancur/Getty Images)
Getty Images
Tijeko suđenja Weinsteinovo zdravlje rapidno je opadalo.

Od vrha do dna

Dovoljno je reći: otkako su najesen 2017. troje istraživačkih novinara objavili šokantna svjedočanstva njegovih žrtava, život mu se urušio kao kula od pijeska. S tempiranom bombom u ruci 'igrale' su tada, ali i u godinama koje su uslijedile, i novinarke New York Timesa Jodi Kantor i Megan Twohey koje su za svoj rad dobile Pulitzerovu nagradu. Potom su objavile i knjigu "Rekla je" u kojoj su sve dokumentirale.

Suradnik New Yorkera Ronan Farrow - inače sin Mije Farrow i Woodyja Allena, od početka je radio na progonu holivudskog moćnika. Potom je radio i na seriji dokumentaraca za HBO, izdao i knjigu “Catch and Kill” s detaljima višegodišnjeg istraživanja afere. Upravo je on izvrsno pisao o tome kako se Weinstein služio kombinacijom bijesa, prijetnji, profesionalnih obećanja i ranjivosti žrtava ne bi li osigurao šutnju žena koje je seksualno napao. U njegovom dokumentarcu "Nedodirljivi" žrtve svjedoče kako ih je iskorištavao i potom ucjenjivao - za šutnju čak i plaćao, a neposlušne kažnjavao uništavajući im karijere.

U nešto manje od dvije i pol godine više od 80 žena optužilo ga je za spolno uznemiravanje tijekom nekoliko desetljeća. Među njima ima i vrlo zvučnih imena - među prvima su bile glumice Rose McGowan i Ashley Judd, a odmah nakon njih oglasile su se i podržale ih također uznemiravane Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Uma Thurman. Asia Argento i Lucia Evans optužile su ga za silovanje. Dana 15. listopada pokrenule su pokret #MeToo protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, koji je zahvatio cijeli svijet.

Getty Images
Harvey Weinstein i glumica Gwyneth Paltrow

Weinstein je konstantno tvrdio da su njegove seksualne veze bile uz pristanak, te se ispričao ako je svojim ponašanjem nekima nanio bol. Na to više nitko i ne trepće.

Nije samo javna sramota ono što je trenutačno snašlo "nedodirljivog". Ubrzo nakon što je raskrinkan, Akademija filmskih umjetnosti izbacila ga je kao svog člana. Odmah nakon toga, napustila ga je i odnijela mu 56 milijuna dolara supruga, dizajnerica Georgina Chapman s kojom je tijekom deset godina braka dobio dvoje djece koja su danas u dobi od devet i šest godina. S prvom suprugom ima još troje djece u dobi od 17, 21 i 24 godine.

U veljači 2018. njegova tvrtka "Weinstein Co" doživjela je bankrot. Robert De Niro, Jennifer Lawrence, Heidi Klum, Michael Bay, Daniel Radcliffe, Seth Rogen i Malia Obama samo su neki od stotine ljudi s kojima je tvrtka surađivala, a nikad neće vidjeti zarađeni novac.

Iz džepa nije platio niti 25 milijuna dolara koje je podijelilo tridesetak od 80 žena koje su ga optužile, a s kojima se nakon više od dvije godine progona, uspio nagoditi. Nije ih dakako isplatila niti njegova bankrotirana producentska kuća, već je isplata išla s njegove police osiguranja tvrtke. Tragikomično.

Sam u malom iznajmljenom stanu

Američki mediji pisali su da je vrijeme do suđenja provodio sam, u malom iznajmljenom stanu na Manhattanu. Nekretnina više nema, sve je rasprodao zbog dugova. Navodno je na internetu čitao svaki redak napisan o njemu, pročitao gomilu knjiga i uvjeren je da će biti oslobođen i vratiti se u filmski svijet. I dalje je uvjeren da su sve žene koje ga optužuju s njim bile dobrovoljno u nadi da će postati slavne.

Weinsteina, nakon što je promijenio tri odvjetnička tima, brani Donna Rotunno sa životnim partnerom Damonom Cherisonom.

NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 26: Harvey Weinstein arrives to court with his lawyer Donna Rotunno for arraignment over a new indictment for sexual assault on August 26, 2019 in New York City. The new charges against the movie mogul are from an indictment involving the actor Annabella Sciorra. Weinstein has already been charged with a host of other sexual assault charges and with the trial due to start in three weeks prosecutors are likely to request to add Sciorra’s testimony to be included rather than add an additional charge. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Getty Images
Harvey Weinstein i odvjetnica Donna Rotunno, snimljeni u kolovozu 2019.

Linker
19. travanj 2024 20:54