Hanza Media
I ONI ZNAJU KAKO JE TO

Učitelji s naše estrade otkrivaju zašto su stali na stranu štrajkaša: 'Vrijeđaju nas laži koje vidimo u medijima'

Štrajk prosvjetnih djelatnika uzeo je maha - nastavnici i profesori ne odustaju od svojih zahtjeva, a sve glasnije im podršku pružaju i roditelji i osobe iz javnog života. Razgovarali smo s akterima koje često vidimo na bini, ali kad se ugase svjetla na pozornici možemo ih vidjeti u ulozi - profesora, učitelja i predavača... Otkrili su nam zašto su i oni podržali jedan od najvećih štrajkova u hrvatskoj povijesti.

Kad je početkom listopada krenuo štrajk prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, baš nitko nije slutio da će trajati duže od mjesec dana i da mu se ni tada neće nazirati kraj. Vjerojatno nitko tada ne bi pogodio ni da će čak 96 posto prosvjetnih djelatnika u osnovnim školama odbiti ponudu Vlade. I to već drugu zaredom.

A jučerašnji scenarij na Markovu trgu kada su predstavnici sindikata predvođeni sindikalnim povjerenikom Branimirom Mihalinecom šutke podigli transparent upravo s ovom brojkom ispred nosa premijera Andreja Plenkovića, koji je prethodno pokušao smiriti strasti i apelirao na prekid štrajka - pamtit će se još dugo, pogotovo ako se ostvare najave sindikalista da će se u ponedjeljak u Zagrebu na Trgu bana Jelačića u 12:05 održati jedan od najvećih prosvjeda koje Hrvatska pamti.

Premijer tvrdi kako ovaj štrajk "već ima predizborne konotacije" te dodaje kako "nije fer biti ljut zato što će netko drugi dobiti veće plaće", a resorna ministrica Blaženka Divjak odvraća kako "neće sudjelovati u igri moći između sindikata i premijera", zbog čega si je sad već ozbiljno ugrozila poziciju u Vladi, jača podrška javnosti prema štrajkašima, koji su prvi put otkako se pamti ovako odlučno krenuli u borbu za svoja prava.

I dok mnogi na spomen ove teme još uvijek šute kao da se to njih ne tiče, iako je toliko zanimljiva da je o njoj izvijestio čak i ugledni The New York Times, grupa podrške roditelja nastavnicima u štrajku nastavlja rasti. No, podršku su im pružila sad već i 49 sindikata iz drugih sfera djelatnosti, a uključila se i hrvatska kulturna, novinarska i javna scena.

Među prvima to su javno učinili nagrađivana novinarka Maja Sever, književnik, publicist i novinar Miljenko Jergović, znanstvenik prof. dr. sc. Mirko Štifanić, glumci Filip Jurčić i Jure Radnić, dramaturginja Maja Sviben, književnik Miro Gavran, pjevačica Jelena Radan, glumica Ecija Ojdanić... Ali i naši sugovornici za koje možda i niste znali da nisu samo javne osobe, već su i prosvjetni djelatnici.

Kako ona to vidi

Nikolina Tomljanović, pjevačica nekad popularne grupe E.N.I., već je punih 13 godina u prosvjeti. Trenutačno radi kao učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci i u potpunosti je na strani štrajkaša.

"Obrazovanje je bitno mnogima u Hrvatskoj. Bitno je mnogim učenicima, bitno je njihovim roditeljima, a naravno bitno je i učiteljima. Ali obrazovanje definitivno nije bilo bitno nijednoj Vladi i sazivu Sabora u posljednjih 20 godina - pa tako ni danas. Posljedice toga vide se u zapuštenom sustavu osnovnog i srednjeg školstva u kojem smo mi učitelji svedeni na piskarala koja ispunjavaju tablice i izvješća za nalogodavce u gradu, županiji, agencijama i ministarstvu. Da, običnim ljudima obrazovanje je bitno, ali ne i hrvatskim političarima" ističe Nikolina.

A dok neki računaju koliko prosječni nastavnik ili profesor mjesečno zaradi u hrvatskim školama, Riječanka odgovara protupitanjem.

"Znate li, na primjer, koliko učiteljica dodatno dobije za to što svaki dan priprema posebne materijale za učenika s teškoćama? Oko 20 kuna mjesečno. Dakle, za dodatni posao za koji se morala sama educirati u svoje slobodno vrijeme, posao koji zna iziskivati i po sat-dva d-n-e-v-n-o povrh redovnih priprema i vrednovanja, učiteljicu se "nagrađuje" s 20 kuna m-j-e-s-e-č-n-o!

Učitelji imaju najnižu plaću ako se usporedi s drugim zaposlenicima jednakog obrazovanja, a priče o tome da je ova vlada povećala plaće ne stoje - tek je vraćen dio onoga što je učiteljima oduzeto u vrijeme krize 2008. godine, ističe.

Sada, 11 godina kasnije, dolazimo na koeficijente i postotke koje smo imali prije krize. A otad svijet i troškovi nisu stali, nego su išli naprijed" naglašava ova učiteljica dodajući kako je plaća još i najmanji problem.

Nije stvar samo u plaći

"Štrajk je pokrenut zbog plaće, jer zakon štrajk dozvoljava jedino ako se zaposlenici bore za materijalna prava, ali ono što mi učitelji želimo jest uređen sustav - sustav koji će omogućiti da poučavamo, a ne da piskaramo, da se kvaliteta i trud prepoznaju i vrednuju, da ne strahujemo od anonimnih prijava, da škole diljem Hrvatske imaju jednake uvjete. Ono što je stvarno čudesno jest što unatoč ponižavajućem odnosu nadređenih institucija, učitelji ipak rade sjajan posao - svojim entuzijazmom, novcem i slobodnim vremenom nadomještaju nedostatak resursa i podrške i čine najbolje što mogu unutar četiri zida svojih učionica.

Tim više nas vrijeđaju laži koje vidimo u medijima o prosječnoj plaći od 7000 i nešto kuna ili da se koeficijenti ne mogu tek tako mijenjati (a jesu i mogu), kaže nam Nikolina.

Na kraju još dodaje kako misli da je društvo većinom uz prosvjetne djelatnike u štrajku, jer "vide da je politici jedino stalo do politike i prošlosti, a ne do svakodnevnog života građana koji čine obrazovanje, pravda i zdravlje".

"Nijedan od ta tri sustava ne radi dobro. Novca država ima, ali političari imaju druge prioritete od građana. Zato mi učitelji štrajkamo." povjerila nam se Riječanka.

Sibenik, 010118.
Docek Nove Godine 2018 u Sibeniku na glavnom gradskom trgu Poljana uz nastup grupa Elemental i Dubioza Kolektiv
Na fotografiji: Elemental
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
Album se može poslušati i na YouTube-u.

To se i njih tiče

Ono što možda neki ne znaju, jest da su i većina članova grupe Elemental po struci profesori, odnosno nastavnici. Naime, Mirela Priselac Remi je profesorica engleskog i španjolskog jezika, Vida Manestar (prateći vokal) i Davor Zanoški (klavijaturist) su profesori glazbene teorije te oboje rade u muzičkim školama, dok i Luka Tralić Shot i Konrad Lovrenčić, iako po struci nisu nastavnici, oboje predaju audio produkciju, odnosno multimediju i video u privatnim školama. ("Al' nas dvojica nismo sad bitni." kaže nam na početku razgovora Luka Tralić Shot.)

Upravo zato što su neki među njima profesori, odnosno nastavnici, to je, istaknuli su u svojoj Facebook objavi, jedan od razloga zbog kojeg i osobno doživljavaju štrajk prosvjetara i koji podržavaju u potpunosti!

Što je to točno što njih smeta i zbog čega staju na stranu učitelja, nastavnika, profesora i pedagoga, u ime grupe Elemental objasnio je glazbenik Luka Tralić Shot.

"Mi smo svim srcem i razumom uz sve te ljude koji upravo u ovom trenutku stvaraju povijest. Nastavnici, profesori, učitelji, svi zaposleni u odgojno-obrazovnom sustavu su pokazali da su junaci u svojoj borbi za svoja prava.

Sjetimo se samo koliko svi oni moraju imati energije, motivacije, i znanja da bi 'odradili' svoj posao najbolje što mogu i znaju, naglašava Shot jednu od stavki koju mnogi zaboravljaju.

A taj "posao" su NAŠA djeca. I hvala im za to. Zato smo uz njih." objasnio je Luka stav grupe Elemental, koja se redovito javno angažira u cilju ostvarenja tuđih prava.

Na kraju je još dodao kako žele da se u našem društvu napokon počnu cijeniti stvarni trud i zalaganje, a ponajviše dostojanstvo svakog nastavnika.

"Drago nam je što možemo dati javnu i jasnu podršku jer se i sami smatramo dijelom svih tih ljudi i njihovim glasom." zaključio je Shot.

Linker
23. travanj 2024 19:27