pridružite se

Udruga RODA poziva sve žene da prekinu šutnju i ukažu na kršenje prava na porodu ili kod pružanja zdravstvene skrbi

Ako su se prema vama na porodu odnosili nehumano ili u nekom slučaju niste dobili kvalitetnu zdravstvenu skrb, napišite pismo nadležnim institucijama i pokrenite promjenu!

Udruga RODA (Roditelji u akciji), koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj, pokrenula je inicijativu pod nazivom #ŽalbomDoPromjena u sklopu ovogodišnje globalne kampanje '16 dana aktivizma i borbe protiv nasilja nad ženama'.

Kako piše na portalu Udruge i službenoj Facebook stranici, 'pozivaju se sve žene, posebice one koje su rodile ili bile trudne u vrijeme pandemije da šalju pisane žalbe nadležnim institucijama'.

Cilj ove akcije, napominju, jest potaknuti rodilje i trudnice da nadležnim institucijama prijave slučajeve u kojima su im bila uskraćena prava na kvalitetnu zdravstvenu skrb ili prekršena prava na porodu.

"Time ukazujemo na probleme koje žene doživljavaju te potičemo poboljšanje prakse i bolju pripremu za neku sljedeću krizu", poručuje RODA.

"Sve što treba napraviti za sudjelovanje u ovoj akciji i pokretanje vala promjena je:

1) Napisati i kuvertirati žalbu (adrese nadležnih institucija možete naći ovdje),

2) Fotografirati se sa kuvertom prije nego ju pošaljete poštom,

3) Objaviti na Instagramu i/ili Facebook-u svoju sliku s kuvertom koristeći hashtag: #PrekinimoŠutnju te #ŽalbomDoPromjena

4) Ako želite, tekst žalbe možete poslati i udruzi Roda preko online obrasca.

Ako žalbu šaljete mailom, svejedno molimo da se poslikate s papirom ili kuvertom na kojem piše #PrekinimoŠutnju te #ŽalbomDoPromjena i fotografiju objavite na društvenim mrežama uz ove hashtagove. Osim što nam time pomažete proširiti svijest o akciji, omogućavate nam da pratimo približan broj poslanih žalbi, tako da vas podsjećamo da koristite hashtagove prilikom objave fotografije", stoji u pozivu na akciju.

Adrese nadležnih institucija, upute za pisanje žalbe i online obrazac možete pronaći na ovom linku.

Čitajte i: Odluka koja je sve digla na noge: 'Jeziva bol. Spavala bih na betonu, ali ju ne bih ostavila samu u bolnici'

Linker
24. travanj 2024 17:09