Bečki dječaci
 Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia
KRIZA IH NIJE ZAOBIŠLA

Bečki dječaci pred bankrotom! 'U listopadu ćemo biti nelikvidni'

Bečkim dječacima, jednome od najpoznatijih zborova na svijetu, koji su kulturni veleposlanici Austrije, ali i dio svjetskoga kulturnog nasljeđa, prijeti nelikvidnost.

Aktualna kriza što ju je prouzročila pandemija koronavirusa pogodila je i ''Zbor Bečkih dječaka'', koji se sada bori za opstanak, pišu austrijski mediji.

Bečki dječaci su jedina privatna institucija koja ima pravo nositi državnog orla, podsjeća predsjednik i umjetnički voditelj zbora, Gerald Wirth.

Mnogi ne znaju da je zbor privatna neprofitna organizacija koja se u potpunosti samostalno financira bez državnih subvencija. Najznačajniji su dio austrijske kulture i u svijetu su nezaobilazni poput austrijskih Mozart kugli.

MOSCOW, RUSSIA. OCTOBER 2, 2011. Vienna Boys' Choir perform at Moscow International House of Music (MMDM).,Image: 103762330, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia
Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia
Bečki dječaci

"Većim se dijelom financiramo od prihoda s turneja i koncerata", rekao je Wirth, dodavši da je pandemija koronavirusa prvi put u 500-godišnjoj povijesti zbora prisilila njegove članove da utihnu.

Zasad su svi termini za produkcije otkazani, a internat u kojemu su mladi talenti smješteni ispražnjen je. "Trebali smo u jesen ići na američku turneju, no u ovome trenutku za to nema nikakvih izgleda", kazao je Wirth.

Već sada zbor Bečkih dječaka bilježi gubitak prihoda u iznosu od više od 800.000 eura, a do kraja godine ta bi svota mogla narasti i na dva milijuna eura. Wirth kaže da od države dosad nisu dobili nikakvu pomoć.

- 17/09/2019 ; Japan's Princess Kako (L) attends a concert by the Vienna Boys' Choir in Vienna on Sept. 16, 2019, during her trip to mark the 150th anniversary of diplomatic ties between the countries. (Kyodo)
==Kyodo,Image: 471252742, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Kyodo/MAXPPP / MAXPPP / Profimedia
Kyodo/MAXPPP / MAXPPP / Profimedia
Aktualna kriza nije mimoišla ni svjetski poznati zbor.

Ako ne dobijemo potporu države ili donacije, u listopadu ćemo biti nelikvidni.

Na taj će se način ugroziti djelovanje poznatog zbora, kao i internata s više od 300 dječaka koji pohađaju njihov 'Campus', a za koje roditelji plaćaju samo djelić troškova.

"Naša je škola otvorena za talentiranu djecu iz svih društvenih slojeva", istaknula je dramaturginja i glasnogovornica zbora, Tina Breckwoldt.

Uz školu djeluje i ženski pjevački zbor te Zbor pjevača amatera, odnosno svih onih koji rado pjevaju u dobi od 16 do 91 godine, napomenula je Breckwoldt.

Čitajte i:

Max Emanuel Cenčić ponovno pronašao ljubav: 'Već sam dvije godine oženjen sa svojim drugim mužem'

Nove proizvode za zaštitu od sunca naprosto ćete obožavati - dubinski njeguju i ističu preplanulu put

Agentica Davida Guette i drugih zvijezda: 'Exit je svjetlo na kraju tunela, to misle svi u industriji'

Obožavana premijerka otkrila što je prvo napravila nakon kraja epidemije

Mel B prisjetila se skandala koji se dogodio na turneji sa Spice Girls: 'Zamolila me da izađem van'

Shirts from Backpack – Ljubav prema putovanjima arhitektica je utkala u trendi majice

Postoje trenuci kad je Tončica Čeljuska malo ljubomorna i to na jednu ženu…

Emotivan obiteljski trenutak mogla je uhvatiti samo mama Kate: George i Charlotte već mijenjaju svijet

Linker
12. travanj 2024 22:19