Asim Ugljen
 Bojan Zibar i Bruno Zlomislić
Nevjerojatno!

Glumac Asim Ugljen o borbi za zdravlje: Tumor mu operirao otac, supruga ga tri puta oplakala

Poznati umjetnik sasvim je slučajno shvatio da ima tumor na mozgu, za sve je 'krivo' šišanje na nulericu, nakon konuzltacija u bolnici, savjetovano mu je kako bi bilo najbolje da ga operira otac, poznati kardiolog Ranko Ugljen, kako je cijela obitelj proživljavala to stresno razdoblje opisao je u detalje.

"Nikad ne pišem o vlastitim kalvarijama, dok ne prođe puno godina, pa to postane priča iz prošlosti koje se s osmijehom sjećam. Ali danas hoću", započeo je glumac.

Sve se odigralo nakon što je završio snimanje za seriju "Kud puklo da puklo", pobjegao je na Mrežnicu, obrijao je glavu. "Došli smo na terasu, nešto sam mjerio, ne sjećam se i Marta me upitala kaj mi je to iza na glavi. Rekoh da nemam pojma. Slikala je. Imao sam jaje na zatiljku, ispod kože. I slijepcu je bilo jasno da imam tumor. Otišao sam na pretrage u Zagreb. Tumor je. Spojen na leđnu moždinu i lubanju", ispričao je.

Nalaze je odnio svom ocu Ranku Ugljenu koji radi kao kardiolog na Rebru.

Otac ga operirao

"Nisam neurokirurg, ali po veličini i položaju i nalazima, ili je lipom, ili liposarkom. Ako je lipom, to je najbenignija vrsta tumora, ali ako je liposarkom, pa sine moj, sve ima svoj početak i kraj, tako i život", otac je bio brutalno iskren prema svom sinu. Tada kreće zaplet, kako je kazao mladi glumac.

"Toliko je duboko i toliko je na glupoj poziciji da mi na Rebru predlažu da me Ranko operira, jer bi ga on mogao izvaditi bez da mi napravi štetu. Naime, pipci tumora su mi se proširili na centar za govor i pokret. A s obzirom na posao kojim se bavim, treba mi oboje", prepričao je kako je došlo do odluke da ga operira upravo otac uz asistenciju dvojice neurokirurga.

"Odemo u salu, gdje mi kaže da ću dobiti lokalku, jer moramo pričati da zna da li sve ide dobro. Ležim na stolu na trbuhu, glava mi je odozada otvorena kao lubenica, ovaj pili, brusi, reže. I šuti. Što je čudno, Ranko uvijek sluša muziku dok operira. Pjevuši. Priča. Sad šuti. Šute i neurokirurzi. Nema muzike. Samo tišina i teško disanje. Pitam ga kako ide. Kaže da ga još nije ni našao pipke i da začepim. Skužim da je nervozan. Što nije nikad kad operira. Ali ok, sin sam mu i ovo nije kirurgija kojom se on bavi. Ufam se da je ipak majstor zanata", sasvim je iskren Asim.

Anestezija je popustila

Nekoliko minuta nakon toga počelo ga je jako boljeti, zamoli oca da stane, osjetio je nervozu u sali. Anestezija je počela popuštati.

"Pitam da me opet anestezira. Ne može. Glava mi je otvorena kao lubenica i sad je gotovo. Koliko mu još treba? Dok ne izvadi. Sat i 57 minuta je on puhao, dahtao i masakrirao me, a ja sam s glavom u onoj rupi disao na škrge i stiskao zube kako ih nikad prije nisam stiskao. Tko nije ležao otvorene glave na stolu dok mu pila struže po glavi i čupa dijelove tumora, nije osjetio bol", prisjetio se.

asim ugljen, supruga marta bolfan ugljen,djeca dino i lejla ugljen zagreb 10062015 foto posavec
Ivan Posavec
Asim Ugljen, supruga Marta Bolfan Ugljen,s djecom Dinom i Lejlom

Kaže da je jedno od najvećih čuda koje je u životu izveo ta da sam sve otrpio bez ispuštenog glasa.

"Zašto? Zato što je moj inat bio jači od boli. Jer me taj isti Ranko odgajao da stisnem zube i izdržim kad je najgore. I stisnuo sam zube i izdržao. Nikad mi ne bi oprostio da sam tada vrištao. Nakon operacije sam odmah otišao u njegov stan, legao i pokušao zaspati", ispričao je. Dva tjedna čekao je rezultate biopsije, koja je pokazala da je ipak riječ o benignom lipomu.

"Samo mi je bilo žao Marte kojoj je Ranko rekao da se vraćamo za pola sata, a došli smo natrag za dva. Triput me oplakala, sama u toj sobi", opisao je kroz što je prolazila njegova supruga.

"Jednu stvar mu moram priznati, zašio me kako me nitko nikad prije nije zašio, a šivali su me u životu. Ranko Ugljen zvani Singerica. Fakat ga su tako zvali kad je bio mladi kirurg", završio je svoje podulje izlaganje na Facebooku Asim.

Pročitajte i:

Asim Ugljen: Dobro je imati strogog oca, ali ja to nisam

Borba protiv vršnjačkog nasilja! Nogometnom utakmicom s djecom poznati podržali kampanju #naNAJjače

Šok i tuga u glumačkom svijetu: 'Ljudino velika i luda, sretan put!'

Linker
29. svibanj 2023 21:37