New Line Cinema
Počivao u miru

Odlazak 'Bilba Bagginsa': Preminuo legendarni glumac iz trilogije Gospodar prstenova

Glumac kojeg najviše pamtimo po ulozi hobita iz popularne fanstasy trilogije preminuo je u 89. godini životu u bolnici u Londonu.

Glumac kojeg najviše pamtimo po ulozi hobita iz popularne fanstasy trilogije preminuo je u 89. godini životu u bolnici u Londonu.

Britanski glumac Sir Ian Holm, najpoznatiji po ulozi hobita Bilba Bagginsa u trilogiji Gospodar prstenova, preminuo je u Londonu u 89. godini, a vijest je potvrdio njegov agent za strane medije.

'Umro je u bolnici. S njim je bila njegova obitelj i njegovatelj. Bio je šarmantan, ljubazan i izrazito talentiran', rekao je agent. Naime, Holm je imao Parkinsonovu bolest, a posljednje trenutke proveo je s obitelji.

London, UNITED KINGDOM  - British actor Ian Holm has died at the age of 88, according to a statement from his agent.

Holm had a long and varied acting career that saw him cast as a slew of characters, including Bilbo Baggins in the
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Ian Holm najpoznatiji je po ulozi Bilba Bagginsa u trilogiji Gospodar Prstenova.

Holm je inače bio i kazališni glumac, no kazalište je napustio 1976. godine zbog straha od nastupa pred velikom publikom. Osvojio je nagradu BAFTA te je bio nominiran i za Oscara za ulogu Sama Mussabinija u filmu Vatreni kočijaši iz 1981. godine.

Nakon što je briljirao ulogom Asha u filmu "Alien" redatelja Ridleyja Scotta, naklonost publike osvojio je utjelovljenjem hobita Bilba Bagginsa u filmu Gospodar prstenova redatelja Petera Jacksona na temelju istoimene trilogije pisca fantasy žanra J.R.R. Tolkiena. Također je glumio u 'Petom elementu' s Bruceom Willisom i Millom Jovovich, 'Avijatičaru', 'Frankensteinu' i mnogim drugima.

Dirnuo fanove

Početkom ovog mjeseca Holm je fanove i kolege dirnuo u srce kad je poručio da je tužan što ne može prisustvovati virtualnom druženju pa im je poručio:

"Žao mi je što vas nisam vidio osobno, nedostajete mi ​​svi. Nadam se da su vas vaše avanture odvele na mnoga mjesta, ja ostajem zaključan u svome hobit domu."

Tužna vijest o njegovu odlasku duboko je pogodila sve njegove obožavatelje, filmsku i kazališnu industriju, kao i obožavatelje Gospodara prstenova koji su mu, kao i mi, poručili samo jedno (što je ujedno i najpoznatija rečenica Bilba Bagginsa): 'We bid you a very fond farewell' ili 'Želimo ti najljepše doviđenja'.

Čitajte i:

Djevojka preminulog redatelja oglasila se dirljivim riječima: 'Pružio mi je najljepše trenutke mog života'

Prerani odlazak mladog redatelja: 'Zatvoren i ranjiv, u vječnoj borbi protiv svijeta koji ga je žuljao'

Tragedija zvijezda 'Jokera' lomi srce. Iznenada mu preminula voljena žena: 'U potpunom sam šoku'

Linker
29. travanj 2024 04:09