Ponosni Zagreb Facebook
Uz poruku političarima

Zagreb Pride Ride: Prva povorka ponosa održat će se početkom srpnja i to na biciklima

Inicijativa Ponosni Zagreb u ponedjeljak je predstavila program aktivnosti čiji je vrhunac prosvjedna vožnja Zagreb Pride Ride 4. srpnja, te najavila slanje zahtjeva kandidatima na parlamentarnim izborima od kojih traže poboljšanje pravnog statusa LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj.

“Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme”, izjavila je Sara Morić ispred udruge Zbeletron na konferenciji za novinare.

U organizaciji inicijative krajem lipnja i početkom srpnja održat će se različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama.

Završno je događanje programa Zagreb Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koja će se održati 4. srpnja u Zagrebu, kazala je Morić naglasivši da program počinje već danas antifašističkim druženjem u klubu Močvara.

Poruka političarima

Predstavnici inicijative Ponosni Zagreb, koja okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija civilnog društva, najavili su i slanje zahtjeva političarima od kojih će zatražiti zalaganje za poboljšanje pravnog okvira za LGBTIQ+ osobe.

Ponosni Zagreb Facebook
U organizaciji inicijative Ponosni Zagreb krajem lipnja i početkom srpnja održat će se razne aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu.

“Zahtjevi i prisega početak su rada šire mreže organizacija diljem Hrvatske, ne samo inicijative Ponosni Zagreb, kojom želimo u narednom razdoblju aktivno zagovarati promjene koje će poboljšati život LGBTIQ+ osoba u području privatnog i obiteljskog života, zdravstvene i medicinske skrbi, obrazovanja, suzbijanja nasilja i diskriminacije, rada, stanovanja i kulture”, kazao je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Trans osobe trebaju zaštitu

Diana Avdić iz udruge Trans Aid istaknula je važnost poboljšanja pravnog okvira u području rodnog identiteta i zaštite trans osoba.

“Treba osigurati i da se sva trans-specifična zdravstvena skrb subvencionira putem HZZO-a, a to uključuje endokrinološko zdravlje i hormonalnu terapiju, relevantne kirurške i druge zahvate te medicinska pomagala. Moraju se zabraniti intervencije nad spolnim i reproduktivnim organima svih odraslih osoba, adolescenata i djece, što uključuje interspolne osobe i djecu, kao i druge terapije koje se provode bez informiranog pristanka osobe”, poručila je. Na konferenciji je spomenuta i važnost cjelovite kurikularne reforme koja uključuje građanski i seksualni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način.

Čitajte i:

Punoljetnu Povorku ponosa podržala su brojna poznata lica: Budi ljubav!

Slavna glumica iznenadila priznanjem o svojoj seksualnosti: 'Ponosna sam na ono što jesam'

Ne taji istinu: 'Kad sam mami i tati rekla da sam zaljubljena u ženu, bilo je strašno'

Linker
19. travanj 2024 10:21