Čvrste obiteljske veze

Životni put Milana Bandića: Samozatajne i jake žene obilježile su mu život i uvijek mu bile na prvom mjestu

Dugogodišnji gradonačelnik Zagreba iznenada je preminuo od posljedica srčanog udara, iza njega ostale su supruga Vesna te kći Ana-Marija, koje su se rijetko eksponirale u javnosti.

Na službenim stranicama grada Zagreba uz službenu potvrdu o iznenadnoj smrti Milana Bandića, u 66. godini života, njegovi dugogodišnji suradnici napisali su mu i posvetu.

"Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe - bez ostatka obavljao 21 godinu", stoji među ostalim.

image
Jedan od njegovih najbližih suradnika Pavle Kalinić, na početku Bandićevog političkog uspona.
DRAGAN MATIC/CROPIX

"On možda nije imao vremena za svoju obitelj, ali ju je neizmjerno volio. Od svoje majke do svih koji su ostali za njim. Mogu mu reći samo jedno veliko hvala”, kazala je u obraćanju za medije njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Ako se nešto nije moglo osporiti dugogodišnjem gradonačelniku Zagreba onda su to dvije stvari - da je bio izniman radoholičar te da je ljubav prema obitelji i bližnjima isticao kad god bi to mogao.

Sjećanja samozatajne supruge Vesne Bandić: ‘Za mene je on savršen muškarac‘

Skromno djetinjstvo i politički uspon

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u općini Grude, u Bosni i Hercegovini. Nakon osnovne i srednje škole u Grudama, nakon što je dobio studentski kredit, preselio je u Zagreb gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Uz fakultet je obavljao i fizičke poslove kako bi se uzdržavao.

image
Njegovao je imidž čovjeka iz naroda, u 'Mjenjačnici' Roberta Knjaza radio je u Željezari Sisak.
MATKO STANKOVIC

Politički angažman i uspon počinje od 1993. godine, aktivan je član SDP-a te dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Široj javnosti postaje poznat u svibnju 2000. kada je prvi put postao gradonačelnik grada Zagreba.

Na čelu Grada bio je sve to vrijeme uz iznimku od tri godine - nakon što je 2002. pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca podnio je ostavku. No, već na idućim izborima 2005. ponovno je kandidiran od svoje matične stranke te se ponovno vratio na tu funkciju. Sa SDP-om se razišao 2009. kada se samoinicijativno kandidirao za predsjednika republike. Na tim je izborima izgubio u drugom krugu od Ive Josipovića osvojivši 39,74 postoglasova.

image
Milan, Vesna i Ana-Marija Bandić s psom Rudijem, najavljuju Bandićevu predsjedničku kandidaturu.
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Skladna i čvrsto povezana obitelj

Tijekom cijelog svog političkog puta imao je veliku podršku od svoje samozatajne supruge Vesne Bandić i njihove jedine kćeri Ana-Marije. Vesna nije išla s Milanom na izborne skupove, nije dolazila u njegov ured ili izborni stožer, ne zove ga svaki čas telefonom, ne zamara ga ničim, a ponajmanje sobom, da bi on imao slobodne ruke u svemu što radi. Nije se bunila što je četiri desetljeća živjela u njegovoj sjeni.

No još je jedan član obitelji Bandić, osim Milana, bio velika medijska zvijezda, a to je zlatni retriver Rudi. Kućni ljubimac bio je središte svijeta Vesne i Milana Bandića, a kako je u intervjuu za magazin Gloria supruga Vesna otkrila, Rudi je bio nastavak loze njihovog nikad prežaljenog psa Bila.

image
Voljeni ljubimac Rudi trčao je s njim svaku zoru.
INSTAGRAM

Milan je svaki dan u cik zore trčao s Rudijem na obližnjem školskom igralištu, ta mu je vježba postala ritual, a istovremeno je Rudija prometnula u 'prvog' ljubimca Zagreba. "Ne znam bih li se na to smijala ili se na to ljutila", u šali je komentirala gospođa Bandić još 2009.

"Žena drži sve kutove u kući. Ja sam uvijek bila tu, uz njega. A on je bio slobodan da radi u svom nenadmašnom tempu", zaključila je u Vesna Bandić u jednom od svojih rijetkih medijskih istupa za magazin Gloria.

image
Milan, Vesna i Ana-Marija Bandić
BRUNO KONJEVIC/CROPIX CROPIX

'Bojim se samo Boga i majke'

Još jedna žena koja je imala velik utjecaj na Milana je i njegova majka Blagica, skromna žena preminula je u kolovozu 2019. u 89. godini. Živjela je u obiteljskoj kući u Poganoj Vlaci, otac Jozo preminuo je još u 58. godini. U djetinjstvu je Milan, sa bratom Dragom i sestrom Tonkom te roditeljima živio izuzetno skromno.

"Moja majka je prekrasna, najbolja i najzaslužnija za sve što sam napravio u životu i ja joj mogu samo reći hvala", govorio je Bandić. Majku je često citirao u svojim javnim istupima, a često bi rekao kako se boji samo Boga i svoje majke.

image
Majka Blagica imala je velik utjecaj na Milana Bandića.
PETAR GRUBISIC/CROPIX

Osim što je majku Blagicu često spominjao Bandić se i rado se s njom fotografirao, a redovito ju je posjećivao u Bosni i Hercegovini.

"Zna doći nenajavljeno, samo me iznenadi, nikad ne zna hoće li i koliko ostati, puno radi, uvijek je bio takav. Najsretniji je kad dođe kući, uđe, skine cipele, legne tu na kauč, pa kaže: 'Mama, napravi mi pure i žbuna', to voli još otkad je bio dijete", govorila je majka Blagica o svom sinu Milanu.

image
Milan Bandić s majkom Blagicom na misi u crkvi sv. Jakova u Međugorju.
DENIS JERKOVIC/CROPIX
Linker
22. travanj 2024 00:31