Na udaru javnosti

Angelina Jolie: Prozvana je licemjerkom zbog posla sklopljenog s oligarhom

Osim tužbe bivšeg supruga Brada Pita, jer je prodala svoju udio posjeda Château Miraval bogatom Rusu bez njegove suglasnosti, posebna izaslanica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice mora se braniti i od tvrdnji da je licemjerna...

Holivudska glumica Angelina Jolie, posebna izaslanica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, proglašena je licemjerkom zbog prodaje svog udjela dvorca, vinarije i vinograda Château Miraval u Provansi ruskom milijarderu Juriju Shefleru. Izdašnu poslovnu ponudu vlasnika međunarodnog konzorcija SPI Grupe, čiji je core business proizvodnja i distribucija alkoholnih pića, prihvatila je, navodno, još u lipnju 2021. Budući da nije tražila suglasnost bivšeg supruga Brada Pitta, koji je suvlasnik posjeda, a nije mu prvom ponudila prodaju svog dijela (što suvlasnici obično čine), ovaj ju je tužio sudu u Los Angelesu u veljači ove godine, uoči ruske invazije na Ukrajinu. Kako su se okolnosti u međuvremenu drastično promijenile - granice međunarodno priznate europske države pregazile su ruske trupe - holivudska glumica zasuta je kritikama pratitelja na društvenim mrežama te u medijima.

Iako je posao zaključila gotovo godinu dana prije ruskog napada, a u međuvremenu nedvosmisleno i osudila strahote u Ukrajini te predano obavlja dužnost UN-ove povjerenice za izbjeglice diljem svijeta, ipak je dobila "titulu" licemjerke.

"Nastavljamo gledati strahote koje se odvijaju u Ukrajini i pozivamo na hitno okončanje sukoba i pomoć civilima pogođenim humanitarnom krizom. Tražimo hitni pristup humanitarnih organizacija ugroženima," izjavila je glumica tijekom nedavnog posjeta Jemenu.

Čitajte i: Konačno se odvažio: Brad Pitt tuži Angelinu Jolie nakon njenog posljednjeg manevra

Mediji prozivaju Jurija Sheflera zbog toga što je navodno telefonski otpustio svog izvršnog direktora zaduženog za investicije, Vlada Zabelina, nakon što je ovaj tijekom zatvaranja zbog pandemije, odbio smanjiti plaće britanskim radnicima za 30 posto, piše The Sun. Ukratko, oligarh čije bogatstvo prema procjeni magazina Forbes iznosi 1,1 milijardu funta, htio je uštedjeti na plaćama 2000 britanskih zaposlenika pa je navukao na sebe bijes tamošnje javnosti i prije ruske invazije. Kako je posljednjih dana s polica trgovina u EU uklonjena vodka (koja se proizvodi u Rusiji), sankcije su pogodile i tog oligarha. Na udaru britanskih medija našla se i Angelina Jolie.

"Pozicionirala se kao svjetska mirotvorka, ali je bez problema sklopila posao s oligarhom mutne prošlosti", pišu mediji.

Jahta i milijarderi

Tko je Jurij Shefler? Riječ je o poduzetniku koji je navodno pobjegao iz ruske vojske u dobi od 19 godina. Danas je prebogati vlasnik konzorcija registriranog u Latviji, kamo se sklonio nakon što je ruski Vrhovni sud, navodno zbog pronevjere, 2001. proglasio nezakonitom njegovu kupovinu kompanije "FKP Sojuzplodoimport" koja također proizvodi vodku Stolichnaya. Čini se da mu je od tada zabranjeno prodavati je u Rusiji.

Kako god bilo, poduzetnik posjeduje rezidencije u engleskom Surreyu, u slikovitom škotskom gradu Speysideu poznatom po destilerijama whiskyja, te na Azurnoj obali, piše portal scmp.com. Oženjen je bivšom Viktorijinom anđelicom Tatianom Kovylinom s kojom ima četvero djece. Koliko je poznato, od 2002. samozatajno žive u Velikoj Britaniji. Pa ipak, njegovo ime spominjalo se 2015. u medijima kad je svoju jahtu Serene dugu 133,8 metara (tada je bila među 10 najdužih na svijetu) prodao saudijskom prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu za 500 milijuna američkih dolara. Često su je iznajmljivali milijarderi, a među njima je i Bill Gates: 2014. platio je 5 milijuna dolara za tjedan plovidbe duž obala Sardinije. No, njega ovih dana nitko ne proziva zbog licemjerstva, kao ni novog vlasnika jahte, saudijskog prijestolonasljednika. Na udaru se našla samo Angelina Jolie.

Linker
20. travanj 2024 04:35