bit će zanimljivo

Bombastični memoari Willa Smitha: U autobiografiji razotkriva traume iz djetinjstva, ljubavne avanture i tajne iz braka s Jadom

Američki glumac i glazbenik u memoarima je otkrio mnoge detaje iz života, kao i 23 godine dugom braku s glumicom Jadom Pinkett Smith i svim izazovima kroz koje su prošli.

"Najbolji memoari koje sam ikada pročitala", izjavila je američka TV zvijezda Oprah Winfrey komentirajući autobiografiju Willa Smitha jednostavno nazvanu 'Will' koja je ovih dana nakon dugo najavljivanja stigla u američke knjižare. Dalo bi se razgovarati da li su baš njegove nedavno proslavljene 53 godine vrijeme za rekapitulaciju života, no nema sumnje da je iza ovog multitalentiranog umjetnika životna priča vrijedna nekoliko filmskih scenarija.

Knjigu predstavlja diljem SAD-a, dostupna je i preko web trgovina, a prve detalje iz memoara otkrio je Oprah Winfrey u njenom talk showu za Apple TV+.

Biografiju je napisao uz pomoć Marka Mansona, američkog blogera i pisca knjiga o samopomoći, autora svjetskog bestselera 'The Subtle Art of Not Giving a F*ck' koja je izašla i u hrvatskom prijevodu pod naslovom 'Profinjeno umijeće stava – J..e mi se' - kako mu je i naziv bloga.

image

Will Smith govorio je o memoarima u talk showu The Oprah Conversation.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Smithovom timu svidio se njegov filozofski, ali i duhoviti način pisanja bez dlake na jeziku i smatrali su ga idealnim za njegovu knjigu u kojoj je razotkrio i najintimnije detalje iz svog privatnog i profesionalnog života.

Traume iz djetinjstva

A njegova priča počinje u Philadelphiji, u kvartu Wynnefield gdje su živjele obitelji srednje klase, a gdje se njegova obitelj doselila kada je imao dvije godine. Bio je to tada za mladu crnačku obitelj ugodno okruženje, ali sreću je narušio njegov nasilni otac, inače ratni veteran koji je često bio nasilan prema njegovoj majci.

U knjizi opisuje jednu situaciju kada je imao devet godina koja ga je kaže – obilježila i usadila mu osjećaj kukavičluka s kojim se desetljećima borio.

Gledao je oca kako majku šakom udara u glavu - njegov mlađi brat Harry nasrnuo je na oca, sestra Ellen je pobjegla i sakrila se, a on se od straha ukočio. Ta mu je scena i danas pred očima iako je bilo mnogo nasilnih situacija u njihovoj obitelji dok se roditelji nisu razveli kada je on imao 13 godina.

image

Will Smith kao dječak.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Najmračnije misli Willa Smitha: ‘Obećao sam si da ću osvetiti majku i ubiti oca kad budem dovoljno jak‘

"Taj osjećaj krivnje što joj nisam pomogao, što sam ju iznevjerio muči me i danas. Desetljećima sam se osjećao kao kukavica i svaki uspjeh ili priznanje bili su na neki način moj suptilni niz isprika mojoj majci zato što tu večer nisam reagirao", rekao je.

No o strogom i nasilnom ocu, koji je unatoč svemu Willu bio velika podrška sve do smrti 2016., glumac je našao i lijepe riječi: "Moj otac je bio nasilan, ali je bio na svakoj našoj utakmici, predstavi ili priredbi. Bio je alkoholičar, ali niti na jednu moju filmsku premijeru ili snimanje nikada nije došao pijan. Poslušao je i sve moje pjesme koje sam ikada snimio. Bio je težak čovjek, ali i perfekcionist, mučio me, a bio je jedan od najvećih ljudi koje sam ikada upoznao", rekao je Will.

No dodao je kako ništa od toga ne bi stavio u knjigu da je njegov otac danas živ: "S njegovim odlaskom završena je jedna era mog života."

Oprah Winfrey otkrio je još nekoliko sočnih detalja iz knjige. Opisao je kako se zaljubio u 25 godina stariju kolegicu Stockard Channing za vrijeme snimanja filma 'Six Degrees of Separation', dok je još bio u braku s prvom suprugom, glumicom Sheree Zampino s kojom ima danas 28-godišnjeg sina Treya. Njoj je otkrio je, zahtjev za razvod predao na - Valentinovo. Pričao je i o svom drugom, 23 godine dugom braku s glumicom Jadom Pinkett Smith čiji je početak obilježilo neumjereno uživanje u sexu i alkoholu.

image

Jada i Will.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Mogla je i bolje: Jada Pinkett Smit progovorila o bračnim aferama i suprugovim seksualnim apetitima

U svakom slučaju čitatelje očekuje zanimljivo štivo o skromnom dečku koji je zahvaljujući velikoj ambiciji postao ultimativna filmska zvijezda čije se bogatstvo danas procjenjuje na više od 400 milijuna dolara.

"Prvu polovicu života bavio sam se samo sakupljanjem i sakupljanjem, a drugu ću posvetiti davanju. Danas mi je cilj ljudima pomoći kako da budu sretni", poručio je glumac.

Linker
19. travanj 2024 00:14