Getty Images
dobitnica Emmyja

Britanska buntovnica iz tradicionalne obitelji osvojila Hollywood: 'Napokon je prljava, perverzna, bijesna i zbunjena žena dogurala do ovdje'

U moru novih televizijskih serija, one odlične ponekad odu 'ispod radara'. U slučaju da niste čuli za seriju 'Fleabag', nakon dodjele ovogodišnjih Emmy nagrada ova serija, ali i glumica koja stoji iza nje postali su ime o kojemu bruji cijeli svijet i koju ćete poželjeti pogledati čim prije (ako već niste).

U moru novih televizijskih serija, one odlične ponekad odu 'ispod radara'. U slučaju da niste čuli za seriju 'Fleabag', nakon dodjele ovogodišnjih Emmy nagrada ova serija, ali i glumica koja stoji iza nje postali su ime o kojemu bruji cijeli svijet i koju ćete poželjeti pogledati čim prije (ako već niste).

Britanska glumica, producentica i spisateljica Phoebe Waller-Bridge (34) odnijela je pobjedu na 71. dodjeli Emmy nagrada i to sasvim zasluženo. Njezina autorska serija "Fleabag" pokupila je nagradu za najbolju humorističnu seriju, a Phoebe je ponijela nagradu i za najbolju glavnu glumicu u istoj komediji te onu za najbolji scenarij serije.

71st Primetime Emmy Awards - Show - Los Angeles, California, U.S., September 22, 2019. Phoebe Waller-Bridge accepts the award for Lead Actress in a Comedy Series for
REUTERS

Ako ste u potrazi za naslovom koji će vas nasmijati do suza, Amazonov "Fleabag" svakako je jedna od njih, a za britki, ciničan i crni humor zaslužna je Phoebe o kojoj se sve više priča. Kreirala je, napisala i glumila u ovoj komediji, inače adaptaciji nagrađivane knjige i njezine predstave iz 2013. godine. Već ima dvije sezone s epizodama od dvadesetak minuta pa ju je lako pogledati u jednom dahu, što generaciji navikloj na bingeanje neće biti problem.

Glumica je nedavno kazala kako ne planira uskoro nastaviti s radnjom serije koja prati bezimenu junakinju u tridesetim godinama koja pati zbog gubitka najbolje prijateljice. Njezin život u Londonu, odnose s disfunkcionalnom obitelji, prijateljima i ljubavnicima (u drugoj sezoni zavodi čak i svećenika kojeg je utjelovio odličan Andrew Scott, mnogima najpoznatiji kao Jim Moriarty iz Sherlocka) pratimo uz dozu odličnog humora i inteligentnih opaski koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Kako je kazala, za nju je to bio iscrpljujući projekt, a treću sezonu možemo očekivati tek za desetak godina.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - SEPTEMBER 22: (L-R) Sian Clifford, Phoebe Waller-Bridge, and Andrew Scott attend the 71st Emmy Awards at Microsoft Theater on September 22, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Getty Images
Sa Sian Clifford, koja joj u seriji glumi sestru, i glumcem Andrewom Scottom, neodoljivim svećenikom

Serija koja je svjetlo dana ugledala 2016. godine bila je početak uspona njezine karijere. Inače, "Fleabag" je bila njezina one-woman show predstava iz 2013. godine koju je odlučila pretočiti u seriju.

BEVERLY HILLS, CA - AUGUST 07:  (L-R) Executive producer, actress and writer Phoebe Waller-Bridge, actress Sian Clifford and executive producer Harry Bradbeer attend the Amazon 2016 Summer TCA Press Tour at The Beverly Hilton Hotel on August 7, 2016 in Beverly Hills, California.  (Photo by Charley Gallay/Getty Images for Amazon Studios)
Na predstavljanju serije Fleabag 2016. godine

- O bože, ne, hvala vam svima! Mislim da je gluma jako teška i bolna. Hvala vam što sam nominirana zajedno s nevjerojatnim glumicama na koje se ugledam i koje gledam već godinama. Ovo za mene znači jako puno - kazala je na pozornici dok je preuzimala jednu od tri Emmy nagrade i tako, uz Tinu Fey od 2008. godine, postala jedina glumica koja je televizijsku nagradu za scenarij i glumu osvojila u istoj godini.

FLEABAG, center: Phoebe Waller-Bridge, (Season 1, Episode 2, aired September 16, 2016)., Image: 300524207, License: Rights-managed, Restrictions: ©Amazon/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Fleabag sezona 1.

- Baš je lijepo znati da je prljava, perverzna, bijesna i zbunjena žena dogurala do Emmyja. Ovo postaje zaista smiješno - rekla je Waller-Bridge na dodjeli i ukazala na njezinu važnost i važnost svake žene u ovoj industriji kojom dominiraju muškarci.

71st Primetime Emmy Awards - Governors Ball - Los Angeles, California, U.S., September 22, 2019. Phoebe Waller-Bridge poses with her award for Lead Actress in a Comedy Series for
REUTERS

Glumice poput ove Britanke počele su mijenjati tu sliku, a Phoebe ih predvodi. Naime, početkom ove godine potvrđeno je da će pisati scenarij za nastavak novog James Bonda, a Daniel Craig ju je osobno preporučio za to mjesto kako bi unijela svježinu i humor u poznatu franšizu o agentu 007. Poznata po svom neobičnom humoru i karakterizaciji likova, Britanka se činila kao jedini izbor za mjesto spisateljice. Osim crne komedije i James Bonda, Pheobe je producentica još jedne odlične serije o neobičnoj M16 agentici koja s plaćenom ubojicom igra igru miša i mačke - "Killing Eve", koja je također doživjela uspjeh na dodjeli Emmyja (konkurirala je s devet nominacija).

Zanimljivo je da se Phoebe na početku svoje karijere prijavila na audiciju za ulogu u seriji "Downton Abbey", no ulogu nije dobila jer je bila "presmiješna". Glumica je za vrijeme audicije toliko nasmijala redatelja da se on, kako je kazala, "upišao od smijeha". Sada su pred njom brojni izazovi - uz Jamesa Bonda, tu je i serija HBO-a "Run" - također komedija koja prati običnu ženu čiji se život u jednom trenutku okrene naopačke, a u listopadu će voditi Saturday Night Live uz pjevačicu Taylor Swift.

CANNES, FRANCE - MAY 15:  Actress Phoebe Waller-Bridge and Stormtroopers attend a 'Solo: A Star Wars Story' party at the Carlton Beach following the film's out of competition screening during the 71st International Cannes Film Festival at Carlton Beach on May 15, 2018 in Cannes, France.  (Photo by Antony Jones/Getty Images for Disney)
Getty Images for Disney
Glumila je u filmu 'Solo: A Star Wars Story' filmu

Sada je uzdrmala filmsku scenu, no kako je kazala, Pheobe je od malih nogu voljela šokirati, unatoč istaknutim korijenima i strogom odgoju. Naime, njezin djed po majci bio je Sir John Edward Longueville Clerke, a s očeve strane potomak je Sir Egertona Leigha, zastupnika u Mid Cheshire parlamentu za vrijeme viktorijanske ere.

- Moja baka je bila tradicionalna žena, Kršćanka, bilo ju je lako šokirati, a s takvim ljudima sam voljela provoditi najviše vremena. Obožavala sam je - kazala je glumica koju su s 11 godina poslali u internat, što joj je bilo grozno iskustvo. Izdržala je, kazala je, godinu dana, no svoju obitelj obožava.

LONDON, ENGLAND - MAY 18:  Phoebe Waller-Bridge attends Solo: A Star Wars Story photocall on May 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images)
Getty Images

Kada je krenula sa serijom "Fleabag", obitelji je pokazala isječak serije, a bratovo mišljenje bilo joj je najvažnije.

- Rekao mi je, mislim da ćeš s ovom serijom preplašiti puno muškaraca. Uznemirit ćeš ih. Na to sam mu kazala - pa napokon je došlo vrijeme za to - ispričala je u jednom od razgovora glumica koju povezuju s - bijesom.

-Iz bijesa mogu izaći dobre stvari. Jedan redatelj mi je rekao da imam dar bijesa, držim se toga - priznala je i nadodala: Kada saznate što nekoga ljuti, puno možete doznati o toj osobi.

71st Primetime Emmy Awards - Show - Los Angeles, California, U.S., September 22, 2019. Phoebe Waller-Bridge celebrates after winning for Outstanding Writing for a Comedy Series for
REUTERS

Linker
29. travanj 2024 07:44