Teški dani

Britanska kraljica suočena s novim gubitkom: Zauvijek ju je napustila bliska prijateljica i dvorska dama

Iako joj pozicija dvorske dame omogućila uvid u privatni život Elizabete II., govorilo se da će prije pasti londonski Tower nego što će lady Diana Farnham progovoriti u medijima o svojoj poslodavki.

Proteklu godinu britanska kraljica Elizabeta II. (95) pamti kao jednu od najtužnijih otkako je na tronu. U proljeće 2021. izgubila je voljenog supruga, princa Philipa, ne dočekavši proslavu njegovog 100. rođendana u lipnju, čemu se veselila cijela Velika Britanija. Kraljičina bliska prijateljica i dvorska dama, Fortune FitzRoy, vojvotkinja od Graftona, zauvijek ju je napustila početkom prosinca u 101. godini, a 29. prosinca preminula je i njezina dvorska dama lady Diana Farnham (90). Time je prestala njezina vjerna 34-godišnja služba nenametljive kraljičine pouzdanice, a trajala je od 1987., kad je pozvana na dvor. Bila je dvorska dama čija je dužnost svako jutro dočekati kraljicu i biti joj pri ruci u njezinim privatnom odajama, piše Us Weekly . Ta joj je pozicija zacijelo otkrila uvid u intimni svijet Elizabete II., što je rijetka povlastica.

Čitajte i: Britanska javnost ponovno zabrinuta za zdravlje kraljice Elizabete: Je li ovo razlog da konačno preda krunu?

Odana i diskretna prijateljica

image

Kraljica Elizabeta i Lady Diana Farnham

SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Zato ne čudi što je godinama privlačila velik interes britanskih medija, no lady Farnham uvijek bi se odlučno zahvalila na interesu. Govorilo se da će prije pasti londonski Tower nego što će ona progovoriti o svojoj poslodavki. U zamjenu za vjernu službu, kraljica ju je dvaput odlikovala, a uoči pandemijskog zatvaranja u veljači 2020., posjetila ju je u njezinom domu kako bi joj uručila rođendansku čestitku za 100. rođendan.

Čitajte i: Od pudera do parfema, ovo su beauty proizvodi kojih se kraljica Elizabeta II. godinama ne odriče

Dakako, uz britansku kraljicu su i druge dvorske dame, a među njima se posebno izdvaja lady Susan Hussey (81): pratila ju je u travnju tijekom vožnje automobilom od dvorca Windsor u kapelici St George's gdje je bio posljednji ispraćaj njezinog supruga. Na dvoru su joj nadjenuli nadimak Br.1 jer prati kraljicu otkako je bila djevojčica, oko 70 godina. Osim nje, kraljicu prate lady Susan Elton, Virginia Ogilvy, grofica od Airliea te Mary Anne Morrison. One su sada kraljičina najveća utjeha.

Linker
24. travanj 2024 00:15