JOHN BIRDSALL / BSIP / Profimedia
dan borbe protiv nasilja nad ženama

Da su ih zlostavljali partneri, progovorile su Severina, Tatjana Jurić, Ecija Ivušić... 'Prije deset godina bilo me sram o tome govoriti'

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama - statistike na tu temu u svijetu, ali i u Hrvatskoj, poražavajuće su i napokon se sve glasnije može čuti glas kojim se tome želi stati na kraj. O tome da su doživjele neki oblik nasilja počinjen od strane bivših partnera, govorile su i poznate Hrvatice, među kojima su Severina, Tatjana Jurić, Ecija Ivušić, Marina Perazić...

U cijelom se svijetu Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava prosvjednim marševima, a u Hrvatskoj imamo mnogo razloga za brigu: prema statistici svaka treća žena zlostavljana je u bračnoj zajednici, a godišnje čak 22 do 45 žena pogine od ruke (bivšeg) partnera. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi od 15 do 20 neprijavljenih, dobrim dijelom zato što se žrtve silovanja stigmatizira kada progovore o traumi. Prema podacima MUP-a, više od 90 posto obiteljskog i seksualnog nasilja počinjeno je upravo nad ženama!

Da je na svojoj koži iskusila obiteljsko nasilje, javno je govorila i pjevačica Severina Kojić: "Teško je, već sam šest godina žrtva obiteljskog nasilja, ali se borim ljubavlju, pomaganjem. Moram biti snažna zbog svog sina, bez obzira na to što su mi neke institucije zalupile vrata. No, vjerujem da će biti bolje i da neće više biti ovakvih situacija. Uvijek treba smoći snagu i zahvaliti se i na teškim situacijama jer jedino tako održavate ljubav u sebi i možete pomoći drugima", poručila je pjevačica u lipnju na humanitarnoj večeri na kojoj se prikupljao novac za Fond #spasime kako bi se žrtvama obiteljskog nasilja moglo pravovremeno pomoći. O dubini problema progovorila je i na press konferenciji u listopadu gdje je, između ostalog, rekla: "Nikad nisam nikada niti ću ikada zanemarivati svoje dijete, kao i da ga nisam iskoristila, prema navodima oca, za promociju svoje turneje, već sam shrvana od stalnih napada i podmetanja oca uz pomoć dijela sustava, koje traje sustavno i kontinuirano godinama, iznijela problem u javnost da se takve stvari više nikada ne dogode niti jednom djetetu i niti jednoj majci u istoj ili sličnoj situaciji", rekla je pjevačica.

Livio Andrijić

Ecija Ivušić dušu je otvorila voditelju Danielu Delaleu u web emisiji Dan De.: "Tek sada mogu normalno pričati o tome, prije me bilo sram što to ima veze sa mnom. Bilo je to prije nekih deset godina, bila sam u vezi četiri godine u kojoj sam konstantno bila verbalno i psihički zlostavljanja, ali kad se dogodio taj zadnji čin fizičkog nasilja, tad sam rekla zbogom. Grozno iskustvo koje ostavi posljedice na tebi", rekla je Ecija Ivušić.

Spica / Zagreb 16.02.2019. / foto: Davor Matota / Ecija Ivusic
Maja Jurovic
Ecija Ivušić

Marina Perazić je o iskustvu sa zlostavljanjem od strane bivšeg supruga, bubnjara Ekatarine Velike Ivana Fecea, progovorila u emisiji HTV-a 'BezVeze' početkom 2016. godine: "Dok smo živjeli u Americi gdje su se naše kćeri i rodile, neprestano je imao nagle promjene raspoloženja. Zlostavljao me jer je bio jako nezadovoljan svojim životom zbog čega se često znao ponašati nasilno. Meni je dovoljno da netko jednom digne ruku na mene, nakon čega se istog trenutka povlačim. Liječio je komplekse na meni, ponižavao me i vrijeđao da bi se osjećao bolje. Jednostavno, to je njegova narav. Nikad mi se nije ispričao! Meni je pak moja sloboda najvažnija, iako nije lako biti samohrana mama. Luna i Mia dobro se slažu s tatom, rade za njegov klub u Novom Sadu, i drago mi je da je tako", rekla je Perazić.

Rijeka, 160410.
Rijecka pjevacica Marina Perazic u novom, znatno mrsavijem izdanju.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / Hanza Media

U jednom od svojih Facebook statusa još je prije pet godina o zlostavljanju koje je iskusila progovorila i voditeljica Tatjana Jurić: “Samo je jednom jedan muškarac podigao ruku na mene. Pokušao podići. Još čuvam fotografije masnica koje mi je zadao u prvom naletu. Bio mu je to prvi i zadnji put; pokazala sam mu vrata jer – žrtva ne pristajem biti. Sva odgovornost je na nasilniku, da. Ali na svakoj je ženi odgovornost da kaže: e nećeš!Drugi je muškarac, moj tadašnji preplašeni poziv u pomoć potpuno ignorirao. U mojim očima, baš zbog (te) ignorancije, ovaj je drugi za mene možda i gori (zlostavljač) od prvog koji je krenuo silom. Ne znam. Uostalom, danas su i jedan i drugi – posve nevažni. Ali, znam ovo: Drage moje žene, ako imate tu sreću pronaći u svome partneru divnog i toplog, zrelog i staloženog muškarca, koji vas iskreno voli kao što i vi volite njega, koji vas tretira kao damu jer to i jeste, čuvajte ga! Ali čuvajte ga samo i jedino pod tim uvjetima. Ako ne – pokažite mu vrata. Zaboravite: nemam di, nemam s čim, nemam kako, tu su djeca… Vrata! Doviđenja! Ne čekajte da vas ubije!", napisala je Tatjana.

Zagreb, 011018.
Envy room showroom, Vlaska ulica.
Modnom revijom predstavljena nova kolekcija brenda Envy room. Na fotografiji: Tatjana Juric.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Voditeljica Tatjana Jurić

Mali, ali važni pomaci u društvu

Zagreb, 160319. 
Trg kralja Tomislava.
Prosvjed inicijative Spasi me  protiv rastuceg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj. Prosvjedom se trazi od sustava da se zrtve nasilja  adekvatno zastiti. 
Na fotografiji: Jelena Veljaca, organizatorica prosvjeda,  Drazen Cucek.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

U listopadu ove godine hrvatska Vlada najavila je izmjene u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku. Izmjenama se propisuju strože kazne za silovanje, a dosadašnji “spolni odnos bez pristanka” se ukida. Osim pozitivnih reakcija na te izmjene, u medijima su se pojavile i one u kojima se relativizira čin nasilja nad ženama, pokazuje zabrinjavajući nedostatak empatije sa žrtvom te negira potreba za ovakvim mjerama. Također, u nekim reakcijama se iskrivljeno prikazuju sadržaj i smisao aktualne borbe protiv seksualnoga nasilja (posebno javnih prosvjeda i kampanje #Spasime), a za poboljšanje općeg položaja žena kako u zakonodavstvu, tako i društvu, radnoj sredini, obitelji. Neke od takvih reakcija dolaze i od članova naše spisateljske i intelektualne zajednice, pa Hrvatsko društvo pisaca – kao organizacija koja, uz brigu o statusu pisaca i vidljivosti profesije, nastoji unaprijediti opći standard pisane i javne riječi te promicati društvenu odgovornost medija – želi kritički na njih ukazati.

Upravo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je naše Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavilo projekt "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja", čiji je cilj unapređenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i u obitelji, vrijedan 9,9 milijuna kuna. Po podacima MUP-a, u razdoblju od 2015. do 2018. u Hrvatskoj je ubijena 61 žena, što čini 43 posto svih ubojstava. Od ukupnog broja ubojstva, 49 posto počinjeno je među bliskim osobama, a žene su žrtve u 64 posto slučajeva, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavljajući projekt. Lani je ubijeno osam žena, od kojih su pet ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera. Tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno je 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini!

Nadalje, Zagreb se na ovaj dan pridružio i globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Akcija je nazvana "Jedna od triju", kao zabrinjavajuće upozorenje da će jedna od triju žena tijekom života biti izložena nekom obliku nasilja.

Podsjetimo, silnu je pozornost početkom ove godine dobila i inicijativa #spasi me usmjerena protiv obiteljskog nasilja, a pokrenula ju scenaristica i glumica Jelena Veljača. Na prosvjedu koji je organizirala u ožujku u Zagrebu, bilo je tisuće građana, a među njima su bila i poznata lica: pjevač Damir Urban, TV lice Elizabeta Gojan, glumica Csilla Barath Bastaić, poduzetnik Maro Srezović, glumice Sementa Rajhard, Jelena Perčin, Ana Maras Harmander, glumac Goran Navojec, Ana Vučak Veljača, pjevačica Gabi Novak...

Zagreb, 160319.
Trg kralja Tomislava.
Prosvjed Spasi me, ciji cilj je pruzanje podrske zlostavljanim osobama i osvjescivanje gradjana o problemima nasilja, odrzan je na Tomislavcu. Prosvjed je odrzan na inicijativu glumice Jelne Veljace. Na fotografiji: Jelena Veljaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Jelena Veljača

Linker
16. travanj 2024 14:55