emotivni oproštaj

Dean Kotiga iskreno: ‘Nekome je Bog bio Maradona, meni je to bio Lazo‘

Popularni lovac iz kviza "Potraga" Dean Kotiga na Instagramu se oprostio od Laze Goluže, tvorca legendarne Kviskoteke koji je preminuo u 85. godini. Osim njega lijepim riječima i uspomenama to su učinili Domagoj Jakopović Ribafish i Tarik Filipović.

"Roditelji često vole prepričavati anegdotu sa snimanja mojeg prvog kviznog nastupa, na kvizu 'Ona ili on', gdje sam im ispod glasa, a inače vrlo nesramežljiv i direktan, rekao: 'Vidi, tata, tamo je Lazo Goluža! Jako bih volio otić' do njega i upoznati se, ali možda je to glupo?' nakon čega su me oni ohrabrili pa sam konačno, nakon godina i godina divljenja, i upoznao svog polu-boga. Nekome je to bio Maradona, nekome Messi, meni je to bio Lazo. I hvala mu na svemu", napisao je Dean Kotiga uz fotografiju Kviska na svojoj polici.

image
Oca hrvatskog kviza posljednji put pozdravio je i Tarik Filipović.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Od velikana se na svoj način oprostio glumac Tarik Filipović.

"O ovoj 2020. će se pisati i nakon puno godina... Društvene mreže su postale mjesto posljednjih pozdrava, oproštaja od dragih, od velikih... On je bio i velik i drag... tata kvizova... Kviskoteka koja je obilježila generacije... Njegovi pozivi i pohvale su bile najveća potvrda da radiš sjajne stvari... Rođen je 1.1. jedne godine, na početku, a sad kraj... Ali kraj nije kraj, zbogom dragi moj Lazo", napisao je.

Fascinaciju Kviskotekom u njegovom domu opisao je i Domagoj Jakopović Ribafish.

"Netko tko je uspio ugurati mene i moje starce za isti televizor i držati nas napetima dulje od sat vremena. Jednom je mama gulila jabuke sve do igre deteklcije i zaboravila nam ih podijeliti, toliko je ta Kviskoteka bila bolja od ikad ičega na TV ekranu. I zato, puno vam hvala šjor Lazo, počivajte u miru i bila je velika čast poznavati vas. Divit ću vam se uvijek."

Goluža je nakon umirovljenja 2001. nastavio je surađivati do kraja 2002. na postavljanju licencnoga kviza "Tko želi biti milijunaš?" te s autorskim prinosima. Također stvara nove TV formate kvizova, a od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija.

image

Poznati kvizoman, Lazo Goluza, bio je vrlo aktivan u mirovini.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem, 1982) te Kviskoteka – igra pitanja (s D. Novakovićem, 1990).

Dobitnik je nagrada HRT-a, godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

Linker
14. travanj 2024 21:18