FOTOGRAFIJE: BILJANA GAURINA, CROPIX
‘kao na filmu‘

Denis Latin zbog bolesti 35 godina obilazi bolnice, ali jedan odlazak na Hitnu izuo ga je iz cipela

Denis Latin opisao je iskustvo na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh gdje je završio zbog akutne boli u trbuhu.

Denis Latin opisao je iskustvo na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh gdje je završio zbog akutne boli u trbuhu.

HTV-ov novinar i urednik Denis Latin (55), svojedobno autor jedne od najgledanijih televizijskih emisija – Latinice, u noći s nedjelje na ponedjeljak završio je na hitnoj zbog grčeva u trbuhu koji su trajali cijeli dan. Iznimno oprezan s bolovima u trbuhu zbog Chronove bolesti s kojom živi već 35 godina, otišao je u bolnicu Sveti Duh. Iako nije bilo ništa opasno, kaže, s akutnim bolovima u trbuhu nikad ne čeka sutra, već odmah odlazi kod liječnika. Iako već tri desetljeća obilazi bolnice zbog kronične bolesti, prijemom na hitnoj ostao je potpuno iznenađen.

"Liječnice i sestre briljantne, humane, stručne, pokretljive i ljubazne. Gledam par, gospođu i gospodina koji su se otrovali podgrijanom hranom iz dostave. Proljevi i bolovi su bili intenzivni. Tih nekoliko sati koliko sam boravio tamo vidio sam neviđenu brigu, čišćenja i komunikaciju punu topline za taj ljubavni par u devedesetim godinama. Ima nade. Empatični i stručni ljudi, uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera zaista sjajno rade svoj posao. Baš me to dirnulo. Učinilo mi se kao da gledam neki strani film, a ne hrvatsku stvarnost”, piše Latin na Facebooku.

image
FOTOGRAFIJE: DRAGAN MATIC/CROPIX

Otvoreno o bolesti

Denis je o životu s Chronovom bolešću otvoreno govorio, a ona ga je primorala i da odustane od uređivanja i vođenja iznimno popularne "Latinice". Zbog toga iznimno pazi na prehranu, a proljetos se pohvalio kako je u godinu dana skinuo dvadeset kilograma zahvaljujući dijeti koju je za njega pripremio nutricionist Bojan Stojnić. Tada se osvrnuo i na epidemiološke mjere, odnosno one koji ih ne žele poštivati.

Čitajte i: U godinu dana se istopio: Denis Latin pokazao rezultate i otkrio kako je izgubio dvadesetak kilograma

"Još 1986. obolio sam od nezarazne kronične Chronove bolesti koja je neizlječiva. Ova bolest nosi sa sobom bezbroj hospitalizacija, teških pretraga, ponekad i operativnih zahvata, ali i bezbroj ograničenja u svakodnevnom životu. Puno stvari ne možete, jednostavno ostaje zakinuti za ono što drugi mogu. Neki ne mogu uopće raditi i ovise o tuđoj financijskoj i svakoj drugoj pomoći. Nikad se nikome nisam žalio zbog toga. Samo sam se trudio disciplinirano provoditi mjere koje su mi propisali liječnici i na poslu uvijek davati sve od sebe. Zato ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih običnih građana kojima je strašno što moraju prati ruke, nositi maske, poštivati socijalnu distancu da bi zaštitili svoje zdravlje i život, kao i zdravlje i život drugih. Iz perspektive nekog tko je proveo barem godinu dana u bolnici i 34 godine života s Chronom, ne mogu razumjeti da se netko ne može odreći izlaska u kafić, druženja s prijateljima i nekih tako banalnih i ispraznih stvari. Prijatelji, mislim da stvarno pretjerujete, da ste bahati, oholi i slabi ljudi”, zaključio je Latin.

Linker
28. travanj 2024 16:02