Getty Images
Oprašta se od glume

Do bogatstva kroz teške udarce: 'Bio sam nesigurni mršavko, sam sebi izgledao sam kao oličenje noćne more'

Holivudski veteran koji je završio peti, zadnji nastavak filmskog serijala 'Rambo', najavivši da se s njim oprašta od glume, i sam je poput svojeg junaka pretrpio teške udarce i podcjenjivanje, a danas uživa u slavi, bogatstvu i trećem braku, u kojem ima tri kćeri - iako mu nije lako biti jedini muškarac u kući.

Iako je već nekoliko puta najavljivao da će prestati glumiti pa onda snimio još neki film, čini se da je Sylvesteru Stalloneu peti, nedavno završeni nastavak “Ramba” ipak posljednji u karijeri, barem glumačkoj. U njemu se glavni junak u Meksiku bori protiv narkokartela koji je oteo kćer njegovog prijatelja, a glumac je i sam priznao da koliko god disciplinirano vježbao, održavao kondiciju i pazio na zdravlje, u njegovim godinama - uskoro će proslaviti 73. rođendan - nije lako snimati akcijske prizore.

- Imam, doduše, još puno ideja za filmove, ali sumnjam da ću u njima i glumiti. Želio bih, recimo, vidjeti još jedan nastavak “Rockyja”, u kojem glavni junak trenira imigranta iz Meksika, a davna mi je želja snimiti i film o velikom pjesniku Edgaru Allanu Poeu. Divim mu se i ponekad si umišljam da se mogu usporediti s njim. Ne, naravno, kao umjetnik, nego po tome što sam, kao i on, morao svladati mnogo prepreka i nikada se nisam predavao - rekao je nedavno u Cannesu, gdje je bio specijalni gost na zatvaranju filmskog festivala, na kojem je prikazan prvi “Rambo”, snimljen prije 37 godina, i najavljen novi, “Rambo: Last Blood”. A da se, kao što je rekao, nikada ne predaje, Stallone je dokazao mnogo puta u životu.

DSC04585.ARW
U novom filmu posljednji je put utjelovio Ramba

Rođen 6. srpnja 1946. u New Yorku, u siromašnoj četvrti Hell’s Kitchen, bio je prvo dijete talijanskog doseljenika Franka Stallonea rodom iz pokrajine Apulije, koji je u Americi radio kao brijač i frizer, i Jacqueline Labovich, astrologinje i plesačice francuskih i ukrajinskih korijena. Zbog komplikacija na porođaju oštećen mu je živac pa mu je ostao djelomično paraliziran donji dio lica, uključujući dio jezika i usnica - zbog čega i danas ima karakterističan način govora i izraz lica. Uz tjelesni hendikep, u djetinjstvu je prošao i psihičke traume. Njegovi su se roditelji često i žestoko svađali pa su Sylvester i njegov mlađi brat Frank povremeno živjeli u udomiteljskim obiteljima. U takvom okružju, uz osjećaj da su ga roditelji odbacili, nije ni čudno da je Sylvester bio nesiguran, povučeni dječak bez prijatelja, koji je u školi bio posve nezainteresiran za učenje. Do petnaeste godine promijenio je dvanaest škola, iz kojih su ga uglavnom izbacivali zbog raznih nepodopština.

Sylvester Stallone and Frank Stallone during Sylvester Stallone's 36th Birthday at The Tropicana in Atlantic City, New Jersey, United States. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
S bratom Frankom, glazbenikom

- Bio sam nesigurni mršavko s govornom manom zbog ukočene gornje usne i sam sam sebi izgledao kao oličenje noćne more. Da sam se s buldogom prijavio na natjecanje ljepote, vjerojatno bi žiriju bio ljepši od mene - rekao je jednom. Kad su se roditelji napokon rastali, Sylvester i Frank su uglavnom živjeli s majkom, no Jacqueline za djecu nije imala previše osjećaja.

BEVERLY HILLS, CA - DECEMBER 14:   Actor Sylvester Stallone and mother Jackie Stallone attend the Hollywood Women's Press Club's 57th Annual Golden Apple Awards on December 14, 1997 at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California. (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
S majkom Jackie

- Iz djetinjstva se sjećam samo jednog majčinog poljupca. No roditeljima ništa ne zamjeram jer nisu znali i mogli bolje. Tko zna, možda ne bih dospio tu gdje jesam da je bilo drukčije. Toliko je u meni bilo gorčine, frustracija, strahova, bijesa, a sve to tjeralo me da izdržim i idem dalje kad mi je bilo najteže - priznao je jednom Stallone. Bijeg iz stvarnosti dječak je tražio u filmovima i stripovima. Volio je Supermana i vesterne, a najdraži glumac bio mu je Kirk Douglas. Ipak, najviše ga je impresionirao Steve Reeves, američki body builder i glumac koji je uglavnom snimao u Italiji. Svojedobno je čak bio najbolje plaćeni glumac u Europi.

Brooklyn Blues - Das Gesetz Der Gosse, Lords Of Flatbush, Brooklyn Blues - Das Gesetz Der Gosse, Lords Of Flatbush, Perry King, Sylvester Stallone, Henry Winkler, Paul Mace Chico (Perry King, l) und sein bester Freund Stanley Rosiello (Sylvester Stallone, 2vl) ziehen mit ihrer Gang, zu der auch Wimpy Murgalo (Paul Mace, r) und Butchey Weinstein (Henry Winkler, 2vr) gehoeren, durch die Strassen von Brooklyn.  *** Local Caption *** 1974, Image: 144972576, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives
Na početku karijere s Perryjem Kingom, Henryjem Winklerom i Paulom Maceom Chicom u filmu ‘Lords Of Flatbush’, 1974.

Kad ga je prvi put vidio u filmu “Herkul”, Stallone je počeo mahnito vježbati, a umjesto utega, dizao je kantice od mlijeka koje bi napunio vodom. Nakon što je ipak u Philadelphiji završio srednju školu, u kojoj se počeo baviti sportom i prvi put u životu se po nečemu isticao, dobio je sportsku stipendiju za Američki koledž u Leysinu u Švicarskoj - gdje se, uz bacanje kugle, zainteresirao za glumu te je nastupio u školskoj predstavi “Smrt trgovačkog putnika”. Vrativši se u Ameriku, upisao se na Sveučilište u Miamiju i studirao dramsku umjetnost. Na studiju je izdržao dvije godine, a onda se preselio u rodni grad sa željom da postane glumac. U iščekivanju prvih uloga, čistio je kaveze u zoološkom vrtu, trgao karte u kinu Baronet, prihvaćao sve poslove koje bi mu nudili samo da se prehrani. A osim što je odlazio na svaku audiciju, počeo je i pisati scenarije nudeći ih svima koji su ih bili voljni pročitati. Prve uloge koje je dobio bile su male i nezapažene, no nije odustajao.

U to doba više nije živio sam. Zaljubio se u četiri godine mlađu Sashu Czack, koja je poput njega željela postati glumica, i s njom se preselio u Hollywood, nadajući se da će ondje oboje imati više mogućnosti. Unajmili su stančić u lošem kvartu i jedva preživljavali. Stallone je tada već napisao scenarij za film “Rocky”, nadahnut mečom Muhammada Alija i Chucka Wepnera, u kojem se taj boksački autsajder tvrdoglavo borio protiv velikana i izdržao s njim u ringu do 15. runde.

American actor Sylvester Stallone sits on a staircase while holding the leash of a dog wearing a football jersey in a still from the film, 'Rocky,' directed by John G. Avildsen, 1976. (Photo by United Artists/Courtesy of Getty Images)
Getty Images
‘Rocky’ iz 1976.

- Odjurio sam kući poslije meča i mahnito počeo pisati. Tri dana nisam spavao, sve dok nisam završio scenarij. Pisao sam ga rukom, a Sasha ga je otipkala - ispričao je poslije. Obilazio je s njim holivudske studije, no malo tko je bio zainteresiran. Neki su, doduše, htjeli otkupiti scenarij, ali ne pod Stalloneovim uvjetom - da on glumi glavnu ulogu. Umjesto njega, nepoznatog glumca, htjeli su holivudsku zvijezdu, poput Burta Reynoldsa ili Jamesa Caana, kao jamstvo da će film biti gledan. No Stallone je ustrajao u svojem naumu, sve dok nije našao kompaniju koja je pristala na sve što je tražio - ali uz mnogo manji budžet od planiranog.

Sylvester Stallone during 49th Annual Academy Awards at Dorothy Chandler Pavillion in Los Angeles, California, United States. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty

Film je naposljetku snimljen za samo milijun dolara - sitnica za holivudske kriterije - te se na setu štedjelo gdje god se moglo. Novca nije bilo ni za kostime pa Stallone, na primjer, u filmu nosi vlastiti kožnati kaput star desetak godina. No kad se počeo prikazivati, dogodilo se nešto što nisu očekivali ni Stallone, a ni producenti: publika je hrlila pogledati priču o običnom momku koji vjeruje u svoje snove i nikada se ne predaje. Film je 1976. postao hit, zaradio više od dvjesto milijuna dolara i od Stallonea stvorio zvijezdu i milijunaša - jer je prema ugovoru imao pravo na deset posto od zarade.

Susan Anton, Sylvestor Stallone, and Andy Warhol during Andy Warhol Exhibit Opening - November 20, 1979 at Whitney Museum in New York City, New York, United States. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
Miljenik slavnih: s glumicom Susan Anton i umjetnikom Andyjem Warholom, 1979.

Dio novca glumac je položio na račun koji je otvorio za sina Sagea, rođenog u svibnju 1976., a par je tri godine poslije dobio još jednog dječaka, kojem su dali ime Seargeoh. Posvećen karijeri i vježbanju, Stallone je malo vremena provodio s djecom, sve dok obitelj nije doživjela šok kad je trogodišnjem Seargeohu dijagnosticiran težak oblik autizma. Umjesto da ga pošalju u neku instituciju gdje će se brinuti za njega, Stalloneovi su se upustili u borbu. Sasha je svoj život podredila sinu, a Sylvester je osnovao zakladu pri Nacionalnoj udruzi za djecu i odrasle s autizmom, za koju je prikupljao milijune dolara.

HOLLYWOOD, CA - JULY 11:  Sylvester Stallone attends
Ron Galella Collection via Getty
S glumicom Sashom Czack bio je u prvom braku

No brak im nije izdržao sve te udarce i razveli su se 1985. Stallone je u to doba već snimio četvrti nastavak “Rockyja” i prvog “Ramba”, zarađivao milijune i bio jedna od najvećih holivudskih zvijezda. Ženama je bio neodoljiv, a njega je privukla pet centimetara viša danska glumica i model Brigitte Nielsen, koja je uz Arnolda Schwarzeneggera glumila u filmu “Crvena Sonja”.

Studio Publicity Still from
Profimedia, Hollywood Archive
‘Rambo’ iz 1985

Njom se oženio samo nekoliko mjeseci nakon razvoda od Sashe, a jedva dvije godine poslije od nje se razveo i to zadovoljstvo, kako je sam poslije rekao - platio deset milijuna dolara.

NEW YORK CITY - AUGUST 22:  Sylvester Stallone and Brigitte Nielsen sighted on August 22, 1986 at the Carlyle Hotel in New York City. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
Osamdesetih je dvije godine bio u braku s glumicom Brigitte Nielsen

Nedugo potom počeo je vezu s 22 godine mlađom manekenkom Jennifer Flavin, ali je istodobno izlazio i s drugim ženama: glumicom Susan Anton, Angie Everhart, s kojom se čak i zaručio, Janice Dickinson koja je tvrdila da je otac njenog djeteta - što je opovrgnula DNK analiza. No nakon niza avantura shvatio je da je Jennifer ona prava i vratio joj se. S njom je 1996. dobio kćer Sophiju Rose, koja je rođena sa srčanom manom, a da bi joj spasili život, liječnici su izveli operaciju na otvorenom srcu kad su joj bila samo dva mjeseca.

Actor Sylvester Stallone poses with his wife Jennifer Flavin (C), and their daughters, 2017 Miss Golden Globe Sistine Stallone (L), Scarlet Stallone (2nd R) and Sophia Stallone during the 74th Annual Golden Globe Awards in Beverly Hills, California, U.S., January 8, 2017.   REUTERS/Mike Blake     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1C5D5BA8A0
REUTERS
U trećem braku, s Jennifer Flavin, ima kćeri Sistine Rose, Scarlet Rose i Sophiju Rose

- Jennifer i ja nismo se odvajali od nje. Dežurali smo uz njezin krevet, slušali je kako diše i molili se Bogu da preživi - opisao je najteže trenutke u životu. Sljedeće godine Stallone se vjenčao s Jennifer, s kojom je 1998. dobio drugu kćer, Sistine Rose, a 2002. i treću, Scarlet Rose. Najstarija Sophie Rose završila je studij filma i komunikologije, Sistine je model, a najmlađa Scarlet još se nije odlučila što će studirati. Uz njih tri i suprugu, Stallone priznaje da mu nije uvijek lako biti jedini muškarac u kući. No ne žali se jer je, kaže, odavno shvatio da mu je obitelj važnija od svega - i svih filmova koje je snimio, i 400 milijuna dolara koliko je zaradio, sve slave koju je stekao…

Sylvester Stallone (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
Sedamdesetih godina, kad je bio na vrhuncu popularnosti

- Puno radim, ali posao mi više nije na prvome mjestu, nego su to moje kćeri i supruga. I znam još nešto: shvatio sam da je Jennifer puno bolja i pametnija od mene i da je u svemu trebam slušati. Uvjeren sam da je to razlog zbog kojega smo već više od dvadeset godina u sretnom braku.

SMRT SINA

Kad je Sage bio dječak, i kad mu je kao otac bio najpotrebniji, Stallone nije bio uz njega jer je u to doba bio potpuno zaokupljen karijerom. Poslije mu, pak, nikako nije bilo jasno zašto njegova sina ne zanimaju iste stvari kao njega – akcijski filmovi, boks, vježbanje u teretani...

- Od teretane je bježao kao vrag od tamjana, a kad se pokušavao probiti kao glumac, želio je snimati apstraktne, art filmove, kako ga nitko ne bi uspoređivao sa mnom – rekao je Stallone. Sagea je pogodilo i to što je u filmu ‘Rocky Balboa’ otac za ulogu sina odabrao drugog glumca, a ne njega. Odnos među njima Stallone je pokušao ‘popraviti’ novcem: kupio mu je kuću na Hollywood Hillsu, omogućio mu lagodan život, no Sagea je sve to samo još više deprimiralo. Počeo je uzimati antidepresive, navukao se na njih i preminuo 2012., od posljedica srčanog udara – iako se neslužbeno spominjalo i predoziranje. Bilo mu je 36 godina.

SYLVESTER STALLONE with his son Sage Stallone.Rocky V.1990., Image: 121687693, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archive
Sin Sage preminuo je od srčanog udara 2012.

Linker
18. travanj 2024 07:59