Matej Dokić
mada peršić

Doktorica u glumačkim vodama: 'Na vrijeme sam shvatila da ću biti nesretna'

KOLUMNE ŽUŽI JELINEK I DRAMA NOBELOVKE ELFRIEDE JELINEK NADAHNULE SU ZAGREBAČKU GLUMICU I LIJEČNICU ZA MONODRAMU KOJOJ VEĆ NAKON PRVOG IZVOĐENJA PREDVIĐAJU DA ĆE POSTATI KAZALIŠNI HIT

KOLUMNE ŽUŽI JELINEK I DRAMA NOBELOVKE ELFRIEDE JELINEK NADAHNULE SU ZAGREBAČKU GLUMICU I LIJEČNICU ZA MONODRAMU KOJOJ VEĆ NAKON PRVOG IZVOĐENJA PREDVIĐAJU DA ĆE POSTATI KAZALIŠNI HIT

Fascinirala me Žužina iskrenost, zapamtila sam neke njezine životne savjete iz Glorijinih kolumni i knjiga, šarmirala me neposrednim nastupima kad bi gostovala u televizijskim emisijama, a osjećala sam i da je bila prava feministica: zalagala se da žene budu financijski i emotivno neovisne o muževima, ali se borila i za prava muškaraca - kaže zagrebačka glumica Mada Peršić (29) koju su lik i djelo popularne Glorijine kolumnistice Žuži Jelinek inspirirali za monodramu “Jelinek vs. Jelinek”, nastalu iz njezine ispitne predstave na kolegiju scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti. Riječ je o duhovitom i životnom raspletu u kojem ženi bogatog životnog iskustva, kakva je bila Žuži Jelinek, suprotstavlja austrijsku nobelovku Elfriede Jelinek, koja je u svojim romanima i dramama također zaokupljena muško-ženskim odnosima i društvenim stereotipima. Na premijeri u Kazališnom klubu u Gavelli Mada je komunicirala s publikom, plesala i duhovito citirala Žuži, što se posebno svidjelo njezinu sinu Ivi Jelineku.

premijera Jelinek vs Jelinek po motivima kolumni Zizi Jelinek i drame Elfride Jelinek
Davor Matota
Mada na premijeri svoje predstave

Nakon premijere darovao joj je golemi buket crvenih ruža te ispričao nekoliko anegdota o svojoj majci kojima će glumica dopuniti iduće dvije izvedbe već ovaj petak i subotu. Pozvao ju je i u Žužinu vilu u Opatiji, koja možda postane pozornica za Madinu monodramu u kojoj publika i kritičari već naslućuju kazališni hit.

premijera Jelinek vs Jelinek po motivima kolumni Zizi Jelinek i drame Elfride Jelinek
Davor Matota
Mada i majka Ružica Peršić

- Zanimale su me jake žene pa sam svojim mentoricama Suzani Nikolić i Mireli Brekalo obzirno predložila Žuži, koja se dokazala i kao uspješna poduzetnica. No, željela sam imati još jedan lik, Žužinu suprotnost. Moj bliski prijatelj Tomica Čadež, kazališni kritičar Jutarnjeg lista, dosjetio se da to bude književnica Elfriede Jelinek. Pročitavši njezinu dramu “Što se dogodilo nakon što je Nora napustila svoga muža”, shvatila sam da Elfriede i Žuži imaju puno više zajedničkog nego se na prvi pogled možda čini. Obje su ponosne Židovke, istodobno britke i nježne, a ja ih doživljavam kao ikone pop-kulture. Premda je Elfriede dobila Nobela za književnost, a Žuži je bila “obična šnajderica” - kako je sama za sebe govorila - njezine knjige nisu ništa manje vrijedne - kaže glumica.

Glumica Mada Persic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 210518
Matej Dokić

S Tomislavom Čadežom birala je ulomke iz Elfriedine drame i Žužinih kolumni, a monodrama “Jelinek vs. Jelinek” nastajala je tri mjeseca. Ideja i dramatizacija su zajedničke, a Mada je predstavu režirala, osmislila scenu i pokret te odabrala glazbu. Prvi su je pogledali njezini prijatelji, kolege i profesori na javnom ispitu na ADU, a među njima je bio i Boris Svrtan. On joj je predložio da monodramu igra u Gavelli, a redateljica Ivica Boban joj je savjetovala da je treba pokazati i u drugim sredinama.

Turneja će zasad malo pričekati jer je Mada Peršić idućih mjesec dana zaokupljena pisanjem diplomskog rada. Odabrala je temu - gluma i alkohol - te će pokušati odgovoriti na pitanja zašto je nakon kazališne probe običaj svratiti barem na čašu vina, a poslije premijere na domjenak, kao i zašto se alkohol u glumištu smatra nečim gotovo normalnim. Time će se pozabaviti iz fenomenološkog i iz medicinskog kuta, i tako spojiti svoja dva zvanja - liječničko i glumačko.

- Vrijeme je da napokon okončam svojih jedanaest godina neprekidnog studiranja, šest na medicini i pet na glumi - veli Mada Peršić, koja se nakon Matematičke gimnazije upisala na studij medicine. U široj obitelji ima nekoliko liječnika, a najpoznatiji je njezin djed, psihijatar Nikola Peršić. Madini roditelji nemaju izravnog dodira s medicinom: tata Predrag Peršić diplomirani je inženjer strojarsta zaposlen u Ini, a mama Ružica je do nedavnog umirovljenja radila kao profesorica kemije na Klasičnoj gimnaziji. Iako je Mada medicinu završila u roku, s prosjekom ocjena 4,8, te odradila staž u bolnicama i ima dozvolu za rad u općoj praksi, za životni poziv ipak je odabrala glumu.

Glumica Mada Persic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 210518
Matej Dokić

- Da sam ostala u medicini, specijalizirala bih kirurgiju, ali shvatila sam da ću biti nesretna ostanem li liječnica. Nisam se mogla zamisliti u ordinaciji nakon dvadeset ili trideset godina. Prvi put sam se pobunila protiv stereotipa kad sam se prije osam godina kao studentica medicine prijavila za natjecanje u TV showu Hrvatski top model, što je sablaznilo čak i neke moje prijateljice. Željela sam se okušati u manekenstvu i došla sam do polufinala. To mi je iskustvo pomoglo da se oslobodim kao osoba, a nekako u isto vrijeme sam se osamostalila i odselila od roditelja u svoj stan u Dubravi. Tek nakon diplome na medicini odvažila sam se i otišla na prijamni ispit iz glume, za koji me pripremala glumica Kostadinka Velkovska, a pred profesorom Joškom Ševom hodala sam kao da sam na modnoj pisti - govori glumica te dodaje kako su roditelji teško prihvatili njezinu odluku da želi postati glumica. Njezin tata je, kaže, dugo to smatrao tragedijom. Ali kad je počela dobivati uloge, s kćeri je dijelo sreću. Prvu priliku dao joj je prije tri godine redatelj Ivica Buljan u svojoj predstavi “Elementarne čestice” na Dubrovačkim ljetnim igrama, koji je primijetio da zrači posebnom energijom, a zatim ju je angažirao i u “Tri zime” Tene Štivičić u za­grebačkom HNK. Ovo ljeto će na Opatovini glumiti Neru u “Gričkoj vješticu” koju režira Dražen Ferenčina, a probe su već zahuktavaju. Glumica koja je dobila ime po baki Mandi koju su odmila zvali Mada, pamti savjet koji je čula od svoje druge bake Kate, ali i naučila od Žuži Jelinek - da žena uvijek treba držati do sebe, iz­­gledati lijepo te biti vedra, vesela i optimistična. To je ujedno njezin najbolji recept za harmoničan život u kojem je zasad gluma na prvom mjestu. No, ne žali niti što je studirala medicinu. Jer kad netko od kolega ili kolegica ima zdravstveni problem, drago joj je da može pomoći savjetom kao liječnica opće prakse.

Linker
30. travanj 2024 19:50