PONOVNO PRONAĐENO BLAGO

Dorothy iz Oza! Pronađena najpoznatija filmska haljina uskoro odlazi na aukciju

Karirana haljina koju je nosila Dorothy u filmskoj ekranizaciji ‘Čarobnjaka iz Oza‘ zvijezda je licitacije predmeta iz holivudskih klasika, za koje će se kolekcionari nadmetati 24. svibnja.

Njezina procijenjena vrijednost je milijun dolara, puna četiri desetljeća smatrala se izgubljenom, lani je ponovno pronađena među kostimima koji su pohranjeni u skladištu Katoličkog sveučilišta Amerike, a 24. svibnja će na aukciji predmeta iz holivudskih klasika dobiti novu vlasnicu.

image

Dorothyna karirana haljina jedan je od zaštitnih znakova filmskog klasika

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Riječ je o plavo-bijeloj kariranoj haljini s naramenicama koju je u holivudskom klasiku Čarobnjak iz Oza, snimljenom 1939. godine, nosila legendarna glumica Judy Garland, a u akcijskoj kući Bonhams uvjereni su da će na licitaciji postići cijenu između osamsto tisuća i 1,2 milijuna dolara, ako ne i višu.

image

Haljina se četiri desetljeća smatrala izgubljenom, a njezina procijenjena vrijednost je milijun dolara

UNDERWOOD ARCHIVES/UIG/SHUTTERSTOCK

Radi se, naime, o jednom od samo četiri sačuvana kostima iz spomenutog filmskog klasika redatelja Victora Fleminga, a nosila ga je Dorothy u trenutku konfrontacije sa Zlom vješticom u njezinu dvorcu.

Čitajte i: Snjeguljica, Pepeljuga ili Matovilka? Odaberite svoju bajkovitu ulogu i haljinu za vjenčanje iz snova

Holivudska dragocjenost

Glumica Mercedes McCambridge koja je došla u njezin posjed haljinu je početkom sedamdestih godina prošlog stoljeća darovala ocu Gilbertu Hartkeu, tadašnjem voditelju dramskog odsjeka Katoličkog sveučilišta u Washingtonu, kojem očito nije pretjerano značila, pa je nakon popisa fundusa iduće godine proglašena - nestalom.

image

Glumačka ekipa 'Čarobnjaka iz Oza': Ray Bolger, Jack Haley, Judy Garland i Bert Lahr

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Holivudska memorabilija pronađena je slučajno lani, zahvaljujući otkriću arhivista Matta Rive, a njezinu autentičnost potvrđena je vještačenjem nadležnih službi. I sada čeka novu vlasnicu, koja će se o njoj mnogo bolje i pažljivije skrbiti nakon njujorške dražbe potkraj svibnja.

Linker
25. travanj 2024 03:24