Instagram
Dva fascikla nalaza

Edita Misirić Vrkljan: Moja borba s trudničkim dijabetesom

Već na prvom vađenju krvi u trudnoći liječnici su voditeljici Editi Misirić Vrkljan rekli da ima povišen šećer, a kasnije pretrage potvrdile su da ima trudnički dijabetes. Odlučila je učiniti sve što je u njezinoj moći da izbjegne moguće komplikacije koje ta dijagnoza nosi - nutricionistica joj je propisala dijetu, redovito ide na pretrage, čuva se stresa, boravi na svježem zraku i uspješno je 'dogurala' do 30-tog tjedna trudnoće. Kako se nosi sa strogim pravilima prehrane, ali i o sretnim trudničkim danima u iščekivanju dječačića, ispričala je za portal Gloria.hr.

Već na prvom vađenju krvi u trudnoći liječnici su voditeljici Editi Misirić Vrkljan rekli da ima povišen šećer, a kasnije pretrage potvrdile su da ima trudnički dijabetes. Odlučila je učiniti sve što je u njezinoj moći da izbjegne moguće komplikacije koje ta dijagnoza nosi - nutricionistica joj je propisala dijetu, redovito ide na pretrage, čuva se stresa, boravi na svježem zraku i uspješno je 'dogurala' do 30-tog tjedna trudnoće. Kako se nosi sa strogim pravilima prehrane, ali i o sretnim trudničkim danima u iščekivanju dječačića, ispričala je za portal Gloria.hr.

'Uplašila sam se dijagnoze jer trudnice koje se ogluše na upozorenja liječnika mogu imati poteškoća pri porodu, bebe se rađaju mnogo veće, komplikacije znaju biti svakojake. Gestacijski dijabetes ponekad ostane i nakon trudnoće, za cijeli život u obliku šećerne bolesti tip 2. Nisam htjela riskirati. Stalno sam bila na pretragama, i još idem redovito. U cijelom životu toliko puta nisam izvadila krv koliko u ovih sedam mjeseci. Kad god nekome pokažem dva puna fascikla nalaza, svi se čude. Sva sreća većina nalaza je na kraju bila uredna, a smatram da su disciplina i samokontrola tu bili presudni', rekla nam je Edita Misirić Vrkljan, RTL-ova voditeljica koja je već u ranoj trudnoći morala na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći.

Instagram

Odmah nakon što je čula dijagnozu, uzela je stvari u svoje ruke. ‘Javila sam se svojoj prijateljici, nutricionistici Diani Gluhak Spajić koja mi je odmah složila plan prehrane. Punih mjesec dana baš ništa slatko nisam okusila, a povećala sam unos raznolikog povrća, što je svakako pomoglo. Prilično striktno sam se držala dijete što je polučilo odličan rezultat na dnevnom profilu kontrole šećera. Javor mi je tijekom 24 sata svaka tri sata vadio krv iz prsta u male epruvetice. I taj nalaz je stvarno bio dobar’, ispričala je buduća mama Edita. S obzirom na to da je na vrijeme reagirala, nije morala na terapiju inzulinom te se nastavila držati stroge dijete.

Editin dijetni režim

‘Ono što sam sama sebi odmah na početku obećala jest da neću biti gladna. Na to ne pristajem i nutricionistica me u tome podržava. A ako nisam gladna, a ne smijem i ne želim se pretrpavati slatkišima i junk foodom, onda samo preostaje – zdrava, raznovrsna i uravnotežena prehrana. Osjeti se razlika, jer raznovrsna prehrana ipak obiluje vitaminima, mineralima i drugim aktivnim tvarima, dok junk food uglavnom ima prazne kalorije koje nisu dobre ni za mene ni za dijete, pa nastojim izbjeći takav odabir’, govori Edita.

Instagram

S nama je podijelila i kako izgleda jelovnik za jedan dan te otkrila kojih se zdravih navika kod pripreme hrane trebaju držati trudnice s ovom dijagnozom.

Doručak: šumsko voće (koje brzim smrzavanjem ne gubi na kvaliteti i dobrim svojstvima), obične zobene pahuljice (bez dodanih šećera), bademi, stevia za zaslađivanje (ili čokoladni proteini koje ukradem mužu). Sve to zalijem probiotičkim jogurtom normalnog udjela mliječne masti.

Ručak: krem juha od brokule, zatim rižoto od piletine (s mrkvom, paprikom, na luku), prilog salata od svježe cikle.

Večera: sir i vrhnje s lanenim sjemenkama i raženim kruhom ili puretina i kuhani batat, npr.

‘Uglavnom sve kuhamo, pečemo i zalijevamo nakon pečenja ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Između svakog velikog obroka pojedem ili jabuku ili krušku, napravim si puding od chia sjemenki začinjen cimetom i stevijom. Kada odlazim od kuće sa sobom ponesem lješnjake da se slučajno ne bih dovela u napast da posjetim pekaru. Kombinacija je mnogo’, tumači Edita.

Njezin suprug, kondicijski trener Javor Vrkljan je, kaže, glavni kuhar, voli kuhati i jako je dobar u tome. Ovaj režim mu nije velika promjena, no razlika između njih dvoje je u tome što on količinski više pojede, jer trenira svakodnevno.

Namirnice nabavljaju na selu, koliko god je to moguće. ‘Imamo veliku sreću što nam moja tetka iz Ivanić Grada šalje domaću hranu, od jaja do mesa, i na tome smo joj beskrajno zahvalni! Ali imamo svoje dobavljače batata, bračkog maslinovog ulja, špeka itd. Kad kupujem u obližnjoj trgovini obavezno gledam porijeklo, odakle namirnica dolazi. Ne biste vjerovali koliko je teško naći češnjak koji nije iz Kine. I sve što kupujem ne smije imati dodane šećere, nego šećere koji su prirodno prisutni. U tom pogledu uvijek ću izabrati 100 posto voćni sok umjesto voćnog nektara. Ako ću nešto samostalno zasladiti, kao na primjer zobene pahuljice, koristit ću steviju ili bagremov med, ali u ograničenim količinama’, ispričala je naša fit trudnica.

Instagram

Pravila gotovo ne krši. ‘Priuštim si kolač ili malo tamne čokolade jednom u dva tjedna, recimo. A i postoje 'slatkiši' koji nemaju dodane šećere. Keksi od integralnog brašna bez dodanog šećera, palačinke sa stevijom. To su namirnice koje imaju prirodne šećere, ali i prehrambena vlakna, pa mi ne utječu u tolikoj mjeri na brzo dizanje šećera u krvi i to me veseli. Postoje načini, samo se treba informirati’, rekla je.

Da joj ipak nije lako odoljeti slatkišima, govori i činjenica da je nekad čokoladu upravo – tamanila. 'Ja sam prije nekoliko godina živjela na slatkom. Jedna čokolada dnevno plus kolač za ručak. To je bila moja mjera. I onda sam s vremenom osvijestila koliko je to loše', priznaje. Kolač je u trudnoći pojela samo – na Božić. Kasnije si je jednom priuštila i mamine zapečene palačinke, sa sirom.

Javoru svako malo kaže da bi pojela ovo ili ono, mašta o palačinkama naslaganim jednu na drugu i prelivenim s raznim preljevima, o kolačima, čokoladi, i mrzi sve reklame za slatkiše na televiziji… 'i onda mi Javor kaže 'Pa pojedi si ako ti se tako jede', a ja kažem: 'Neću', i tako svakodnevno', rekla je s osmijehom na licu.

Instagram

Disciplinirana je Edita u svakom pogledu, ne samo kad je prehrana u pitanju. 'Uglavnom sam doma, beba je na prvom mjestu. A rijetki izleti među ljude su mi oni kada odem na frizuru ili urediti nokte. S obzirom na to da sam ušla u posljednje tromjesečje sve je manje stvari na popisu koje trebamo kupiti i pribaviti, pa se i time bavim. U fazi smo biranja krevetića, kolica... A kad vidim dekice i onaj ručnik s kapuljačom koje smo baš danas kupili, rastopim se...’, rekla je Edita kojoj moramo priznati da blista posebnim trudničkim sjajem i da se njezina sreća može čitati s njezina lica, osmijeha i svake izgovorene riječi.

Linker
01. svibanj 2024 11:54