Cropix
PRati ih U stopu

Estradni izleti u politiku: Tko je zaslužio peticu iz zalaganja, a tko bolje da nije ni pokušao

Politika nije za svakoga, to je manjina s estrade uspjela osvjestiti na vlastitoj koži. Iako su neki uspjeli došli do ugodne fotelje, u većini slučajeva iz nje su se ekspresno i maknuli.

'Neću politiku u moju butigu', grmi u slavnoj seriji Miljenka Smoje Meštar kojeg je utjelovio legendarni Boris Dvornik, ali čini se da su se vremena itekako promijenila. Kada se Arnold Schwarzenegger 2003. godine kandidirao za guvernera Kalifornije, mnogi su ostali šokirani, ali slavni Austrijanac osigurao si je čak dva uzastopna mandata. Tim stopama ide i Cynthia Nixon, javnosti poznatija kao Samantha iz 'Seks i grada' koja se namjerava kandidirati za guvernerku savezne države New Yorka. I naši pjevači, glumci te sportaši okušali su se u brzim i nemilosrdnim političkim vodama. Većinu je struja odvukla do obale, ali ima i onih koji plivaju i dalje.

Bivša TV voditeljica Mirna Berend (51) 2010. godine uzela je stranačku knjižicu HSLS-a. Stranka je iz svojih redova tada čistila ljude za koje nisu davali ruku u vatru, čime je Darinko Kosor pridobio njezino povjerenje. Ljubav nije bila dugog vijeka. 'Ne znam samo dokle će sve političke elite misliti da smo mi njihove budale ili dokle ćemo mi to trpjeti. A što se tiče mog ulaska u političku stranku i ekspresnog izlaska, mislim da to samo za sebe govori dovoljno. Bila je to kriva odluka', rekla je Mirna tada.

Pjevač Pero Galić (48) iz Opće Opasnosti svojedobno se kandidirao za gradonačelnika Županje, no njegovo angažiranje ostalo je na razini pokušaja. 'Izbori? Ne sjećam se toga. Ne znam bi li to ponovno učinio. Novi trenutak, novi uvjeti, davno je to bilo', rekao je glazbenik koji inače drži titulu najmlađeg estradnog djeda u Hrvata.

U Hrvatskom saboru osam mjeseci je sjedio pjevač Miroslav Škoro (55) koji je od 1995. do 1997. godine obnašao dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj, no diplomatsko iskustvo nije mu previše koristilo u saborskim klupama. 'Izašao sam iz politike kad sam shvatio da političari sve doživljavaju kao kokoš koju treba očerupati nakon izbora. Nisam mogao biti s grupom koja je devijantna i čerupa kokoš koja je davno očerupana', rekao je Škoro. Nekoliko godina kasnije na pitanje novinara što je naučio tijekom političkog angažmana, kazao je: 'Najbolje što sam naučio je kako zijevati zatvorenih usta.

Zagreb, 300408.
Miroslav Skoro zastupnik HDZ-a prije pocetka zasjedanja.
Redovita sjednica Sabora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX/Goran Mehkek
Miroslav Skoro zastupnik HDZ-a prije pocetka zasjedanja


Zagreb, 020708.
Hrvatski sabor nastavlja 5. sjednicu raspravom o vise zakonskih prijedloga iz paketa zakona koji se uskladjuju sa zakonodavstvom Europske unije. 
Josip Djakic, Miroslav Skoro.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX/Goran Mehkek
Miroslav Škoro u Hrvatskom saboru


Glazbenica Ana Rucner (35) jedna je od onih koja još uvijek pliva u političkim vodama. Angažirana je i u koordinaciji za ljudska prava te u povjerenstvu za ravnopravnost spolova, a sudjeluje na sjednicama u Gradskoj skupštini. 'S punom odgovornošću prihvatila sam sudjelovanje u Gradskoj skupštini i Odboru za mladež. Volim ovaj grad, tu sam rođena i odrasla i drago mi je što mogu biti njegov dio na ovaj način. Sjednice ponekad znaju biti duge, potrebna je i kvalitetna priprema, ali dobar je osjećaj kad ste korisni i svojim radom pridonosite razvoju Zagreba', rekla je Rucner.

Zagreb, 041217. 
Gradska Skupstina, Cirilometodska. 
Nastavak 6. sjednice zagrebacke Gradske skupstine. 
Na dnevnom redu je 31 tocka, medju ostalim Prijedlog o sklapanju ugovora o zamjeni nekretnina.
Na fotografiji: Ana Rucner.  
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX/Damjan Tadić
Ana Rucner na sjednici zagrebačke gradske skupštine

U politici se okušala i Sandra Bagarić (43) koja se priključila Hrvatskoj ekonomskoj inicijativi Ljube Jurčića, no kako stranka nije ostvarila posebni uspjeh na izborima i njezin entuzijazam je brzo splasnuo. 'Neću se miješati ni u ekonomiju ni u gospodarstvo, u ono što ne znam. Mogu napraviti nešto u svojoj domeni, posvetiti se kulturi i humanitarnom radu', rekla je na početku karijere operetna pjevačica.

Zagreb, 280315.
Cirilometodska ulica, Gradska Skupstina.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic, pridruzila se Uskrsnjem druzenju donatora, volontera i sticenika Humanitarne organizacije Dora à Obrazovanjem protiv siromastva.
Na fotografiji: Sandra Bagaric. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX/Damjan Tadić
Sandra Bagarić na uskrsnoj gradskoj skupštini

Pjevač Siniša Vuco (46) ima najviše iskustva u pokušajima. Kandidirao se na lokalnim i dva puta na parlamentarnim izborima. 'Šutnja je zlato, pričat ću u Saboru!', rekao je Vuco što mu se nije ostvarilo.

Legendarni hrvatski borac, sportaš Mirko Filipović (43) kandidirao se za Sabor na listi SDP-a. I u svom naumu je i uspio. Borio se za veće financiranje policije, no, uskoro je istupio iz politike. Kasnije je tvrdio kako nije imao dovoljno veza unutar političkih krugova, te je njegov trud time bio uzaludan.

zagreb,201103
trg bana jelacica-sdp
sredisnji predizborni skup-ivica racan,dijana plestina i mirko filipovic
foto:oleg moskaljov
-desk-
Oleg Moskaljov
Mirko Filipović u razgovoru s Ivicom Račanom

Nakon što je prvi put u samostalnoj Hrvatskoj osnovan samostalni Središnji državni ured, čast da bude prva hrvatska državna tajnica za sport pripala je najboljoj hrvatskoj sportašici Janici Kostelić (36). 'Prihvatila sam ponudu jer nakon sportske karijere želim i na druge načine pridonijeti sportu u Hrvatskoj. Nadam se da ću s kolegama uspjeti prije svega svima približiti bavljenje sportom, a ponajviše mladim generacijama. Smatram to važnim jer je sport vrlo koristan i zdrav za društvo u cjelini', rekla je Janica Kostelić za hrvatske medije.

Zagreb, 201217.
Westin, Kristalna dvorana.
Veliki dan hrvatskog sporta, proglasenje najboljih sportasa u izboru HOO-a.
Na fotografiji:  Janica Kostelic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media
Janica Kostelić

Bacačica diska Sandra Perković (27) bila je saborska zastupnica kao članica Stranke rada i solidarnosti. 'Sportaši trebaju glasnogovornika, treba se čuti njihov glas. Puno je problema u sportu, stvari koje treba promijeniti, poboljšati, a tko to može bolje znati od vrhunskog sportaša', rekla je Sandra medijima na početku svoga saborskog mandata koji je trajao pet mjeseci.




Najaktivniji angažman među bosanskohercegovačkim glumcima prije nekoliko godina imao je Emir Hadžihafizbegović (56). Kao član SDA odradio je četverogodišnji mandat ministara za kulturu i sport Kantona Sarajevo, a nedavno se aktivno u politiku uključio Enis Bešlagić (43). On je dao potporu Elmedinu Konakoviću koji je nedavno osnovao političku stranku Narod i pravda.



Linker
20. travanj 2024 05:51