Anđa Marić
 Nina Djurdjević / CROPIX
'Gazili su me'

Evo zašto treba učiti od Anđe Marić: Poznata spisateljica otvoreno o bolesti, rastavi i promjenama u životu

Odlična atmosfera vladala je u Klubu hrvatskih glazbenika Sax! gdje je zabavni talk show "Ženska priča" ovog puta imao značajnu temu: Ljubav prema sebi. Uz moderatoricu, stand-up komičarku i spisateljicu Marijanu Perinić, gosti su bili psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić, spisateljica i blogerica Anđa Marić, terapeut Tomislav Kuljiš i motivator i fitnes trener Dalibor Petrinić. Na stageu uz goste bila je čivavica Pusa kojoj to nije bio prvi javni nastup.

'Gazili su me kad sam imala sudski proces u Sloveniji, a ja tada još nisam isplakala gubitak svog supruga, obitelji, kuće nego sam odmah išla u bijes. Osjećala sam se napadnuto non-stop. Samo je išla tužba na tužbu, doživjela sam i oduzimanje skrbništva... Meni je život postao previše i ja danas znam da je moje tijelo samo reklo: 'Ok, sada idemo leć'. Nisam dopustila da mi se pomogne jer sam mislila da sve mogu sama. Moj ego je bio ogroman, mislila sam da meni ne treba pomoć. Dopustila sam da mi netko pomogne tek kad sam ostala paralizirana. I to je bio moj bijeg. Bijeg od previše života', rekla je Anđa koja je uvjerena da je bolest bila njezin prikriveni blagoslov.


Goran Berović/ženska priča
Ženska priča: Ljubav prema sebi

'Mene je ta situacija spasila jer me susrela sa mnom. Prvi put sam morala pogledati u sebe i razumjeti što se događa, a prije sam samo govorila da me netko napada. Zapravo, to sam sve sama sebi radila. Stara Anđa nije imala fitilj. Bila je kao žabica, ali je nosila dosta killograma dinamita na sebi. A sada? Sada sam malo bolje. Još uvijek ulazim u velike svađe s taksistima. Jako me nervira kad je netko tup. Nemoj biti tup, pliz. Prije bi s ovim štapom prijetila na cesti, a sada si govorim: 'Volim se, volim se, volim se', 'Nije vrijedan' ili 'Moj mir je vrijedniji nego on', rekla je Anđa koja konstantno radi na sebi, a odlazi i na terapiju osobnog razvoja.

Goran Berović/Ženska priča
Pusa

Bivša misica i voditeljica nazdravile su kako su se teme produbljivale i kada se konstatiralo da većina ljudi ne vole sami sebe.

'Obično pomislimo kada se netko ne voli na neke druge ljude koji imaju velike probleme, ali to se odnosi na sve nas. To se odnosi na mene i svakog normalnog pojedinca. Kod svakoga od nas postoji neka razina koju ne prihvaćamo i ne volimo se dovoljno. Najkraći odgovor zašto ne volimo sebe je da mi danas sebe i dalje tretiramo onako kako smo percipirali da su nas tretirali naši roditelji. No, to je ipak malo duža priča...', rekao je poznati terapeut Tomislav Kuljiš, dok je Anđa naglasila da joj pomaže pisanje.

Goran Berović/ženska priča
Anđa Marić

'Pišem blog koji je moj osobni dnevnik. Ne želim ljudima pametovati. Kome da ja dajem savjete, dajte me pogledajte. To je samo neka moja osobna priča. Dobivam puno pisama, a nedavno sam dobila mail od mog prijatelja iz djetinjstva koji je rekao da pišem za neobrazovane i neispunjene domaćice. Fasciniralo me to što mu se dalo toliko pisati, a ništa mu se ne sviđa. I to je ok, ne možemo se svima svidjeti', rekla je Anđa koja je pred publikom govorila o svom životnom iskustvu - direktno, iskreno i uz puno humora.

Pričalo se naveliko o samopoštovanju, samopouzdanju, emocionalnim vampirima, krivnji, grižnji savjesti te svim onim blokadama i uvjerenjima koji uvelike otežavaju zdravu ljubav prema samome sebi.

'Kako smisliti formulu za ispunjen život? Ja bih to sažela u jednu djetelinu s četiri lista: njegovanje samopouzdanja, emocionalno punjenje, aktivni život u fizičkom i psihičkom smislu i ne gazi, gazi srce moje nego postavljanje granica', zaključila je energično Ljubica Uvodić-Vranić.

Goran Berović/Ženska priča
Ljubica Uvodić-Vranić

Linker
05. travanj 2024 19:30