REUTERS
ADAM DRIVER

Glumačka zvijezda o kojoj svi govore: Nakon terorističkog napada otišao u marince, a glumi se vratio samo zbog ozljede

Američki glumac koji je ulogom u obiteljskoj drami o raspadu braka i borbi za skrbništvo 'Marriage Story' nominiran za nagradu Zlatni globus privatno uživa u ulozi oca i supruga vješto skrivajući svoj privatni život.

Neprilagođen, to je riječ kojom Adam Driver opisuje sebe u mladosti. Kao tinejdžer verao se po odašiljačima i u srednjoj školi osnovao “Klub boraca”, nakon što je 1999. pogledao istoimeni film Davida Finchera. Od nestašnog mladića izrastao je u punokrvnoga glumca zaradivši svoju drugu nominaciju za Zlatni globus, ulogom u filmu “Marriage Story”, a te su nagrade često indikator za Oscare koji se dodjeljuju nešto kasnije. Izvrsna je to vijest za ekipu “Marriage Storyja” jer imaju najviše, čak šest nominacija. Koliko će ih osvojiti, bit će poznato 5. siječnja u Los Angelesu. Adam Driver, naime, glumi supruga Scarlett Johansson s kojom prolazi vrlo realistično prikazan razvod.

Međutim, za razliku od uloge rastavljenog oca koji se bori za skrbništvo nad sinom, Driver živi u sretnom braku od 2013. s kolegicom Joanne Tucker. Rođen je u Kaliforniji, a nakon što su mu se roditelji rastali, kao sedmogodišnjak se sa sestrom i majkom preselio u Indianu. To je otprilike sve što se zna o njegovu djetinjstvu jer ovaj 36-godišnji glumac zasad uglavnom uspijeva sakriti privatni život od očiju javnosti. Nakon srednje škole prijavio se na Juilliardovu školu glume u New Yorku, ali su ga odbili. To ga nije odvratilo od želje da glumi pa je odlučio potražiti sreću u Hollywoodu. Nakrcao je automobil svime što je posjedovao - od mini hladnjaka do mikrovalne - oprostio se od obitelji, prijatelja i tadašnje djevojke te krenuo u Hollywood. No nije prošlo bajno. Na putu prema glumačkoj meki pokvarilo mu se vozilo, a kad se konačno dokopao Kalifornije, više nije imao novca. U Hollywoodu je bio puna dva dana, nakon čega se vratio kući. Zajedno s hladnjakom. Opisao je to kao vrlo neugodno iskustvo.

Ubrzo zatim, dva mjeseca prije Adamova 18. rođendana, dogodio se napad 11. rujna koji ga je potresao. Htio je učiniti nešto za svoju zemlju. Kroz raspravu s očuhom, došao je na ideju da se priključi marincima. To iskustvo gotovo ga je koštalo života. Tijekom vježbe s bijelim fosforom od sigurne smrti spasila ga je promjena vjetra koja je otpuhala bojni otrov od njega. Nakon dvije godine služenja u vojsci Drivera je iz marinaca izvukla ozljeda. Slomio je prsnu kost, zbog čega je vojničku karijeru završio kao civilni službenik. Bio je shrvan time što neće nastaviti svoj vojni put, no to ga je opet usmjerilo ka glumi.

USA. Scarlett Johansson and Adam Driver in  the ©Netflix new movie: Marriage Story (2019). 
Plot: Noah Baumbach's incisive and compassionate look at a marriage breaking up and a family staying together., Image: 476066330, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Supplied by LMK / Landmark / Pro
U filmu redatelja Noaha Baumbacha ‘Marriage story’ glumio je uz Scarlett Johansson, koja je također nominirana za nagradu Zlatni globus

- Marinci bi trebali biti najrigorozniji u svojoj domeni. Ulozi su različiti. Imate rizik od toga da vas rane, odnosno ubiju u jednoj ili da se osramotite u dugoj branši. Pomislio sam - ovo će biti lako - objasnio je kako su mu se promijenili pogledi nakon dvogodišnjeg vojnog iskustva.

IAKO PROFESIONALNO PREPUŠTA KONTROLU REDATELJIMA, U PRIVATNOM ŽIVOTU NEMA KOMPROMISA - SA SUPRUGOM ŽIVI MIRNO I POVUČENO

Kada se Adam Driver drugi put prijavio na prestižni Juilliard, uspio je. Iz tog razdoblja ističe da je prema kolegama bio vrlo neugodan, s obzirom na vojnički dril na koji bio navikao.

- Ljudi bi se rasplakali, no to je bio način na koji sam razgovarao sa svima - rekao je Adam, napominjući da je ipak shvatio da se mora malo smiriti. Jedna koju očito nije uplašio njegova je supruga, tadašnja kolegica sa studija, glumica Joanne Tucker. Jednako samozatajna kao i on, i ona se pojavila u HBO-ovoj seriji “Djevojke”, gdje je Adam imao jednu od glavnih rola.

Joanne Tucker and Adam Driver at the premiere of 'Marriage Story' in New York City., Image: 482166455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: John Nacion / StarMax / Profimedia
John Nacion / StarMax / Profimed
S Joanne Tucker u braku je od 2013.

Vjenčali su se 22. lipnja 2013. i to je otprilike sve što se zna o njihovu braku. A ulogu koja ga je katapultirala u zvjezdanu orbitu zamalo je odbio. Priznao je da je ispočetka izbjegavao audicije za “Djevojke” jer nije želio biti na TV-u, no kad je pročitao scenarij Lene Dunham, oduševio se. I dok se on nećkao, Dunham, scenaristica, redateljica i glumica u seriji, nije dvojila ni sekunde. Rekla je da ju je osvojio čim je ušao u prostoriju s motorističkom kacigom u ruci. Na kraju je glumio Lenina dečka, Adama Slackera, svih šest sezona u hvaljenoj seriji.

U seriji ‘Djevojke’ imao je ulogu dečka Lene Dunham, koja ga je lansirala u zvjezdanu orbitu

Paralelno s angažmanom u “Djevojkama”, gradio je i filmsku karijeru, jedan od zapaženijih filmova “Frances Ha” režirao je Noah Baumbach, redatelj, producent i scenarist “Marriage Storyja”. Za glavnu ulogu u filmu “Tišina” Martina Scorsesea iz 2016. smršavio je 23 kilograma, a utjelovio je i Kylo Rena u franšizi “Ratovi zvijezda’. Otkrio je kako je rola u “Ratovima zvijezda” jedina koju je pogledao nakon pilota “Djevojki”. Odbijao je gledati samog sebe na ekranu, a iznimku je napravio zbog pojavljivanja u znanstveno-fantastičnoj sagi.

USA. Adam Driver  in a scene from the ©Walt Disney new movie : Star Wars: The Rise of Skywalker (2019). 
Plot: The final chapter of the saga from a galaxy far, far away., Image: 482254558, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Supplied by LMK / Landmark / Pro
U filmskoj sagi ‘Ratovi zvijezda’ utjelovio je lik Kylo Rena

Iako kad je riječ o poslu uvijek prepušta kontrolu redateljima, u privatnom životu nema kompromisa. Sa suprugom Joanne živi povučeno, vršnjaci su, a nju je opisao kao curu iz velikoga grada koja je njemu, dečku iz malog mjesta u Indiani, objasnila što je gouda sir, kao i da ne bi trebao govoriti punih usta ni pljuvati po pločniku. Par je osnovao dobrotvornu ustanovu Arts in the Armed Forces kojom želi, potpuno besplatno, približiti kazalište vojnicima, veteranima, pomoćnom osoblju, kao i njihovim obiteljima. U svojem domu brinu se za mješanca rotvajlera i pitbulla imena Moose, a prije tri godine postali su roditelji dječaka za kojeg javnost dugo nije ni znala da postoji. Adam je u nekoliko intervjua kroz šalu natuknuo da je otac, no nitko nije bio siguran je li to istina. Bivši marinac rođenju njihova djeteta pristupio je kao “vojnoj operaciji”, želeći da sve ostane tajna, no priznao je na kraju da su on i supruga postali roditelji.

- Moj posao je biti kao špijun - prisutan u javnosti, živjeti svoj život i stjecati iskustvo. Ali kad osjetite da ste vi u fokusu, teško je to ostvariti - zaključio je Adam.

Linker
19. travanj 2024 13:07