Velika čast

Goran Bogdan rame uz rame s najboljima: Pamtit će ovu večer cijelog života iz više razloga

Goran Bogdan prvi hrvatski glumac nominiran za europskog Oscara, za ulogu u filmu "Otac" srpskog redatelja Srdana Golubovića. Do sada je za tu prestižnu nagradu nominirana bila samo jedna hrvatska glumica, Zrinka Cvitešić, za ulogu u filmu "Na putu" Jasmile Žbanić iz 2010. godine.

Goran Bogdan upisao se u povijest kao prvi hrvatski glumac nominiran za europskog Oscara, a srebrni kipić u virtualnoj dodjeli nagrada održanoj u Berlinu pripao je poznatom danskom glumcu Madsu Mikkelsenu.

"Prelijep je osjećaj izgubiti od Madsa Mikkelsena, ali iskreno", za Slobodnu Dalmaciju izjavio je Bogdan.

image
Prezentacija nominiranih
YOUTUBE/SCREENSHOT

Kao i svi nominirani glumački velikani javio se virtualnim putem, a za dodjelu je odjenuo odijelo i crnu kravatu. Slušajući komentar prezentera nagrade na film "Otac" Bogdanu je na licu zasjao osmijeh ponosa.

image
Veličanstvena šestorka...
YOUTUBE/SCREENSHOT

U kategoriji najboljeg europskog glumca Goranu Bogdanu, osim Madsa Mikkelsena, konkurenciju je činio slavni Viggo Mortensen, Poljak Bartosz Bielenia te Talijani Elio Germano i Luca Marinelli.

"Kad se opet sretnemo negdje, imat ću jednu omotnicu za njihovu nagradu i predati je njima', izjavio je Mikkelsen nakon dobivene nagrade, dok je prezenter sve nominirane nazvao 'doista iznimnom postavom' i Bogdanovu ulogu okarakterizirao 'divnom', dodavši da on daje dignitet i gracioznost ocu koji pokušava vratiti skrbništvo nad djecom.

image
Goran Bogdan u filmu Otac ostvario je ulogu životu...
PRESS


"Otac" je premijerno prikazan u programu 'Panorama' ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). Također, Goran Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu osvojio nagradu za najboljeg glumca u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu - FEST 2020, što je ujedno bila i nacionalna premijera tog filma.

Linker
25. travanj 2024 09:46