svečana dodjela

Grammyji 2021.: Beyonce i Taylor Swift ušle u povijest, Harry Styles dobio svoj prvi zlatni gramofon

Ovogodišnja dodjela prestižne glazbene nagrade održala se usprkos pandemiji. Zvijezde su bile smještene u šatoru na otvorenom te su poštivali sva epidemiološka pravila.

Sinoćnja 63. dodjela prestižne glazbene nagrade Grammy ostat će zapamćena po dva ženska rekorda, ali i nekim kontroverznim komentarima voditelja. Dvije glavne nagrade, one za album godine i snimku godine osvojile su Taylor Swift i Billie Eilish.

image
Billie Eilish s nagradama.
KEVIN MAZUR/AFP/PROFIMEDIA

Swift je, osvojivši nagradu za najbolji album "Folklore" postala prvom ženom koja je u toj kategoriji slavila već tri puta, a Eilish je dobila nagradu zahvaljujući svojoj pjesmi "Everything I Wanted".

image
Taylor Swift osvojila je Grammy za album godine.
JAY L CLENDENIN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Beyonce je jučerašnjom dodjelom ušla u povijest osvojivši četiri nova Grammyja, među kojima je i onaj za najbolji glazbeni video za pjesmu "Brown Skin Girl" u kojem je sudjelovala i njezina kći Blue Ivy.

image
Beyonce prima nagradu.
KEVIN WINTER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Beyonce sada ima ukupno 28 Grammyja, zbog čega je proglašena ženom s najvećim brojem Grammyja u povijesti te nagrade. Ovim je prestigla kantautoricu Alison Krauss.

Slavio je i reper Kanye West koji je osvojio nagradu za svoj gospel album "Jesus is King", no s obzirom na sve što mu se događa posljednjih mjeseci, uključujući i razvod od Kim Kardashian, West se nije pojavio na Grammyjima niti se uključio putem videopoziva. Inače, reper već ima 22 Grammyja u svojoj kolekciji, čime se opasno približio Beyonce.

Reperica Megan Thee Stallion proglašena je najboljom debitanticom, a osvojila je nagradu za rap izvedbu singla "Savage" na kojem gostuje Beyonce. Grammy za pjesmu godine pripao je autorima pjesme "I Can't Breathe", R&B izvođačima H.E.R, koji su je napisali kao posvetu prosvjednom pokretu "Black Lives Matter" u Sjedinjenim Državama prošlog ljeta.

Harry Styles trijumfirao je u pop solo kategoriji za izvedbu skladbe "Watermelon Sugar", "Rain On Me" Lady Gage i Ariane Grande proglašen je najboljim duetom, dok je "Future Nostalgia" Dua Lipe najbolji pop vokalni album.

Čitajte i: Gorko-slatki dani: Hrvatica nominirana za Grammy javila nam se uoči dodjele iz svog američkog doma

Thana Alexa, američko-hrvatska jazz pjevačica, čiji je jazz album 'Ona' nominiran u kategoriji najboljih jazz vokalnih albuma, nažalost je izgubila od Chick Coree.

Voditelj ovogodišnje dodjele Trevor Noah show je otvorio kontroverznim komentarom na račun britanske kraljevske obitelji, što su mnogi smatrali vrlo neprimjerenim, a Grammyje je usporedio s neredima na Kapitolu.

image
Trevor Noah.
JAY L CLENDENIN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Nominirani izvođači sjedit će distancirani za stolovima čekajući na svoje nagrade. Dakle, trenutno je u tom šatoru više napetosti nego na obiteljskom okupljanju u Buckinghamskoj palači", započeo je Noah te nastavio: "Dodjela Grammyja tako je najveći događaj ove godine, izuzev nereda na Kapitolu".

Mnogi korisnici društvenih mreža njegov su potez proglasili bezobraznim i neumjesnim. "Ugasio sam prijenos odmah na početku", "Nije smiješno. Neki ljudi su umrli u neredima", bili su neki od komentara na Twitteru.

Linker
25. travanj 2024 17:39