Ivana Plechinger, 02062016, foto: Ana Mihalic
 Ana Mihalić
Razlog za sreću

Ivana Plechinger: 'Nakon bolesti, svaki dan se budim sretna, a ovo je jutro bilo još posebnije'

U domu spisateljice, pjevačice i voditeljice na Narodnom radiju Ivane Plechinger ovoga je ponedjeljka vladalo neobično veselje. Suprug, glazbenik Bruno Kovačević i njihova dva sina Jan i Vigo iznenadili su je ranom zorom – djeca poljupcima, a suprug i darom iz njezina omiljenog dućana. Popodne su pak svi zajedno na torti puhali 44 svjećice za njezin rođendan! Za Gloriju.hr otkrila je detalje slavlja, ali i koliko su njezini ne samo rođendani, već dan za danom, drukčiji od onih od prije pet godina, kad je pretrpjela moždani udar i suočila se s pitanjem 'Postoji li za mene sutra?'

U domu spisateljice, pjevačice i voditeljice na Narodnom radiju Ivane Plechinger ovoga je ponedjeljka vladalo neobično veselje. Suprug, glazbenik Bruno Kovačević i njihova dva sina Jan i Vigo iznenadili su je ranom zorom – djeca poljupcima, a suprug i darom iz njezina omiljenog dućana. Popodne su pak svi zajedno na torti puhali 44 svjećice za njezin rođendan! Za Gloriju.hr otkrila je detalje slavlja, ali i koliko su njezini ne samo rođendani, već dan za danom, drukčiji od onih od prije pet godina, kad je pretrpjela moždani udar i suočila se s pitanjem 'Postoji li za mene sutra?'

Ivanu Plechinger pamtimo još iz 1994. kad se proslavila pjesmom 'Mala ptica nebeska', a pamtimo je kao bezbrižnu veselu slatkicu. Danas u razgovoru djeluje jednako bezbrižno i veselo i tko ne zna, ne bi mogao naslutiti da je Ivana u međuvremenu prošla tako teška životna razdoblja: u 39. godini pretrpjela je moždani udar, a lani joj je na rukama umro otac. Bolest je njezin život preokrenula naglavačke, ali nema te prilike u koju dođe, a da u javnost ne pošalje poruku: 'Bila je to moja jedinstvena prilika za sretniji život koji danas svjesno živim'.

Za Gloriju je prošle godine u ekskluzivnoj ispovijesti ispričala kroz što je sve prolazila i kako se uzdigla iznad svega, jednostavnom odlukom: bit ću zadovoljna i svako jutro zahvalna što sam se probudila, bez obzira na sve. Napisala je tada i prvu knjigu ‘Ono što ostaje, uvijek ljubav je’, u kojoj otkriva svoju borbu, a svojevrsno je to i štivo samopomoći.

Moždani je udar dijagnoza koju mnogi ne prežive, a Ivana je za Gloriju iskreno priznala da je tada osvijestila što ju je najviše koštalo ne samo zdravlja, nego i životne radosti. 'Mjesecima prije moždanog udara živjela sam u strahu zbog materijalnih problema. Nakon godina štednje, suprug i ja smo 2012. kupili malu obiteljsku kuću u zagrebačkoj četvrti Borongaj i ubrzo nam je na naplatu došao porez na nekretnine. Nisam znala kako ćemo ga platiti, a da stvar bude gora, u to vrijeme se zbog krize gasio i moj posao s dječjom rođendaonicom Tulumulu koji sam pokrenula 2004., nakon odlaska s RTL-a. Sada vidim da je jedan od razloga za moždani udar bio moj život u grču. Bruno i ja smo slobodnih profesija i nemamo redovita primanja pa sam se bojala za budućnost ne shvaćajući da zapravo živim u neviđenom obilju. Okružuje me ocean ljubavi sinova, mog muža, prijatelja, tate Branimira koji je u jesen 2012., kad mi se to dogodilo, još bio živ, mlađeg brata koji s obitelji živi u Čakovcu, prijatelja... Da kojim slučajem nisam preživjela moždani udar, sa sobom bih ponijela svu tu ljubav, a ne sadržaj bankovnog računa', rekla je Ivana koja je do 16. godine živjela u Našicama, a zatim se zbog školovanja preselila baki u Zagreb gdje je završila gimnaziju i srednju glazbenu školu, a na kraju i Muzičku akademiju.

Opisala je i kako je sve počelo te nesretne nedjelje u jesen 2012. godine. 'Sjećam se dobro tog dana. Kada mi se zamračilo pred očima, suprug me odvezao u bolnicu. Liječnici su posumnjali na moždani udar, no nisu bili sigurni jer je trebalo napraviti magnetsku rezonancu, a zbog štednje ta se pretraga nedjeljom nije radila. Na snimanje glave naručena sam, po hitnom postupku, tek za mjesec i pol dana. Nakon što smo moj suprug i ja povukli sve moguće veze, dobila sam termin za magnetsku rezonancu - za šest dana. Pustili su me iz bolnice, a ja sam do pregleda hodala s krvnim ugruškom u mozgu, ne znajući da bih mogla čak i oslijepiti. Kad su u bolnici na kraju potvrdili moždani udar, zadržana sam na liječenju. Ugrušak su tjedan dana rastvarali pomoću lijekova - govori radijska voditeljica koja je do tada vjerovala da je zdrava jer je vježbala, boravila u prirodi, nije pušila i nije bila ozbiljnije bolesna. Za liječnike je uzrok njezinog moždanog udara ostao enigma, a posljedica, srećom, gotovo i nema, osim malene mrlje na vidnom polju s kojom danas živim normalno, čak može voziti i automobil. Svaki dan popije aspirin je štiti od novog moždanog udara i pokušava živjeti zdravo.

Zagreb, 221112.
Cafe u Dvoristu, Zerjaviceva 7.
Pjevacica Ivana Plechinger sa svojom obitelji osnovala je grupu Plechinger i Kovacici i zajednicki su snimili novi album kojeg su uz brojne prijatelje i obitelj promovirali u cafeu U Dvoristu.
Na fotografiji: sin Vigo, Bruno Kovacic, sin Jan i Ivana Plechinger.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX
Ivana Plechinger sa sinovima Vigom i Janom te suprugom Brunom 2012. godine

U pet je godina rada na sebi potpuno promijenila način razmišljanja i djelovanja na svim životnim poljima i danas je zbiljski sretna, a svi koji je poznaju potvrdit će da tu pozitivu širi na sve oko sebe. Osobito je pozitivna i na svoj rođendan: 'Svoju cijelu obitelj odvela sam na ručak, a večer je rezervirana za prijateljice s kojima sam odrasla. Častit ćemo se uz Pavlovu tortu', rekla je Ivana za Gloriju.hr te razgovor završila u svojem slavljeničkom pozitivnom raspoloženju: 'Meni je svaki dan rođendan, kao što mi je svaki dan i Božić jer se prilika za radost nalazi u svakome danu. Naš je zadatak da i male i velike radosti svaki dan tražimo pa i očekujemo, i da smo jednako zahvalni na svakoj radosti u vremenu koje je pred nama. Ja sam zahvalna na svoj ljubavi koja danas dolazi do mene i od mojih ukućana, ali i od svih mojih prijatelja s Facebooka, s mog YouTube kanala i s Instagrama. Na svakoj lijepoj riječi svima hvala.'

Linker
28. travanj 2024 03:25