Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX
Sretna što je živa

Ivana Plechinger nakon moždanog udara slavi život: 'Idem gdje god mogu pomoći'

I ove godine na prvi petak u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, akcija kojom se želi upozoriti na učestalost moždanog udara kod žena, a u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog dame koje su preživjele moždani udar nosit će crvene haljine. Među gošćama će biti i bivša pjevačica i danas duhovna učiteljica Ivana Plechinger, koja je s 38 godina i sama preživjela udar, a kako nam je otkrila, iznimno se raduje što će i ove godine dati svoj doprinos ovom hvalevrijednom projektu.

"Prošle godine nosila sam crvenu haljinu, ove godine pozvali su me kao gošću u publici i rado ću se odazvati kao i uvijek kad uvidim da mogu pomoći", rekla nam je 46-godišnja Ivana Plechinger uoči odlaska u Lisinski. Gdje god ima priliku, ova nekadašnja pjevačica i voditeljica, danas duhovna spisateljica i sve utjecajnija YouTuberica, daje sve od sebe ne bi li pomogla onima koje je pogodila ova bolest. Jednako tako, ukazuje na to kakav životni stil i način razmišljanja vode prema moždanom udaru, jer je, rekla je u jednom od intervjua za Gloriju, osvijestila što je nju odvelo u bolesno stanje.

Dan crvenih haljina / Lisinski / Zagreb 01.02.2019. / foto: Maja Jurovic / Ivana Plechinger (haljina Martina Herak) i Karmela Vukov Colic
Ivana Plechinger i Karmela Vukov Colić 2019.

Tako je u ekskluzivnoj ispovijesti Ivana za Gloriju 2017. priznala kako je mislila da živi zdravo jer je pazila na prehranu, boravila u prirodi i vježbala, ali je bila i u velikom strahu od materijalnih problema.

'Mjesecima prije moždanog udara živjela sam u strahu zbog materijalnih problema. Nakon godina štednje, suprug i ja smo 2012. kupili malu obiteljsku kuću u zagrebačkoj četvrti Borongaj i ubrzo nam je na naplatu došao porez na nekretnine. Nisam znala kako ćemo ga platiti, a da stvar bude gora, u to vrijeme se zbog krize gasio i moj posao s dječjom rođendaonicom Tulumulu koji sam pokrenula 2004., nakon odlaska s RTL-a. Sada vidim da je jedan od razloga za moždani udar bio moj život u grču. Bruno i ja smo slobodnih profesija i nemamo redovita primanja pa sam se bojala za budućnost ne shvaćajući da zapravo živim u neviđenom obilju. Okružuje me ocean ljubavi sinova, mog muža, prijatelja, tate Branimira koji je u jesen 2012., kad mi se to dogodilo, još bio živ, mlađeg brata koji s obitelji živi u Čakovcu, prijatelja... Da kojim slučajem nisam preživjela moždani udar, sa sobom bih ponijela svu tu ljubav, a ne sadržaj bankovnog računa', rekla je.

Zagreb, 221112.
Cafe u Dvoristu, Zerjaviceva 7.
Pjevacica Ivana Plechinger sa svojom obitelji osnovala je grupu Plechinger i Kovacici i zajednicki su snimili novi album kojeg su uz brojne prijatelje i obitelj promovirali u cafeu U Dvoristu.
Na fotografiji: sin Vigo, Bruno Kovacic, sin Jan i Ivana Plechinger.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX
Ivana Plechinger sa sinovima Vigom i Janom te suprugom Brunom 2012. godine

Opisala je i kako je sve počelo te nesretne nedjelje u jesen 2012. godine. "Sjećam se dobro tog dana. Kada mi se zamračilo pred očima, suprug me odvezao u bolnicu. Liječnici su posumnjali na moždani udar, no nisu bili sigurni jer je trebalo napraviti magnetsku rezonancu, a zbog štednje ta se pretraga nedjeljom nije radila. Na snimanje glave naručena sam, po hitnom postupku, tek za mjesec i pol dana. Nakon što smo moj suprug i ja povukli sve moguće veze, dobila sam termin za magnetsku rezonancu - za šest dana. Pustili su me iz bolnice, a ja sam do pregleda hodala s krvnim ugruškom u mozgu, ne znajući da bih mogla čak i oslijepiti. Kad su u bolnici na kraju potvrdili moždani udar, zadržana sam na liječenju. Ugrušak su tjedan dana rastvarali pomoću lijekova", rekla je.

Dan crvenih haljina / Lisinski / Zagreb 01.02.2019. / foto: Maja Jurovic / ivana Plechinger (haljina Martina Herak)

U više od sedam godina rada na sebi Ivana potpuno promijenila način razmišljanja i djelovanja na svim životnim poljima i danas je zbiljski sretna, a svi koji je poznaju potvrdit će da tu pozitivu širi na sve oko sebe. Posljedica kod nje više gotovo i nema, osim malene mrlje na vidnom polju s kojom danas živi normalno, čak može voziti i automobil. Svaki dan popije aspirin je štiti od novog moždanog udara i pokušava živjeti zdravo. Napisala je i knjigu pod naslovom "Ono što ostaje, uvijek ljubav je" te putuje Hrvatskom i održava radionice pomažući time onima koji su preživjeli moždani udar.

U sedam je godina rada na sebi Ivana potpuno promijenila način razmišljanja i djelovanja na svim životnim poljima i danas je zbiljski sretna.

'U Hrvatskoj toliko nedostaje nekih lijepih i dobrih stvari. Ljudi se osjećaju jako loše, a ne bi trebalo biti tako. I zato snažno osjećam da dok u meni ima glasa, trebam ljudima govoriti: Ljudi, sve je u redu. Sve je dobro. Ne mogu uopće opisati što meni znači vidjeti ta lica nakon radionice', rekla je lani u intervjuu za Gloria.hr.

Dan crvenih haljina / Lisinski / Zagreb 01.02.2019. / foto: Maja Jurovic / zene koje su nosile reviju (slucajnim redoslijedom)  Mihaela Jelavic, Jasmnka Delinc, Andrijana Karakas, Vedrana Majetic, Vedrana KOvacic Mihalinac, Dubravka Jelicic-Veic Sukreski, Kim Kosanovic, Ivana Plechinger, Anronija Jurkovic, Misela Grguric

U sklopu kampanje Dan crvenih haljina, koju je pokrenulo Hrvatsko neurološko društvo, upozorava se na sljedeće čimbenike rizika: pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, pretilost, povećana konzumacija alkohola, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest, bolesti srca (osobito fibrilacija atrija), tranzitorna ishemijska ataka.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada:

  • Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela
  • Iznenadne smetnje govora - otežano razumijevanje, izgovaranje ili gubitak govora
  • Iznenadne smetnje vida - naglo zamagljenje ili gubitak vida,
  • Iznenadne smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavice
  • Iznenadna jaka glavobolja, može biti praćena mučninom i povraćanjem

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina ove će godine voditi Vedran Mlikota, a svojim nastupima podršku će dati Boris Svrtan, gudački kvartet Vortex String, Aki Rahimovski i Berislav Blažević. Zvijezde večeri biti će osam hrabrih žena koje su preboljele moždani udar i one će nositi crvene kreacije Loré dizajnerice Lorete Gudelj, Hippy Garden dizajnerice Đurđice Vorkapić, Bite my Style dizajnera Zorana Aragovića, Duchess Snježane Mehun i Tina Brišara te Diane Viljevac, Katarine Mamić i modne kuće Varteks.

Linker
16. travanj 2024 19:41