Getty Images
IZGUBLJENO - NAĐENO

Jamie Oliver progovorio o krahu poslovnog carstva i o najbolnijem razdoblju života: 'Shvatio sam što je važno'

Kulinarska zvijezda Jamie Oliver morao je zaviriti u obiteljsku 'kasicu prasicu' i izvući nevjerojatnu svotu u cilju spašavanja svog posla, no i to mu nije pomoglo...

Poznati britanski chef i TV zvijezda Jamie Oliver već nekoliko godina je u financijskim problemima. Problemi su krenuli još od 2018. godine, a kulminacija je bila ta da se zbog novčanih nevolja našao u postupku za stečaj prošle godine. Zbog ogromnih dugova morao je zatvoriti 22 od 25 restorana diljem Velike Britanije, a u svibnju prošle godine je morao otpustiti čak 1000 zaposlenih. Vlasnik lanca restorana Jamie's Italian i poznati kuhar s malih ekrana znan pod imenom Goli kuhar bio je slomljen zbog poslovnog kraha. Njegov dug iznosio je više od 71 milijuna funti, a 2020. godinu je poznati chef pak ušao s velikim olakšanjem.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 19:  Jamie Oliver is interviewed by journalists as he arrives at Portcullis House to present his strategies to tackle childhood obesity to the Health Committee on October 19, 2015 in London, England. Earlier this month the celebrity chef implemented a sugar tax in his restaurants in an attempt to show customers how much sugar they are consuming.  (Photo by Ben Pruchnie/Getty Images)
Getty Images

Priznaje da je sada nakon teškog razdoblja napokon bolje, a tome može zahvaliti najviše svojoj supruzi Jools (45), i djeci Poppy (17), Daisy (16), Buddyju (9) i River (3). Za magazin People je rekao da se sada osjeća jako dobro. "Puno sam bolje, a tako se nisam osjećao jako dugo vremena".

Poslovni kolaps bio je, čini se, nužan da se ponovno zbroji. "U tom financijskom krahu, testiran sam do krajnjih granica, a shvatio sam da kad ti je teško najvažnije da u životu imaš prijatelje, obitelj i zdravlje. Bili smo odličan tim tih osam godina, borili smo se lavovski kroz četiri, rezultat je na kraju ovakav. Nije da sam ga želio, ali moram ići dalje", rekao je Jamie za People koji još uvijek drži svoje kulinarske radionice. Navodno je pri zatvaranju restorana ostao osoblju dužan ukupno 2,5 milijuna funti, a bankama čak 71 milijuna funti. Uadnji spas mu je bila nizozemska revizorska kuća KPMG koja je dugove preuzela na sebe.

"Tužan sam jer se ovo događa i želio bih se zahvaliti cijelom osoblju restorana i dobavljačima koji su u ovaj posao stavili i srce i dušu", napisao je kuhar na Instagramu pri objavi vjesti da je doživio krah, ali njegovi bivši zaposlenici umjesto tuge osjećaju bijes.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 21:  Jamie Oliver (L) and Jools Oliver attend the
Jamie Oliver i supruga Jools

Stručnjaci smatraju kako je za njegovu propast odgovoran porast popularnosti aplikacija za naručivanje hrane, kao i novootvoreni lanci brze hrane. Kuhar je pak još prije nekoliko mjeseci krivio Brexit koji ga je, kako kaže, koštao posla. Kuhar je kvalitetu i želje gostiju ostavio po strani, a oslanjao se na brendiranje te nije shvaćao da je tržište napredovalo, što je također uzrokovalo propast restorana.

Jamie je inače otac petero djece, a s njima i suprugom Jools živi u luksuznoj vili iz 16. stoljeća koja se nalazi u Essexu, vrijednoj više od 6 milijuna funti. Svoj prvi restoran Jamie je otvorio 2008. godine u Oxfordu nakon čega je izgradio poslovno carstvo i stekao milijune, čemu je pomogla i popularnost njegove kulinarske TV-emisije, a svojedobno su njegovo bogatstvo procjenjivali na 240 milijuna funti.

LONDON, ENGLAND - MARCH 16: Jamie Oliver poses as he is interviewed in Westminister after British Chancellor of the Exchequer, George Osborne reveals the 2016 budget statement on March 16, 2016 in London, England. Today's budget will set the expenditure of the public sector for the year beginning on April 1st 2016 against the revenues gathered by HM Treasury.  (Photo by Ben Pruchnie/Getty Images)
Getty Images


"Supruga me optužila da imam ljubavnu aferu, jer sam stalno izbivao i vraćao se sa zelenim tragovima na koljenima. Nije ni čudo', ispričao je, između ostalog, slavni chef Jamie Oliver u intervjuu za magazin Closer. A da je njemu i njegovoj supruzi Jools život prepun izazova, govori već i činjenica da imaju petero djece od kojih je najstarije tinejdžer, a najmlađe ima tri godine...

BGUK_1250180 - *EXCLUSIVE* London, UNITED KINGDOM  - *EXCLUSIVE - WEB MUST CALL FOR PRICING*  - British chef Jamie Oliver dons some Harry Potter looking spectacles while out enjoying a stroll with wife Jools Oliver in Mayfair.

Pictured: Jamie Oliver, Jools Oliver



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 373617371, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos
Profimedia, Xposurephotos


Više o omiljenom Golom kuharu pročitajte ovdje:

Supruga slavnog kuhara nakon propasti njihovog carstva: 'Trebat će nam vremena da se oporavimo'

Novčani krah Golog kuhara - on tuguje, a radnici su bijesni: 'Neće se on boriti s neplaćenim računima'

Linker
18. travanj 2024 05:49