velika avantura

Je li ovo njegov najluđi izazov dosad? Ivica Kostelić sprema se za novu, jako zahtjevnu avanturu

Pred našim skijašem je pet dana borbe s kišom, jakim vjetrovima i morskim strujama. Ivica Kostelić spreman je za svoju prvu jedriličarsku utrku na Atlantiku.

Nije tajna da je naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić ovisnik o adrenalinu. Nakon planinskih vrhova, četverostruki srebrni Olimpijac snježne padine zamijenio je morem, kupio natjecateljsku jedrilicu Optimus Prime Class 40 u Francuskoj i kreće u mnogo opasnija natjecanja. Trenutno se u Normandiji priprema za svoju prvu utrku na Atlantskom oceanu. Jer za neustrašivog Ivicu Kostelića samo je divlji ocean izazov.

Jadransko more dobro je upoznao prije devet godina kada se kao još aktivni skijaš sa dva prijatelja uputio u avanturu plovidbe gumenim čamcem od Opatije preko Crne Gore i Albanije pa sve do grčkog Peloponeza, a Mediteran je oplovio na svojoj maloj jedrilici i sada pred njim stoji borba s nepredvidljivim Atlantikom.

- Naše more je fino, lagodno, komotno. Ne moraš dugo ploviti i ne moraš se puno mučiti. S tolikim brojem otoka, svakih desetak milja čeka te neka sigurna uvala. A što ima neki Francuz ili Britanac? Sivo more, kišu, a prva obala mu je Amerika. Ali, ta disciplina privlači mali broj ljudi jer je offshore poput drapanja novčanica od sto dolara pod tušem u najboljem odijelu. Užasno je skupo, a istodobno je patničko, surovo i okrutno. Zahtijeva puno odricanja i boravka na moru u najtežim uvjetima - izjavio je krajem prošle godine za domaći magazin Yachts Croatia gdje piše i blog o svojim iskustvima sa priprema za utrku. Izazovno jedrenje je tada usporedio i s pričom o Malom princu. Na svojem si malom, plutajućem asteroidu, na kojem jedeš, spavaš, jedriš. U konačnici, na njemu živiš tih nekoliko tjedana koliko traju prekooceanske regate.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Čitajte i: Ivica Kostelić puca od sreće: ‘Uvijek nadbrojani, nikad nadjačani! Tako sam ponosan‘

Ispitivanje vlastitih granica je upravo 'disciplina' u kojoj je Ivica Kostelić kao vrhunski skijaš doktorirao.

Jer za njega su teški izazovi poput najfinije slastice kojoj ne može odoljeti. Početkom travnja s prijateljem Miroslavom Zadravcem, IT stručnjakom i avanturistom, automobilom je otputovao u francuski obalni grad Cherbourg gdje mu se nalazi jedrilica kako bi ju pripremio za svoju prvu atlantsku utrku od 1000 milja - Normandy Channel Race. Uz Ivicu će na brodu biti mladi, ali iskusni francuski skiper Calliste Antoin jer se radi o utrci sa dva člana posade, a dvojac će 30. svibnja isploviti pod imenom Project Insomnia.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Čitajte i: Ponos... Ivica Kostelić podijelio je fotografiju s Mljeta, nema sumnje da je itko vidio ljepšu

Posljednjih tjedan dana intenzivno treniraju po vrlo lošim uvjetima, jer jaka kiša i orkanski vjetar u Normandiji su uobičajena pojava.

Bore se i sa jakim morskim strujama, što je Ivici po vlastitom priznanju velika novost pa brusi znanje i iskustvo pred svoju prvu utrku na Atlantiku. Treniraju na divljem moru svaki dan, pa i noću, provjeravaju izdržljivost jedrilice i za sada ide sve po planu. Držimo fige da im tako bude i u utrci koja kreće iz francuskog gradića Caen od kuda će 24 ekipe ploviti kroz La Manche uz južnu obalu Velike Britanije do južne obale Irske pa preko Keltskog mora i Kanalskih otoka natrag u Caen. Za taj poduhvat trebati će im okvirno pet dana bez stajanja, a Ivici i njegovom skiperu želimo dobar vjetar i što bolji rezultat.

Linker
15. travanj 2024 10:51