Biljana Blivajs
#ostajemdoma

Lana Pavić donosi 10 koraka nužnih za preživljavanje izolacije s više djece, partnerom i poslom

Politologinja, urednica, bivša manekenka i majka troje djece, 13-godišnje Lare Borne, petogodišnje Iris Lucije i trogodišnjeg Marka Aurelija, često na društvenim mrežama stavlja duhovite epizode iz svojih bračnih voda za vrijeme karantine. Neke epizode su urnebesne, pa smo joj dali zadatak da za Gloria.hr napiše svoj vodič za preživljavanje gdje su ostanak i rad od kuće postala naša svakodnevica.

1. Duboko dišite.

Sjetite se da ste jako željeli i posao i djecu i da ih u principu beskrajno volite. Možda vam se sada to čini dalekim, ali vrtići i škole će opet otvoriti svoja vrata i doći će trenutak kada ćete u miru moći otići na WC.


2. Ne slušajte 'starije i iskusnije'.

Oni će vam reći: "Pa kako smo mi mogli!?" Da, znamo, naši su roditelji preživjeli rat i niz drugih kriza, snalazili su se u nemogućim uvjetima, ali bilo je to vrijeme u kojem se djecu malo što pitalo. Danas djecu ne "ćušnemo" kad su nemogući i o njima ne brine šira rodbina i susjedstvo. Uz to, većina nas radi posao u kojem moramo biti stalno dostupni. Rad od kuće nije godišnji, nego eufemizam za postizanje nemogućeg. Drugim riječima, trebate u istoj jedinici vremena učiniti duplo više stvari no obično. To je novost suvremenog doba i zato ignorirajte ono - u moje je vrijeme bilo… U vaše vrijeme se radilo od 7 do 15 sati. Kad niste bili na poslu - niste radili. Točka.

Filip Popović
Lana Pavić

3. Imate li djecu od jedne do tri godine jednostavno odmah priznajte poraz.

Vaša djeca hodaju, penju se, istražuju i uzimaju sve što im padne pod ruku, ali još nisu svjesna opasnosti. To znači da u svakom trenutku netko može po sebi proliti vrući čaj, gurnuti prstiće u utičnicu, istrčati na balkon. Takve su situacije moguće i inače, ali im sada svjedočite po cijele dane. Koliko god osigurali vrata, struju i kućne aparate, nešto ćete zaboraviti. Ako se svega i sjetite, klinci koji su danima zatvoreni u kući sigurno će naći nove načine zbog kojih je uvijek otvorena mogućnost odlaska na hitnu. A pitanje je radi li uopće hitna...


4. Na balkone, tavane ili u drvarnice pospremite nepotreban namještaj.

Znam da ste itekako vezani uz dizajnersku fotelju ili feng shui komodu, ali sada vam treba što više slobodnog prostora za igru i trčanje. Prijateljica koja je odrasla u selu na sjeveroistoku Sirije pokazala mi je nedavno fotografije rodne kuće. Bit je u tome da postoji središnja prostorija koja je po danu veliki slobodan prostor za druženje brojne obitelji, a noću se u nju unose prostirke i jastuci za spavanje. Tako bi otprilike ovih dana trebali izgledati europski dnevni boravci. Živjela kulturna raznolikost!

Spica / Zagreb 01.06.2019. / foto: Maja Jurovic / Lana Pavic i suprug Marko Kozul i kcer Iris Lucija i sin Marko Aurelije
Maja Jurović

5. Ako imate tinejdžere pripremite se na dodatnu dozu prevrtanja očiju.

Što god kažete bit će glupo i nezanimljivo. Zato manje govorite, a više slušajte i radite. Pozovite ih da zajedno složite obiteljske fotografije. Podsjetite ih na vrijeme kada su bili djeca i kada su mislili da ste zanimljivi i cool. Možda ćete zbog toga osjetiti nešto manji prezir kada im ograničite vrijeme na internetu ili ponudite nešto za čitanje.


6. Uz sve izazove koje imate nemojte se trošiti na uzaludne kućne poslove.

Nemojte peglati. Prijateljica tvrdi da je peglanje opušta. Godinama se trudim razumjeti je pa sam sigurna da na svijetu postoji još pokoja osoba sličnih afiniteta, ali za ostale ovo je odličan savjet. Prihvatite da jednostavno nije važno jesu li vam kuhinjske krpe sasvim ravne i jesu li dječje pidžame potpuno zaglađene. Mislim da je nužno da ovaj savjet postane univerzalno pravilo obiteljskog života, ali konačna odluka je na vama.

Zagreb, 070716.
Zelinska ulica.
Otvorenje novog frizerskog salona Kyo Plasch Studio u Zelinskoj ulici.
Na fotografiji: Lana Pavic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Lana Pavić, arhivska fotografija

7. Pokušajte kuhati jela koja se, uz male modifikacije, mogu jesti dva dana.

Kada su svi doma, stalno netko nešto jede. Čim je gotova priprema doručka, netko bi užinu. Kada završi užina, jedva se čeka ručak. Dok se još nije ni opralo suđe od ručka, već se javljaju kandidati koji bi nešto slatko. Do večera ćete se osjećati kao da ste cijeli dan radili na traci express restorana. Niste na kulinarskom natjecanju. U ovoj igri dopušteno je podgrijati ručak od jučer.

8. Zadržite kontakt s prijateljima.

Telefonski. Razgovarajte, ne dopisujte se. Sve manje komuniciramo riječima, a sve više znakovima, a riječi su važne i riječi liječe. Popravite odnose koji su otišli u krivom smjeru. Nazovite ljude i međusobno si oprostite. Sad je idealan trenutak. Brže ćete oprostiti ako vam sa strane vrište djeca.

9. Ne zaboravite da imate supruga/suprugu.

Ovo nije vrijeme za junačenje. Neka vam himna bude: "Kad se male ruke slože". Birajte bitke koje ćete voditi. Neka među vama vlada mir i harmonija jer iako vam se sad tako ne čini djeca će kad-tad otići. Dogovorite se tko će u kojem terminu biti s klincima da ovaj drugi može na miru obaviti posao. Pritom ne gledajte baš precizno na sat. Ako partner zapne na portalima ili u šetnji sa psom, svo zlo u tome. Sutra je i onako vaš red. Fleksibilnost je majka karantene.

Zagreb, 140515.
Caffe Velvet, Dezmanova 9.
Predstavljanje projekta Pokreni se koji se odrzava trecu godinu za redom u ljetnim mjesecima  u hrvatskim gradovima.
Na fotografiji: Lana Pavic i suprug Marko Kozul.
Foto: Livio Andrijic / CROPIX
Livio Andrijić / Hanza Media

10. Što češće se sjetite točke 1.


Čitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
19. travanj 2024 18:29