Maja Bajamić
 Vedran Peteh
nepokolebljiva

Maja Bajamić: S bolešću sam se borila kao ratnica

Splitska pjevačica, koja u showu Tvoje lice zvuči poznato dobiva najviše ocjene, nepokolebljiva je na putu do uspjeha još otkako je kao džudašica osvajala medalje, potom ušla u svijet glazbe s crkvenim zborom i sastavom Samostan, a sada planira kantautorsku karijeru - za koju je već napisala 17 pjesama

Splitska pjevačica, koja u showu Tvoje lice zvuči poznato dobiva najviše ocjene, nepokolebljiva je na putu do uspjeha još otkako je kao džudašica osvajala medalje, potom ušla u svijet glazbe s crkvenim zborom i sastavom Samostan, a sada planira kantautorsku karijeru - za koju je već napisala 17 pjesama

Kad se uzme u obzir što je sve pjevačica Maja Bajamić prošla u životu, nastupi u emisiji Tvoje lice zvuči poznato trebali bi za nju biti poput igre. No 26-godišnja Splićanka, koja u showu Nove TV osvaja najviše ocjene četveročlanog žirija i sedmero konkurenata, svaki put se bori poput lavice. Stoga su njezine preobrazbe u, primjerice, soul i R&B dive Arethu Franklin i Beyonce Knowles ili kralja popa Michaela Jacksona vrlo impresivne.

- Izvedba njegova hita “Billie Jean” bila mi je dosad najnapornija. Pjevala sam ga u sredini showa, kad sam se već zasitila maski, umorila tijelo, s energijom na rezervi... Michael Jackson je zahtijevao i vokalni i scenski angažman pa sam ga proučavala sedam dana od jutra do večeri: čitala sam njegove biografije, gledala intervjue, videospotove i nastupe uživo, nastojala kopirati njegov glas te “skinuti” zahtjevne korake. Na dan nastupa obratila sam se Jacksonu i rekla mu da bude uz mene, da se ne osramotim. Nekim čudom, odradila sam to vrhunski - govori Maja Bajamić, čiji “dišpet” i spartanski duh nisu slučajni.

zagreb 26.04.2018
Maja Bajamic
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Disciplinu je stekla baveći se džudom, kojemu se nedavno vratila nakon šest godina stanke. Počela je trenirati kao tinejdžerica, i to zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, a osnaživši tijelo i duh uspjela je pobijediti kronični alergijski bronhitis i astmu. Tegobe s disanjem javile su joj se već tijekom prve godine života, a najgore je bilo od četvrtog do osmog razreda. Kroz pubertet se gušila od bolova u prsima, pila je sve moguće lijekove - i konvencionalne i alternativne medicine - a smetali su joj, uz ostalo, pelud, prašina i dim cigarete pa je spavala u sterilno čistoj sobi bez tepiha i zavjesa. Živjela je pod staklenim zvonom, koje je odlučila razbiti kad joj je bilo 14 godina.

zagreb 07.05.2017
Maja Bajamic
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Djevojčica odrasla u radničkoj obitelji iz splitske četvrti Varoš, s dva mlađa brata i sestrom, okrenula se sportu. Džudo je trenirao i njezin brat, ali njoj je bio zabranjen jer su mama Milenka i tata Mladen strahovali da bi mogla doživjeti napadaj. Dovoljna je bila prašina u strunjačama da počne otežano disati, osjećati stezanje u prsima ili se gušiti od kašlja. - Sve što je drugima bilo normalno, meni je dotad bilo prijetnja. Upisala sam se na džudo bez znanja roditelja, uz podršku legendarnog splitskog trenera Steve Mentusa, koji, doduše, nije znao da imam astmu. Uočio je kako nakon meni dosadnog treninga odbojke s tribine u dvorani na Poljudu čeznutljivo gledam bosonoge ljude u bijelom koji rade nešto zanimljivo. Nikad neću zaboraviti kako me rukom pozvao da se spustim, skinem tenisice i protrčim. To je bio moj put u slobodu, koja je, u konačnici, značila i zdravlje. Nakljukana kortikosteroidima uz džudo sam krenula u borbu s astmom. Svako skidanje tenisica i trčanje za mene je bilo poput pumpice, koju sam sve rjeđe koristila. Postajala sam ista kao oni koji su disali punim plućima: tatami je bio moja zelena livada, a razigrane bose noge nadoknadile su godine sjedenja u vrtiću i školi - prisjeća se Maja, koja je tri tjedna nakon prvog treninga roditeljima priznala da trenira džudo, a već dva i pol mjeseca kasnije otišla na natjecanje u rodnom gradu - i osvojila drugo mjesto.

zagreb 07.05.2017
Maja Bajamic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Maja s trenerom Dominikom Žanetićem

Maja ni danas ne može objasniti kako se astma povukla, ali uvjerena je da je razlog to što je zahvaljujući sportu i izlasku iz “zone komfora” ojačala pluća, cijeli organizam i psihu te se riješila strahova koje su joj drugi nametali i koji su je blokirali. Boležljiva djevojčica, koja si je već sa šest godina sama dozirala i špricom ubrizgavala tekućinu u inhalator, razvila je poseban osjećaj ljubavi i zaštite prema bolesnim ljudima. Stoga je upisala Zdravstvenu školu u Splitu jer je željela postati medicinska sestra. S 18 godina je, međutim, shvatila da ne bi mogla cijeli život raditi u bolnici te je na Filozofskom fakultetu u Zadru upisala sociologiju i pedagogiju. Nakon prve godine je, pak, nastavila studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje bi za mjesec dana trebala diplomirati.

Spica / Zagreb 14.04.2018. / foto. Davor Matota / Maja Bajamic
Davor Matota

- Shvatila sam da je vrijeme da svoje znanje nadogradim u nekom drugom gradu, kroz neka nova iskustva, koja će mi dati više slobode i prostora u glazbi. Divim se medicinskim sestrama, tehničarima i liječnicima, koji sebe i privatni život stavljaju na drugo mjesto da bi pomogli drugome, uz prihvaćanje svih odgovornosti i sustava koji omalovažava njihov duhovni i fizički angažman iznosom mjesečne plaće. Da sam ostala u toj profesiji, ne bih se mogla pomiriti s takvom situacijom - govori Maja, svjesna da bi to značilo i manje vremena za pjevanje. A ono joj je, zapravo, bilo najveća strast. Veća i od džuda, od kojeg je odustala. Pjevala je oduvijek, s pet godina je bila članica dječjeg zbora Marjanski tići, s kojim je nastupala diljem Hrvatske te je gostovala u emisiji Hrtić-hitić. U osmom razredu je istodobno pjevala u crkvenom gospel zboru Gospa od Zdravlja i pop-rock grupi Samostan, čiji je bubnjar bio Duje Limić, sin Miše Limića, osnivača grupe Stijene. Bila je jedina djevojka u peteročlanom bendu, u kojem su svi dečki, koje je upoznala na treningu džuda, od nje bili stariji četiri godine.

zagreb 28.03.2018
Maja Bajamic
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- Snimili smo nekoliko videospotova, a među njima i onaj za pjesmu “U život”, koju sam napisala s 14 godina - otkriva Maja, koja je u Samostanu ostala dvije godine. Kad se prije sedam godina preselila u Zagreb, natjecala se u glazbenom talent showu Hrvatska traži zvijezdu, na koji ju je prijavila tri godine mlađa sestra, te završila na četvrtom mjestu. Nakon toga je upoznala menadžera Marina Aničića, koji je za nju pisao soul i R&B pjesme, a najpoznatije su “Na kraju ljubavi”, “Za ljubav živjeti” te “Sada treba mi”. Maja je ubrzo nakon toga udružila snage s Ginom Victorijom Damjanović i Elmom Burnić pa su 2016. postale trio Ladies. Uz ostalo su pjevale obrade hitova grupe The Supremes, Beyonce i Jessie J, no nakon pet mjeseci je Gina otišla u grupu Detour, a Elma se pridružila Filmmusicorkestru. Maja je, pak, nastavila pjevati s grupom Kristijana Rahimovskog, pa je nakon Lee Mijatović šest mjeseci bila pjevačica u Teškoj industriji, a do lani je za život zarađivala pjevajući na kruzerima po skandinavskim zemljama.

Split, 300117.
Maja Bajamic je pjevacica grupe Teska industrija.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Cropix

- Dva zimska mjeseca sam provodila na kruzerima u Švedskoj, Latviji i Estoniji. S gitaristom Ivanom Borojevićem svake sam večeri četiri sata izvodila hitove vrhunskih glazbenica, Tine Turner, Arethe Franklin ili Cher, i doista uživala. Krenula sam prije dvije godine i vjerojatno bih nastavila da nije bilo audicije za show Tvoje lice zvuči poznato, zbog čega sam, mjesec dana prije isplovljavanja, otkazala put na Kanarske otoke. Na castingu je trebalo imitirati dvije pjevačice i dva pjevača,a meni je bilo toliko stalo da prođem da sam ih odradila čak trinaest - otkriva glazbenica, dodajući da joj je drago što nakon svake pobjede u showu može odabrati neku humanitarnu udrugu kojoj će u njezino ime biti doniran novac. U slobodno vrijeme, naime, volontira u udruzi Jak kao Jakov, koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti. Počela je prije dvije godine, a osim što posjećuje onkološke odjele i druži se s klincima, Maja pjeva na koncertima udruge, potiče kolege da joj se pridruže te sudjeluje u prodaji predmeta koje djeca izrađuju.

S teško oboljelom djecom se susrela još tijekom školovanja za medicinsku sestru i to je iskustvo, kaže, ostavilo neizbrisiv trag. Nisam željela biti samo medicinska sestra, već osoba koja će djeci pričom, pjesmom i igrom uljepšati dane u bolnici. Sada to činim kao članica udruge Jak kao Jakov, što mi je obogatilo život i pomoglo da se izvučem iz nekih svojih psiholoških kriza u pjevačkoj karijeri. Tijekom jedne od brojnih zagrebačkih selidbi slučajno sam u ormaru pronašla majicu Jak kao Jakov, koju sam davno dobila na dar. Rasplakala sam se, rekla samoj sebi: “To je to!” i javila se udruzi - prisjeća se Maja, koju duhovno ispunjava i odlazak u selo Trnbusi u zaleđu Omiša, gdje žive njezini baka i djed s očeve strane. Ondje se kupa u Cetini, koja joj je draža od mora, i uživa u domaćoj hrani. Nastoji se zdravo hraniti, izbjegava, kako kaže, “masno i kasno”, a i fizička aktivnost pridonosi njezinoj vitkoj figuri. Osim što se bavi džudom, Maja vozi Đurđicu, kako je nazvala svoj mountain bicikl, na kojem dnevno prijeđe i 30 kilometara. Ljubav prema sportu zbližila ju je sa zagrebačkim trenerom fitnessa Goranom Kontićem, sudionikom projekta Aktivna Hrvatska, s kojim je u vezi dvije godine. No, umjesto o dečku, Maja radije govori o glazbi i o svojoj želji da se ostvari kao kantautorica.

- Napisala sam tekstove i glazbu za 17 pjesama - otkriva Maja Bajamić. - Jedna je već snimljena, a sad radim na još dvije. Radim što osjećam i kako osjećam. Ne brinem se za rokove, “tajming”, svrstavanje u kategorije i sve što ne ide uz umjetnost koju živim i osjećam u sebi. Bit će sve što treba biti, a na meni je da ne posustanem. Rođena sam da budem žena ratnica.

Linker
03. svibanj 2024 12:21