CROPIX
iskren razgovor s domaćom glumicom

Marijana Mikulić: 'Narušeno zdravlje mi se nije popravljalo dok nisam ozbiljno promijenila prehranu'

Glumica Marijana Mikulić (36) godinama je imala zdravstvenih tegoba, sve dok nije čvrsto odlučila promijeniti prehranu. Tada su se tegobe postepeno povlačile, a sada, u trećoj trudnoći, nastavila se držati provjerenog režima. O kakvoj je prehrani riječ, kako protječe njezina treća trudnoća, kako suprug i osobito njezina dva sina 'dišu' ususret dolasku bebe na svijet, ispričala je za portal Gloria.hr, a potom otkrila i omiljeni (zdravi) recept za muffine s borovnicama koji morate isprobati!

Glumica Marijana Mikulić (36) godinama je imala zdravstvenih tegoba, sve dok nije čvrsto odlučila promijeniti prehranu. Tada su se tegobe postepeno povlačile, a sada, u trećoj trudnoći, nastavila se držati provjerenog režima. O kakvoj je prehrani riječ, kako protječe njezina treća trudnoća, kako suprug i osobito njezina dva sina 'dišu' ususret dolasku bebe na svijet, ispričala je za portal Gloria.hr, a potom otkrila i omiljeni (zdravi) recept za muffine s borovnicama koji morate isprobati!

'U 22. sam tjednu trudnoće i osjećam jako dobro, iako je početak bio stvarno težak, najteži od sve tri trudnoće. Imala sam iznimno jake mučnine te sam konstantno bila umorna, a gotovo svakodnevno sam odrađivala predstave. U tom sam razdoblju odradila i nekoliko dana snimanja i moram priznati da mi je doista bilo naporno. No, kako trudnoća odmiče osjećam dobro i svi se jako veselimo još jednom dječaku koji će se pridružiti našoj obitelji', priča nam glumica. Sa suprugom Josipom Mikulićem (39), profesorom i pročelnikom katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, već ima dva sina, devetogodišnjeg Ivana i petogodišnjeg Andriju.

U trudnoći se, kaže Marijana, drži zdrave prehrane u skladu s pravilima koje je već prije uvela u život zbog zdravstvenih tegoba. 'Već godinama imam probleme s nadutošću, i još neke probavne tegobe, i nakon niza pretraga već se sumnjalo na ulcerozni kolitis. Dok sam čekala rezultate detaljnih pretraga odlučila sam uvesti način prehrane koji se pokazao uspješnim kod ovakvih problema, a to je kombinacija LCHF i Paleo prehrane primjerene baš za te i takve autoimune bolesti crijeva. Na koncu se srećom ustanovilo da nije u pitanju upalna bolest crijeva, ali bijelo brašno i šećer sam odlučno izbacila iz prehrane. Zgriješim, naravno, ali drugačije je tu i tamo pojesti kolač ili sladoled, pecivo, a sasvim nešto drugo konzumirati ih na dnevnoj bazi', iskreno je objasnila.

Otkrila je zatim i kako izgledaju njezini tipični obroci u danu. 'Za doručak najčešće pojedem omlet od 2-3 jaja, malo šunke i sira, ponekad par kiselih krastavaca, sve bez kruha. Ručam obavezno povrće, često je to varivo poput kelja, mahuna, graška ili pak povrće koje pripremam kao prilog pečenom mesu. Redovito kuham juhe od kostiju s povrćem. Za večeru najčešće jedem dvije kriške nekog integralnog kruha sa šunkom i sirom', otkrila je Marijana i dodala da između obroka jede banane, jabuke, kivi, što se već od voća zatekne kod kuće. Ne može, kaže, tu i tamo odoljeti nekom slatkom jelu, no to je, kaže, njezin porok koji iznimno loše djeluje i na njezinu probavu i migrene.

Zagreb, 260418.
Luda kuca Ludiliste, Zvonimirova ulica.
Premijera prve predstave u Ludilistu pod nazivom Sto me snadje. Glavnu i jedinu ulogu glumi  srpska televizijska i kazalisna glumica Andjelka Prpic.
Na fotografiji: Marijana Mikulic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar/CROPIX
Marijana Mikulić

Namirnice, kaže, kupuje gdje stigne – od tržnice do supermarketa. 'Ono što mi je bitno je što piše na deklaracijama, uvijek ih čitam. No, ne patim od organski uzgojenog jer više ne znam što je bolje, da se organski uzgoji pa poslije prska da se zaštiti od nametnika, ili da se prska dok raste, a poslije više ne. Godinama sam živjela pokraj tržnice i gledala u kakvim se uvjetima skladišti to voće povrće', rekla je.

U trećoj trudnoći nema posebnih želja, ali mora izbjegavati gomilu namirnica koje joj stvaraju tegobe pa ih zaobilazi. U njezinoj obitelji, kaže, svi jedu kuhano. 'Klinci katkad 'njurgaju', ali sve jedu, a i ja se više ne držim toliko strogog režima kao prije te više ne spremam duple obroke. Jednostavno sada svi izbjegavamo bijelo brašno, umjesto šećera koristimo med ili kokosov šećer. Jedemo puno voća i povrća, a kad si priuštimo sladoled ili napravim domaći burek, nema grižnje savjesti', rekla je kroz smijeh.

Marijana još jednom režimu, osim prehrani, duguje činjenicu da je u trudnoći do sada dobila optimalnih šest kilograma te da se dobro osjeća. 'Sve do sada sam se razgibavala uz vježbe s interneta, ali sada je i to čekanju. Bit će vremena za vježbe kad rodim', govori i otkriva da je u trudnoći. Sa starijim sinom Ivanom dobila je 30, a s mlađim Andrijom 18 kilograma.

Ispričala je i kako su njezini sinovi reagirali na vijest o bratu ili seki te je li sačuvala robicu i druge potrepštine za bebe. 'Andrija je navijao za seku, a Ivan za brata, ali se obojica sada vesele i odbrojavaju dane do dolaska brata. Robice imam kao u priči tako da sigurno neću pretjerivati s kupovinom, ali svakako ćemo kupiti neke sitnice posebno za njega. Kolica smo naručili u Magic baby i njih ćemo preuzeti prije ljeta, kao i BeSafe autosjedalicu. Budući da već sada moram mirovati, ne želim čekati ljeto i godišnje odmore već planiram sve unaprijed imati spremno', rekla je sretna i ispunjena supruga, majka i uspješna glumica Marijana Mikulić koja uz sve radi i na projektu sa ZIA produkcijom svog kolege Zorana Pribičevića, koji joj je iznimno važan. 'Držite mi fige', rekla je za kraj razgovora Marijana Mikulić.

MuFini s borovnicama

SASTOJCI

PRIPREMA

1 U blenderu izmiješati najprije vlažne sastojke.

2 U posebnoj posudi prosijati brašno od kokosa i dodati mu sodu bikarbonu.

3 Dodati suhe sastojke u blender i sve skupa kratko izblendati.

4 Smjesu izliti u posudu i kuhačom umiješati chia sjemenke.

5 Nježno umiješati borovnice.

6 Napuniti smjesom kalupe za muffine.

7 Peći na 180°C oko 30 min, ovisno o pećnici.

NAPOMENA

Umjesto borovnica možete staviti kockice jabuke i cimet, grožđice ili komadiće čokolade.

(Recept je preuzet s weba paleohedonizam.net)

Linker
28. travanj 2024 16:08