drugi put pametnije

Mario Valentić prijavljen zbog vježbanja u crkvi! Tereti ga se za povredu morala

Nakon što su Mario Valentić i Šimun Cimerman objavili video na kojem vježbaju u crkvi protestirajući tako protiv novih i rigoroznijih epidemioloških mjera i zatvaranja teretana dobili su prijavu koji ih tereti za drsko ponašanje i povredu morala...

Zbog objavljene snimke vježbanja u crkvi Svete Mati Slobode, Mario Valentić i Šimun Cimerman, prijavljeni su zbog kršenja javnog reda i mira, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Ne navodeći identitet policija je potvrdila da je protiv 46-godišnjaka i 40-godišnjaka podnijela optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, zbog kršenja dva članka Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Valentiću i Cimermanu, prema slovu zakona, prijeti novčana ili čak zatvorska kazna do najviše 30 dana.

Policija navodi da su 30. studenoga u popodnevnim satima, u prostor kapelice "unijeli spravu za vježbanje na kojoj je vježbao 46-godišnjak i prostirku na kojoj je vježbao 40-godišnjak, a što su video dokumentirali nakon čega su tu istu opremu za vježbanje iznijeli i napustili prostor crkve".

Snimljeni video uradak potom su objavili na društvenoj mreži čime su ga, tvrdi policija, učinili dostupnim široj javnosti.

"Posljedica učinjenog je bila dijeljenje na drugim društvenim mrežama, a što je uznemirilo građane, posebice vjernike. Navedenim, ispunila su se obilježja prekršaja čime su na javnom mjestu na naročit drzak i nepristojan način vrijeđali građane, narušavali njihov mir i omalovažavali njihove moralne osjećaje", kažu u zagrebačkoj policiji.

Video prijavljenih vježbača danima puni društvene mreže i medije koji su nakon snimke tjelovježbe u crkvi, prenijeli i osude vjernika i župnika, a u konačnici i ispriku te uklanjanje videa.

Valentić i Cimerman svoj su čin objasnili kao protestni performans kojim su, kako tvrde, željeli ukazati na nedosljednosti epidemioloških mjera i nejednakost različitih društvenih skupina u društvu.

"Da, prijavljeni smo i jučer smo Šimun i ja obavili s policijom zapisnik prema kojem ide optužni prijedlog. Policija lijepo radi svoj posao, a mi kao hrvatski građani obavljamo svoju dužnost i potpuno smo O. K. s tim. Drsko ponašanje i povreda morala (to su točke prema kojima nam ide optužni prijedlog) trebaju biti sankcionirani. Sve to oduzima vremena i energije koje bismo, sad malo mudriji, radije investirali u neki dobar treking npr. po Mljetu i 20 sklekova na vrhu Montokuca nego na odlazak u policijsku postaju ili na sud s vjerom u ravnopravnost mjera Stožera prema svim građanima Lijepe Naše. Ali, što je tu je, tako se očito živi život vrijedan uspomena", rekao je Mario za Večernji list, a oko cijele situacije se javio i župnik don Damir Stojić.

"Zaista se nadam da gosp. Valentić i gosp. Cimerman nisu znali što čine. Razgovarao sam s nadležnim crkvenim poglavarima i ovih dana ću vas detaljnije obavijestiti o zadovoljštini koju ćemo mi kao župna zajednica učiniti. Razmatramo o mogućnostima i potrebi prekršajne odnosno kaznene prijave. Navodno su neki od počinitelja izrazili žaljenje zbog počinjenog, stoga se iskreno nadamo ispravljanju ove situacije mirnim putem na dobro svih don Damir Stojić.

Poslije toga je objavio zajedničku fotografiju s mirnom porukom pa se čini da su Valentić i Stojić cijelu situaciju i izgladili.

Linker
20. travanj 2024 09:55