Getty Images
neformalna zaručnica

Meghan Markle protiv pravila

Zaručnica princa Harryja stekla je naklonost javnosti neformalnim ponašanjem: dijeli autograme, grli se s pukom i sanja o tome da je pred oltar odvede - mama

Zaručnica princa Harryja stekla je naklonost javnosti neformalnim ponašanjem: dijeli autograme, grli se s pukom i sanja o tome da je pred oltar odvede - mama

Vjenčanje Meghan Markle (36) i princa Harryja (33) sve je bliže, posljednje su pripreme u tijeku i Britanija, ali i cijeli svijet, prate svaki korak bivše američke glumice koja će uskoro postati članica britanske kraljevske obitelji. Već se neko vrijeme zna da će se svečani obred odigrati u podne 19. svibnja u kapelici sv. Jurja u dvorcu Windsor, istoj onoj u kojoj je Harry kršten 1984. i gdje se njegov otac princ Charles oženio Camillom Parker Bowles. Harryju će kum biti brat William, a među uzvanicima, uz članove obitelji mladenaca, bit će i Meghanini bliski prijatelji kao što su dizajnerica Micha Nonoo, tenisačica Serena Williams, velik dio ekipe TV serije “Suits” u kojoj je nastupala te kanadski premijer Justin Trudeau i njegova supruga Sophie. Ali mnogo toga je još nepoznanica pa se tako na primjer ne zna tko će otpratiti Meghan do oltara.

EXCLUSIVE: Megan Markles Mother Doria Surfaces After Sister Talked About Family.
28 Dec 2017, Image: 358796773, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Meghan Markle želi da je do oltara odvede majka Doria

Njezin otac Tom Markle navodno bi radije izbjegao tu dužnost jer ne voli biti u središtu pozornosti, a kad je Meghan spomenula da bi njegovu ulogu mogla preuzeti njezina majka, instruktorica joge Doria Ragland, konzervativni duhovi u palači malo su se uznemirili zbog takvog kršenja tradicije - jer tko je vidio da mladenku predaje žena. Zato se sad traži rješenje, a spominje se čak da bi to mogao obaviti princ William.

Meghan se očito oko toga previše ne uzrujava. Dosad je jasno pokazala da je spremna prilagoditi se kraljevskim pravilima i zbog ljubavi prema Harryju odrekla se mnogo čega, čak i karijere. Ali isto tako jasno daje do znanja da se ne misli slijepo pokoravati protokolu. Nedavno je zagrlila i poljubila 10-godišnju djevojčicu za posjeta jednoj osnovnoj školi, a djevojci koja ju je zatražila autogram potpisala se uz nacrtanog smiješka, srce i poruku “Hej Kaitilin!” - što je sve zabranjeno jer članovi kraljevske obitelji ne smiju davati autograme, a kamoli crtati smiješka.

BIRMINGHAM, UNITED KINGDOM - MARCH 08: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Meghan Markle hugs a young girl during a walkabout at Millennium Point before attending an event to celebrate International Women's Day on March 8, 2018 in Birmingham, England. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)
Getty Images

A opet, zbog te spontanosti, Meghan je u nedavnom ispitivanju javnog mišljenja o najomiljenijoj britanskoj princezi svih vremena trenutačno na prvom mjestu - premda nakon udaje neće dobiti tu titulu, nego će postati vojvotkinja. Bez obzira na to, osvojila je čak 37 posto glasova, više i od obožavane pokojne princeze Diane, koja je pala na drugo mjesto s 21 posto glasova, i znatno više od Kate Middleton sa samo 16 posto glasova. No, u vjerskim pitanjima Meghan se priklonila tradiciji i, premda to nije bio uvjet za brak, početkom ožujka krstila se u Anglikanskoj crkvi; odgojena kao episkopalka, buduća vojvotkinja nije se morala odreći svoje vjere, ali je s kapljicama svete vode iz rijeke Jordan prihvatila crkvu kojoj pripada i kraljica.

BIRMINGHAM, ENGLAND - MARCH 08:  Prince Harry and Meghan Markle visit Millennium Point to celebrate International Women's Day on March 8, 2018 in Birmingham, England.  (Photo by Ian Vogler - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Mlada Amerikanka iznimno poštuje Harryjevu baku pa je i za svoje prvo službeno pojavljivanje s njom u Westminsterskoj opatiji, na Dan zajednice država kojima vlada kraljica Elizabeta II., odabrala tradicionalni bijeli kaput i crnu haljinu dizajnerice Amande Wakely, a bijelom beretkom koju joj je izradio Stephen Jones, omiljeni modist pokojne Diane, odala je poštovanje i Harryjevoj majci.

LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 12: (L-R) Queen Elizabeth II, Prince Charles, Prince of Wales, Camilla, Duchess of Cornwall, Meghan Markle and Prince William, Duke of Cambridge attend the Commonwealth Service at Westminster Abbey on March 12, 2018 in London, England. Organised by The Royal Commonwealth Society, the Commonwealth Service is the largest annual inter-faith gathering in the United Kingdom. (Photo by Paul Grover - Pool/Getty Images)
Getty Images
Prvi put s kraljicom u javnosti; 12.ožujka u Westminsteru

Za prvi zajednički službeni nastup sa šogoricom Kate prije dva tjedna, kad su prinčevi William i Harry predstavili dobrotvornu Kraljevsku zakladu, Meghan je odjenula crnu haljinu kanadskog dizajnera Jasona Wua, a ovih se dana najviše raspravlja oko toga tko će joj šivati vjenčanicu. Pitanje je toliko uzbudilo Britance da su zatrpali kladionice okladama i dugo su se najveći izgledi davali kući Alexander McQueen, čija je dizajnerica Sarah Burton 2011. kreirala vjenčanicu za Kate Middleton. U igri su bili i Roland Mouret, inače Meghanin dobar prijatelj, Delphine Manivet i Christos Costarellos, kao i Elie Saab, a spominjala se i Victoria Beckham. Njezin kašmirski džemper Meghan je, naime, odabrala za ležernije portrete nakon zaruka, no bivša spajsica je izjavila: - Meghan je predivno izgledala u mojem džemperu. Sigurna sam da će vjenčanje biti jako veselo. Ali ne, nije me tražila da joj dizajniram vjenčanicu. No, u posljednje vrijeme najčešće se čuje ime britanske modne marke Ralph&Russo, u čijoj je raskošnoj kreaciji vrijednoj više od 60 tisuća eura Meghan također pozirala nakon zaruka, te Antonija Berardija, dizajnera sicilijanskog podrijetla s londonskom adresom, čije modele Meghan rado nosi.

Upravo se u njegovoj elegantnoj tamnoplavoj haljini bez rukava i asimetričnog kroja, kombiniranoj sa svijetlim blejzerom Aritzia, pojavila s Harryjem na polo-utakmici lani u svibnju i pokazala svijetu da su par koji veže mnogo više od pukog prijateljstva. Meghan je odluku donijela i prve probe vjenčanice priređene su ovih dana iza zatvorenih vrata Kensingtonske palače, dok javnost i dalje samo nagađa o imenu dizajnera. No, jedno je sigurno: taj će kreator, tko god on bio, i taj model vjenčanice još dugo biti najtraženiji kod budućih mladenki - zbog čarobnog dodira vojvotkinje Meghan.

LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 12: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Meghan Markle attends the 2018 Commonwealth Day service at Westminster Abbey on March 12, 2018 in London, England. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)
Getty Images

Linker
21. rujan 2024 02:54