Iznova proživljena drama

Mia Farrow nakon dokumentarca: ‘Ne mogu si oprostiti što sam Allena pustila u svoju obitelj‘

Glumica je pristala sudjelovati u četverodijelnom dokumentarnom serijalu HBO-a ‘Allen protiv Farrow‘ u nadi da će se kontroverze rasvijetliti nakon tolikih godina, dok je njezin bivši životni partner Woody Allen odbio sudjelovati. Sve što je mislio reći, učinio je u autobiografiji ‘Apropos of Nothing‘ i zanijekao seksualno zlostavljanje kćeri Dylan.

Čini se da neke rane nikad ne zarastaju jer američka glumica Mia Farrow i danas osjeća istu bol zbog otkrića da je njezin suprug, redatelj Woody Allen, početkom 90-ih zaveo njihovu usvojenu kćerku Soon-Yi, na što se nadovezala optužba njihove posvojene kćeri Dylan kako ju je seksualno zlostavljao kad joj je bilo tek sedam godina.

"I danas silno žalim zbog tih događaja. Ne mogu si oprostiti što sam tu osobu pustila u svoju obitelj, što nisam bila dovoljno sumnjičava. To je moja pogreška, ja sam kriva, ne mogu učiniti ništa što bi poništilo ono što je učinio", izjavila je potresena glumica za magazin People ponukana dokumentarnim serijalom HBO-a "Allen protiv Farrow" koji raščlanjuje jedan od najvećih skandala u zabavljačkoj industriji.

image
Izgledali su kao velika, sretna obitelj, no istina je bila posve drukčija.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Pogledali smo seriju o kojoj svi pričaju: Što se doista dogodilo u braku Mije Farrow i Woodyja Allena?

Njujorški redatelj i četverostruki dobitnik Oskara nije se oglasio. Nije htio sudjelovati ni u nastajanju četverodijelne dokumentarne serije, a sve što je mislio reći o zlostavljanju napisao je u autobiografiji "Apropos of Nothing" - u kojoj ga je zanijekao.

Trebale su proći godine kako bi događaji koji proganjaju Miju Farrow dobili novi smisao iz perspektive #Me too pokreta. Nije slučajno što je veliku ulogu u nastanku pokreta imao Ronan Farrow, biološki sin Mije Farrow i Woody Allena, američki novinar koji je nekoliko puta ponovio da je njegov otac seksualni napasnik. A zbog izvještavanja o optužbama za seksualno zlostavljanje brojnih glumica protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, prije tri godine dobio je Pulitzerovu nagradu.

Razgovor sa psihijatrom

Razlog zbog kojeg se 76-godišnja Mia Farrow ne može pomiriti s prošlošću osjećaj je bezuvjetne ljubavi i požrtvovnosti, poznat svakoj mami. Stalno vrti u glavi isti film, pita se što je mogla učiniti, predbacuje sebi i krivi sebe što je zakazala jer nije bila dovoljno budna, nije dovoljno pazila, nije inzistirala suočiti tadašnjeg nevjenčanog supruga sa svojim sumnjama pa makar i po cijenu njihove veze.

Naime, kad je primijetila da je redatelj strahovito fokusiran na Dylan (dok ga ostala djeca nisu toliko zanimala), dok je malena počela uzmicati pred njim, porazgovarala se s mužem jer nešto se očito događalo.

image
Mia sa posvojenom kćeri Dylan i biološkim sinom Ronanom.
SCREENSHOT HBO

"Jako se naljutio, kao da sam ga optužila da je ubojica sjekirom. Povukla sam se, zaplakala i ispričavala sam mu se. A on mi je rekao:”Iskreno mislim da ti treba pomoć”. I sama sam počela razmišljati da ludim. Jer, on ne može biti pedofil. Htjela sam vjerovati da nije u stanju biti ono čega sam se toliko bojala", ispričala je u dokumentarcu glumica poznata po TV serija "Gradić Peyton" i filmovima "Rosemaryna beba" te "Veliki Gatsby".

Povjerila se psihijatru, no taj razgovor joj je pobudio dodatne sumnje umjesto da ju umiri. Predloženo joj je, naime, da psihijatar popriča s njezinim nevjenčanim suprugom. Woody Allen je začudo pristao na razgovor, a zaključak stručnjaka bio je da je njegovo ponašanje prema Dylan otkriva nenormalan odnos s kćeri, ali da to nije seksualno.

Čitajte i: Detalji o vezi Woodyja Allena koja je sablaznila svijet: 'Sve bih ponovio u treptaj oka'

Majčinski instinkt govorio joj je jedno, a redatelj joj je pričao drugo. Situacija je postajala sve gora dok 1992., u njegovom stanu nije naišla na strašno otkriće (on imao svoj stan u blizini i nikada ne bi prespavao u njezinom).

Strašne fotografije

Naime, glumica je živjela u vlastitom stanu u New Yorku i skrbila se o svojoj djeci jer je redatelj, prema vlastitim riječima imao „ nula posto zainteresiranosti” za to. Ona je bila glavni emotivni i financijski oslonac blizancima Matthewu i Saschi koje je dobila u braku sa skladateljem Andreom Previnom, usvojenoj kćeri Lark Song Previn, biološkom sinu (s bivšim suprugom) Fletcheru Previnu, usvojenoj kćeri Summer Song 'Daisy' Previn, posvojenoj kćerki Soon-Yi Previn, usvojenim sinovima Mojsiju Farrowu i Dylanu Farrowu te Satchelom 'Ronanom' Farrowom (biološkim sinom s Woodyjem Allenom).

image
Mia i Woody s kćerima i sinovima.
AGENCE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Samo mjesec dana prije kraha te veze, nakon otkrića u njegovom stanu čiji je ključ imala, posvojila je i dječačića Tama Farrowa.

"Pronašla sam polaroid fotografije pornografskog sadržaja. Na svima je bila jedna djevojka. Pogledala sam malo bolje i užasnuto shvatila da je na njima Soon-Yi. Moja kći", glumica se u dokumentarcu prisjeća trenutka kada se suočila sa strahovitim udarcem: otkriću tajne između Woodyja Allena i Soon-Yi.

Mučno raščišćavanje

Ostalo je mučna povijest... Woody Allen otišao je iz njezinog života sa Soon-Yi, koju je oženio 1997. A malena Dylan tek je nakon njegovog odlaska smogla snage otkriti majci što joj se događalo.

"Kada smo ostali sami, pozvao me da odemo na tavan. Govorio mi je da ćemo ići zajedno u Pariz. Da ću glumiti u njegovom filmu. Polegao me je tako da ležim na trbuhu. Onda me je seksualno zlostavljao. Sjećam se da sam se fokusirala na bratov vlakić. Onda je odjednom stao. Sišli smo s tavana", opisala je Dylan mučne trenutke.

image
Kultni američki redatelj Woody Allen podigao je prašinu nakon što se razveo od Mije Farrow kako bi se vjenčao s pokćerkom Soon Yi Previn koju su skupa posvojili.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Uslijedila je istraga nakon koje je sudac odlučio da je Allenovo ponašanje bilo neprimjereno, ali ne i seksualno zlostavljanje. Državni je odvjetnik, pak, rekao da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ali to neće napraviti kako bi zaštitio privatnost djeteta. Nakon mučnog raščišćavanja, situacija u toj ružnoj priči ni danas nije čista.

Emitiranje dokumentarca "Allen protiv Farrow" pokušaj je da se na taj slučaj napokon stavi točka i da jedna mama, koja se sve ove godine optužuje te svaki put iznova prolazi kroz jedan od najgorih skandala u američkom show businessu, oprosti sebi. I pospremi u mentalnu ladicu događaje koji su je toliko povrijedili.

Linker
16. travanj 2024 08:07