Luciana Pampalone
život na prekretnici

Minea: Trebale su mi dvije godine da se riješim depresije i anksioznosti, pomogli su mi lijekovi, ali najviše roditelji

Zagrebačka pjevačica i TV voditeljica Minea, koja s novom pjesmom najavljuje zaokret u karijeri, govori o životnim usponima i padovima, sazrijevanju u ljubavnim odnosima i depresiji zbog koje se svojedobno povukla sa scene te priznaje da žali samo za tim što se dosad nije realizirala kao majka

Prošle su 23 godine otkako se zagrebačka pjevačica i TV voditeljica Renata Končić Minea (40) probila na estradu s tinejdžerskim pjesmicama “Good Boy”, “Vrapci i komarci” i “Uberi ljubicu”. Vrapci su davno postali punoljetni, a u međuvremenu je sazrela i Minea koja, nakon dvije godine stanke, najavljuje potpuni zaokret u karijeri s pjesmom “Čovjek s dva lica”. Umjesto Vjekoslave i Tončija Huljića - s kojima je surađivala na početku - glazbu i tekst ovog ljetnog hita u latinoritmu napisala je Milana Vlaović, glavna autorica pjesama na Mineinom novom albumu koji planiraju objaviti iduće godine. On će pokazati novo lice pjevačice - samosvjesne, zrele žene koja je proživjela i lijepe i ružne trenutke te ima potrebu pjevati o tome.Jer, iako se posljednje tri godine etablirala i kao voditeljica na Novoj TV, glazba je i dalje njezina velika ljubav.

- Do suradnje s Milanom došlo je slučajno: prije tri mjeseca razgovarale smo o njezinom gostovanju u talk-showu IN magazina, koji vodim, a potom spontano počele pričati o glazbi. Pitala sam je otvoreno ima li pjesmu za mene, a kad mi je ponudila “Čovjeka s dva lica”, znala sam da je to to - kaže Minea, koja je novu pjesmu promovirala na CMC festivalu u Vodicama.

Imate li i vi sličnih iskustava kao žena iz pjesme “Čovjek s dva lica”, koja shvaća da je u lošoj vezi, ali joj je teško otići?

- To je pjesma u kojoj se može pronaći gotovo svaka žena. Kad ljubav počne, sve je idealno, sjajno i bajno, a onda je vrlo vjerojatno da će se u jednom trenutku pokazati i naličje medalje. I Milana i ja proživjele smo takve situacije, svaka na svoj način, znamo što nose i obje stojimo iza te pjesme.

Kako ste se nosili s tom situacijom?

- Velika sam emotivka i kad volim, dajem se do kraja, bez kalkulacija. Bilo mi je vrlo teško, no ja sam osoba koja svaku situaciju pokušava preokrenuti na pozitivnu stranu. Želim da stvari dobro završe, a ako je to nemoguće, onda iz njih izvučem pouku i ne ponavljam ih u budućnosti. Na kraju te priče uspjela sam se izdignuti i iz loše veze izaći jača.

snimanje massimo Savic,(sesir Kobali), Minea Koncic, (haljina Aleksandra Dojcinovic), snima ih njujorska fotografkinja Luciana Pampalone, galerija Kranjcar, zagreb 130618
Luciana Pampalone

Jesu li vam se s vremenom mijenjali stavovi o ljubavi?

- Naravno. Kao mlada bila sam tvrdoglava, ne­spremna na kompromise, a uz to pretjerano ljubomorna. Danas sam zrela žena koja zna što želi i što ne želi, ali i svjesna da u vezi treba biti opušten, fleksibilan i tolerantan. Prihvaćam partnera takvog kakav jest, bez želje da ga mijenjam. No nevjeru ne bih mogla oprostiti ni u mladosti, ni sada.

Što ste najvažnije s godinama naučili?

- Kako na lijep i pristojan način reći “ne”. Prije bih, što zbog straha od konfrontacije što zbog želje da nekoga ne povrijedim, pristajala na stvari koje mi nisu odgovarale. Primjerice, dobila bih pjesmu koja mi se ne sviđa, ali bih je otpjevala jer sam vjerovala ljudima s kojima radim. Danas lakše donosim odluke i pritom se ne bojim tuđih reakcija. Radim ono što volim i u mjeri koja mi odgovara. Nastupam dva do tri puta mjesečno, i to mi je, uz obveze na televiziji, sasvim dovoljno.

Kad pogledate unatrag, jeste li zadovoljni svojim životom?

- Jesam, iako me ponekad vodio neobičnim putevima. Primjerice, kao tinejdžerica sam se bavila manekenstvom, a pjevati sam počela sa 16 godina u rock-bendu Kontesa Nera. Odrasla sam u Dubravi, kvartu u kojem su svi bili ludi za Prljavcima, pa i ja. Zapravo, i danas sam rokerica u duši, slušam Đavole, Parni Valjak, Plavi orkestar, Balaševića... U jednom trenutku otišla sam na audiciju za pjevačicu Srebrnih krila, u kojima sam trebala zamijeniti Vlatku Pokos i - prošla. No, njihov tadašnji menadžer Boris Šuput za mene je smislio drugi plan. Baš u to vrijeme je Tajči otišla u Ameriku i nije bilo pjevačice koja bi se obraćala tinejdžerskoj publici. S pjesmom “Good Boy” nastupila sam na Dori i nakon toga dobila ponudu od Tončija i Vjekoslave Huljić da radim s njima. Uslijedili su “Vrapci i komarci”, “Uberi ljubicu”...

Kako se danas osjećate kad pjevate te pjesme?

- Pomalo čudno. Desetak godina ih uopće nisam htjela pjevati. Ne sramim se tih pjesama, ali je smiješno kad ih pjevam jer sam žena s godinama i iskustvom, a to su hitovi za tinejdžere. Danas sam puno više ja dok pjevam “Čovjek s dva lica”. No kad vidim koliko to publika želi, ne mogu im odbiti. Trebate vidjeti taj delirij kad zapjevam “Uberi ljubicu”. Često ih pustim da većinu teksta - koji svi znaju - otpjevaju sami.

Minea_Luciana Pampalone
Luciana Pampalone

Iza vas je sedam godina veze s nogometnim menadžerom Slađanom Ašaninom (46): kako prevladati iskušenja koja su neizbježna u tako dugom odnosu?

- Na početku je uvijek lijepo, a s vremenom dolazi do uspona i padova. Tako je bilo i s nama. Ovo mi je najdulja veza, i normalno da je u njoj bilo i loših razdoblja. Kad dođe do problema, najteže je napraviti prvi korak, pogotovo kad lupite glavom o zid i više ne znate što biste. Imali smo takvih trenutaka, no nikad se nismo razilazili zato jer je nestalo ljubavi. Uvijek su to bili neki problemi “sa strane”, vezani za naše “bivše” živote. Mislim da je u takvim trenucima najbolje napraviti pauzu, razdvojiti se i pokušati razmisliti o situaciji, objektivno koliko se može. Dati si vremena i posložiti kockice u miru i samoći. Velika sam pozitivka i dat ću zadnji atom snage da spasim ljubav ako vjerujem da je obostrana.

Vaš stav o braku?

- Na žalost, brak je danas institucija koja se ne cijeni kao nekoć, kad si jednom rekao “da”, to je bilo zauvijek. Odrasla sam u takvoj obitelji: moja mama Milka, umirovljena ekonomistica, i tata Darko, umirovljeni projektant, još uvijek se vole. Danas mladi ulaze i izlaze iz braka prelako, jer ne smatraju da je to nešto bitno. Treba naučiti njegovati brak i shvatiti da je on pun kompromisa. Treba puno razgovarati i rješavati probleme, a ne ih nakupljati i gurati pod tepih pa kad sve pukne, otići. Ne maštam više o velikom bajkovitom vjenčanju, voljela bih se udati u uskom krugu bliskih ljudi. Ako se dogodi, jedina mi je želja da bude - zauvijek.

Promo

Razmišljate li o majčinstvu?

- Kad pogledam u prošlost, jedino za čim žalim je što dosad nisam imala djece. Obožavam svoje nećake - desetogodišnjeg Mateja i petogodišnju Evu, djecu mog starijeg brata Silvija, ekonomista. No, nikad ne reci nikad, tko zna što je zapisano u mojoj sudbini.

Što kad vas život “udari”? Povučete li se u sebe ili podijelite tugu s drugima?

- Prije deset godina doživjela sam prometnu nesreću kad sam se vraćala s gaže u Mariboru i oko pet ujutro pokušala izbjeći auto u kojem je vozač zaspao za volanom. Udarila sam u stupiće sa strane, automobil se prevrnuo tri puta i završili smo u jarku. Samo čudom smo ja i moje plesačice preživjele i to čak bez ozbiljnih ozljeda - samo s modricama i ogrebotinama. Psihičke posljedice bile su puno teže. Trebale su mi dvije godine da se riješim depresije i anksioznosti, povukla sam se sa scene, i da nije bilo mojih roditelja i prijatelja, ne znam kako bi to završilo.

Kako se ta anksioznost manifestirala?

- Imala sam napadaje panike, stalno sam se bojala da ću umrijeti ja ili netko meni blizak. Bilo me strah biti u gomili ljudi jer sam imala osjećaj da će mi se nešto loše dogoditi. Kad bih se popela na pozornicu, činilo mi se da ću pasti u nesvijest pa sam morala prestati s nastupima. Smetala su mi svjetla, buka... Kad bih sjela u auto, počelo bi mi jako lupati srce i hvatala me panika. Nevjerojatno zvuči, ali ista svar događala mi se svake noći točno u dva sata. Probudila bih se u strahu i nemiru, srce bi mi lupalo kao ludo. Tada bih pozvala mamu i tek kad bih osjetila njezin dodir i čula glas, smirila bih se i ponovno zaspala.

Jeste li išli na psihoterapiju?

- Da, isprva jednom tjedno, a poslije rjeđe. Dobila sam i lijekove, koji su bili korisni, ali su imali gadnu nuspojavu - od njih sam se u dvije godine udebljala 15 kilograma. Zapravo su me spasili roditelji - njihova briga i pažnja bile su ključne u izlječenju. Trajalo je dugo i išlo polako, ali na kraju sam ipak stala na svoje noge, riješila se terapije i počela vježbati. A onda je otišao i višak kilograma.

Kako danas održavate liniju?

- To je vječna borba. Veliki sam gurman i obožavam slatko, a lako se udebljam. Odrasla sam na slavonskoj kuhinji jer mi je mama Slavonka, a najdraža jela su mi sarma i purica s mlincima. Zato mi je u održavanju kilaže dragocjena pomoć dr. Jeanette Gjurić iz zagrebačke Poliklinike Sinteza, koja mi je preporučila HCG dijetu. Sastoji se posebnog jelovnika i globula - dodatka prehrani u tabletama koje četiri puta dnevno otapam ispod jezika. One smanjuju osjećaj gladi pa mi dijeta ne pada teško, a pokazala se učinkovitom: u nekoliko mjeseci izgubila sam pet kilograma.

Koliku je ulogu u vašem povratku na scenu odigrao show “Tvoje lice zvuči poznato”, u kojem ste nastupili prije četiri godine?

- Veliku. Vratio me na scenu u trenutku kad sam mislila da se više nikada neću ozbiljnije baviti glazbom. Velika sam ziherašica i nije mi bilo lako prihvatiti izazov, ali je taj show iz mene izvukao nešto što ni sama nisam znala da imam. Na kraju se taj nastup pokazao kao najbolja poslovna odluka. Nedugo nakon završetka, pozvana sam da vodim emisiju “Radna akcija” i to je bila nova etapa u mom životu. Potom su mi se počela otvarati vrata o kojima se prije nisam usuđivala ni sanjati: angažirana sam kao voditeljica IN magazina, “Doma iz snova”, “Petkom s Petkom”... Danas teško mogu zamisliti život bez televizije.

Nova TV

Koji vam je od tih projekata najviše prirastao srcu?

- Humanitarna emisija “Dom iz snova”, u kojoj smo socijalno ugroženim obiteljima iz temelja preuređivali domove, u potpunosti me ispunjava. Na snimanju je znalo biti i suza i smijeha, a nakon svake emisije srce mi je bilo veliko kao kuća zbog osjećaja da smo napravili nešto vrijedno i dobro.

Biste li mogli živjeti samo od pjevanja ili račune uglavnom plaćate honorarima s televizije?

- Glazbom sam se cijeli život bavila iz ljubavi, a ne zbog zarade. Nikada nisam živjela od toga - uvijek su mi glavni izvor novca bili drugi poslovi. Diplomirala sam marketinški menadžment i tijekom karijere radila kao ekonomistica u računovodstvenom servisu, marketniška stručnjakinja u autosalonu, prodavala sam aranžmane u turističkoj agenciji... U mom su se životu stvari uvijek događale spontano pa je tako došao i sadašnji angažman na televiziji.

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Od 16. godine nastupam po klubovima, tako da privatno tamo ne zalazim. Volim ići u kino, gdje najradije gledam romantične komedije, akcijske filmove i drame. Kokice i kino za mene su savršen izlazak. Često odem u kazalište, pogotovo u Komediju. Radije ću otići na večeru i kartanje kod prijatelja nego na divlji tulum. Ja sam, zapravo, novinarima dosadna. Nikad skandala, nikad poštenog trača... Što ćete, ne mogu protiv sebe. U duši sam i dalje ona naivna mala kakva sam bila nekoć. Jedino što sad imam iskustvo i vjerojatno malo više pameti.

Kakvi su vam planovi za ljeto?

- Ljeto će biti radno: svaka dva tjedna izmjenjivat ću se s kolegicom Mijom Kovačić u vođenju IN magazina, a u pauzama ću nastupati u klubovima diljem Jadrana. Nakon ljeta planiram objaviti još jednu pjesmu u suradnji s Milanom Vlaović. U međuvremenu ću ukrasti i koji trenutak za odmor, a na jesen stižu nova iznenađenja. Spremna sam za velike korake u životu i sada je vrijeme za njih.

Linker
18. travanj 2024 07:49