Mia Dimšić i Marko Tolja
 PR
Objava na ceremoniji u Zagrebu

Najviše nominacija za Porina ove godine uzeo Urban, slijede 'Opća opasnost' i J.R. August

Urban & 4 i Zagrebačka filharmonija albumom 'Live at Lisinski' i pjesmom 'Iskra', osvojili su najviše nominacija za ovogodišnje nagrade Porin.

Najviše nominacija za ovogodišnje nagrade Porin osvojili su Urban & 4 i Zagrebačka filharmonija s albumom 'Live at Lisinski' i pjesmom 'Iskra', Opća opasnost s albumom 'Karta do prošlosti' te Nikola Vranić – J.R. August s albumom 'Dangerous Waters', objavljeno je na ceremoniji održanoj u četvrtak u Zagrebu.

Album 'Live at Lisinski' Urbana & 4 i Zagrebačke filharmonije nominiran je u kategorijama Najboljeg koncertnog albuma i Najbolje produkcije kojeg potpisuju producenti Ante Gelo i Goran Martinac, Najbolje snimke (Goran Martinac) te za Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Tomislav Torjanac.

Skladba “Sutra ćemo pričati” konkurira u kategoriji Najboljeg aranžmana koji potpisuje Ante Gelo, dok je pjesma “Iskra” koju potpisuje Damir Urban nominirana u kategoriji Pjesme godine te u kategoriji Najboljeg video broja kojeg potpisuju Milica Czerny Urban i Damir Urban.

Album 'Karta do prošlosti' Opće opasnosti nominiran je u kategoriji Albuma godine, Najboljeg albuma rock glazbe i Najbolje produkcije koju potpisuje Branimir Jovanovac te Najbolje snimke (Branimir Jovanovac), dok je Opća opasnost nominirana i u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom s istoimenom pjesmom.

Album 'Dangerous Waters' nominiran je u kategorijama Album godine i Najbolji album alternativne glazbe čiju produkciju potpisuje sam J.R. August, pjesma 'Crucify me' koju on izvodi nominirana je u Najboljoj muškoj vokalnoj izvedbi te za Najbolji video broj čiju režiju potpisuje Filip Gržinčić.

Za album godine nominirani su J.R. August s albumom 'Dangerous Waters', Psihomodo pop s albumom 'Digitalno nebo', Chui s albumom 'Iz kapetanovog dnevnika', Vanna s albumom 'Izmiješane boje' i Opća opasnost s albumom 'Karta do prošlosti'.

PR
Porin

Najbolje pjesme i izvođači

U kategoriji Pjesma godine nominirane su pjesme: 'Digitalno nebo' autora Davora Gopca u izvedbi Psihomodo popa, 'Iskra' autora Damira Urbana u izvedbi Urban & 4, 'Lito umire' koju autorski potpisuju Josip Radić i Neno Belan koji je i izvođač pjesme, 'Sva blaga ovog svijeta' koju autorski potpisuju Vjekoslav Dimter, Mia Dimšić i Damir Bačić, a izvode Mia Dimšić i Marko Tolja te pjesma 'Voli me' autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić koju izvodi Petar Grašo.

U kategoriji za Najbolju žensku vokalnu izvedbu ove godine konkurira čak pet izvođačica, a one su: Amira Medunjanin, Antonela Doko, Gabi Novak, Mia Dimšić i Nina Badrić. Za najbolju mušku vokalnu izvedbu ove godine nominirani su Damir Kedžo, J.R. August i Marko Tolja.

U nominacijama zastupljena većina žanrova

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili albumi: 'C’est la vie (Acoustic)' grupe Colonia, 'Ćiribu ćiriba' Domenice te 'Ljubav.com' Željka Krušlina i grupe Latino. U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su Vanna s albumom 'Izmiješane boje', Bang Bang s albumom 'Mol. 2”' i Aljoša Šerić s albumom 'Što ćemo raditi do kraja života'.

Album 'Digitalno nebo' Psihomodo popa nominiran je u kategoriji Albuma godine i Najboljeg albuma rock glazbe čiju produkciju potpisuje Srđan Sekulović Skansi, dok je istoimena pjesma autora Davora Gopca nominirana u kategorijama Pjesme godine i Najboljeg video broja redatelja Radislava Jovanova Gonza.

PR
Porin - nominacije

Album 'Iz kapetanovog dnevnika' producenta Tonija Starešinića nominiran je za Album godine, Najbolji album alternativne glazbe te za Najbolje likovno oblikovanje autora Dalibora Barića. Skladba 'Eternautova tema' s navedenog albuma nominirana je u kategoriji Najbolje instrumentalne izvedbe (izvan klasične i jazz glazbe) u suradnji Chuija i Ink Experiment Dua.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su J.R. August, Lu Jakelić i Porto Morto. U kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe nominirani su: Zvjezdan Ružić – Pianotron s albumom 'Delightful F', Joe Kaplowitz i Jazz orkestar HRT-a s albumom 'Organic Intelligence' te Tamara Obrovac i Transadriatic Quartet s albumom 'Transadriaticum'.

Za najbolji album klasične glazbe nominacije su osvojili album '35 godina' Zagrebačkog gitarskog trija, autorski album Davora Bobića u izvedbi raznih izvođača te album 'Vivaldi: The Four Seasons' izvođača Luke Šulića u suradnji s orkestrom Archi dell’ Academia di Santa Cecilia.

PR
Porin

Povećan broj prijava i nakladnika

Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje favorite je biralo među ukupno 2400 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 37 kategorija što je povećanje od gotovo 400 prijava u odnosu na prošlu godinu, priopćili su organizatori. Zabilježeno je i povećanje od gotovo 20 posto u broju nakladnika u odnosu na prethodnu godinu, od čega je i dalje najveći broj onih nezavisnih.

Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine za koju su prijavljene čak 274 skladbe, a velik je interes i za kategoriju Album godine za koju je prijavljeno 112 albuma. O nagradama odlučuje glasačko tijelo u drugom krugu glasanja, a dobitnici Porina bit će poznati na završnoj svečanosti 27. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

Linker
25. travanj 2024 15:08