Kraljica rock ‘n‘ rolla

Nakon nasilnog braka, moždanog udara i gubitka sina, Tina Turner otkrila što joj je spasilo život

U razgovoru za The Times rekla je da se mogla okrenuti i ovisnosti, ali umjesto toga odabrala je vjeru.

Glazbena diva Tina Turner, koju nazivaju i kraljicom rock 'n' rolla, ima impresivnu glazbenu karijeru iza koje stoje sati i sati rada i odricanja. Iako je svjetski poznata, njezin život nije bio bajan. Imala je teško djetinjstvo, pobjegla je iz lošeg i nasilnog braka s Ikeom Turnerom, a njezin sin Craig je 2018. počinio samoubojstvo.

Osim toga, Tina je 2013. doživjela moždani udar i to samo nekoliko dana nakon svog medenog mjeseca na kojem je bila sa svojim drugim suprugom Erwinom Bachom.

image
Ike i Tina Turner.
RETNA/PHOTOSHOT/AVALON EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako bi mnoge ovakve teške životne situacije izbacile iz kolosjeka, Tina se nije predala, već se okrenula religiji i to budizmu.

"Budizam mi je spasio život. Tijekom najtežeg životnog perioda, uključujući i obiteljsko nasilje, počela sam pjevati i učiti o budističkim principima. Tko zna je li to bilo predodređeno, ali sa sigurnošću mogu reći da mi je budizam došao točno u pravom trenutku", rekla je Tina za The Times.

Vjera je ključna

Iako je uvijek bila svjesna da postoje "prečice" putem kojih bi lakše prebrodila sve što joj se dogodilo, umjesto njih je odabrala vjeru.

"Kad sam prolazila kroz neke od najtežih trenutaka, možda bi mi bilo lakše popustiti brzim rješenjima poput pušenja, alkohola ili droge. Međutim, odlučila sam pogledati u sebe, dotaknuti izvor svog većeg ja. Moj dragi prijatelj David Bowie, koji se cijeli život zanimao za budizam, znao me zvati feniksom, mitskom pticom koja se diže iz pepela", ispričala je.

Tina također vjeruje da život ne trebaju diktirati veliki problemi s kojima se ljudi susreću. "Ako postoji ijedna lekcija koju sam naučila, to je da veliki problemi ne moraju diktirati vašu budućnost. Naš uspjeh i sreću određuju samo naše odluke i način na koji se izborimo s nedaćama. Vjerujem da svi imamo potencijal za prevladavanje problema - i ne mislim samo na to da možemo preživjeti naše probleme, već i napredovati zbog njih", poručila je.

image
Tina Turner sa sadašnjim suprugom Erwinom Bachom.
PROFIMEDIA, LAPRESSE

Inače, Ike Turner je čak 20 godina u braku zlostavljao svoju bivšu suprugu. Tina ga je naposljetku ostavila kada je postalo toliko nepodnošljivo da se bojala za svoj život.

"Od njega sam otišla bez ičega, morala sam pronaći način kako ću zaraditi za sebe, obitelj, morala sam početi ispočetka. Bilo je ne samo teško, nego i opasno napustiti Ikea jer je bio nasilna osoba i u tom je trenutku konzumirao opijate. K tome, bio je vrlo nesiguran. Ja tada nisam imala novca, ni mjesto gdje bih mogla otići", rekla je jednom prilikom.

"Do toga je došlo nakon što sam si jednog rekla: 'Dosta mi je, život nije vrijedan življenja ako kanim ostati u ovoj situaciji", nastavila je Turner i dodala da je Ike zadržao sve što su imali i da joj je godinama govorio. "Ako ideš, ideš kako si došla", rekao joj je.

"Zgrabila sam svoju priliku, rekla sam si: izlaz je - kroz vrata. Iskrala sam se dok je spavao i odvezla se autom", prisjetila se pjevačica.

Linker
23. travanj 2024 20:21