NIKAD SNAŽNIJE I GLASNIJE

Nakon odluke kojima se ženama oduzima pravo na pobačaj: Olivia Rodrigo i Lily Allen sucima poručile ‘F**k You‘

Zvijezde su udružile zajedničke snage u znak protesta protiv presude Roe prptiv Wadea, dok je Billie Joe Armstrong izjavio da će se odreći američkog državljanstva.

Olivia Rodrigo pozvala je pjevačicu Lily Allen na pozornicu tijekom svog nastupa u Glastonburyju u subotu kako bi otpjevale hit F**k You iz 2009. kao odgovor na odluku Vrhovnog suda SAD-a da poništi presudu Roe protiv Wadea. Američka pjevačica Olivia (19) izjavila je da je 'slomljena i prestrašena' presudom kojom je ukinuto ustavno pravo na pobačaj u SAD-u, što znači da pojedine države mogu odlučiti može li se pobačaj učiniti nezakonitim.

U međuvremenu, pjevač Billie Joe Armstrong izjavio je da se 'odriče američkog državljanstva' tijekom koncerta u petak navečer u Londonu, a po svemu sudeći on je samo jedan u nizu glazbenika koji su javno osudili odluku Vrhovnog suda SAD-a.

''Previše je je***ih gluposti na svijetu'', poručio je Joe Armstrong.

image

Olivia Rodrigo tijekom nastupa

ANDY BUCHANAN AFP

Olivia je pak izjavila: ''Ja sam shrvana i užasnuta presudom jer će toliko žena i djevojaka umrijeti zbog nje i htjela sam ovu sljedeću pjesmu posvetiti petorici članova Vrhovnog suda koji su nam pokazali na kraju dana da im uistinu nije stalo do slobode''.

Druga pop zvijezda Lily (37) pokazala je srednji prst na pozornici te poručila sudu da osuđuje njihovu odluku.

Podsjetimo, Vrhovni sud ukinuo je ustavnu zaštitu za pobačaj koja je bila na snazi ​​gotovo 50 godina te su odlučili poništiti presudu Roe protiv Wadea iz 1973. i vratiti ovlasti pojedinim državama da odluče hoće li dopustiti postupak ili ne.

image

Američka pjevačica Olivia Rodrigo

ANDY BUCHANAN AFP

Presuda znači da pojedine države sad imaju moć odlučivanja o tome hoće li zabraniti pobačaj. Odluka znači da će se žene s neželjenom trudnoćom u brojnim dijelovima Amerike sada suočiti s odlascima u druge države u kojima je postupak i dalje legalan i dostupan.

image

Olivia Rodrigo

ANDY BUCHANAN AFP

U obraćanju u Bijeloj kući predsjednik Joe Biden rekao je da je ovo 'tužan dan za sud i državu' i nazvao je odluku Vrhovnog suda sramotnom. Optužio je sud da je 'oduzeo ustavno pravo za toliki broj Amerikanaca'. Biden je obećao da njegova borba oko prava na pobačaj 'nije gotova' i rekao da će njegova administracija učiniti sve što je u njenoj moći da se bori protiv napora da se ženama ograniči mogućnost putovanja u druge države radi pobačaja.

Linker
18. travanj 2024 04:29