Natko Zrnčić Dim s majkom Majom
 Promo
Dojmovi iz Pjongčanga

Natko Zrnčić Dim: Majci i ocu dugujem najviše

Hrvatski skijaš Natko Zrnčić Dim u nedjelju se vratio sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, gdje je u kombinaciji zauzeo 19. mjesto, u superveleslalomu 29., a spust je propustio zbog bolova u leđima. Rezultatom nije zadovoljan, ali jest cjelokupnim doživljajem u Južnoj Koreji. Za portal Gloria.hr ispričao je kakav je osjećaj bio nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja, kakav je dnevni režim vladao među našim skijašima, kakva mu je bila hrana, je li bilo vremena za tulumarenje, ali i o podršci roditelja na putu prema skijaškoj karijeri.

Za nositelja hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Igara u Južnoj Koreji, 32-godišnjeg skijaša Natka Zrnčića-Dima, ovo su bile već četvrte Olimpijske igre. Otvaranje Igara u Pjongčangu je održano na potpuno novom stadionu u čiju je izgradnju uloženo gotovo 100 miluna dolara. Okupila se ondje sportska elita iz cijelog svijeta, a nastupilo je 2.900 sportaša iz 92 zemlje. Među njima i 19 hrvatskih natjecatelja.

‘Na otvaranju sam prvi put nosio hrvatsku zastavu. Bilo je emotivno i jako sam ponosan što mi je pripala ta velika čast. Moj je prethodnik bio Ivica Kostelić, koji je zastavu nosio 2014. godine u ruskom Sočiju. Nisam se pripremao za taj čin, sve je bilo jako spontano i emotivno’, rekao nam je Natko.

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 09:  Flag bearer Natko Zrncic-Dim of Croatia leads the team during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea.  (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
Photo by Ronald Martinez/Getty Images / Getty Images

Što se plasmana tiče, imao je veće nade. ‘Nije sve išlo po mojoj želji, nadao sam se da ću se plasirati među prvih deset, ali kako sam već nakon spusta previše zaostao, teško je bilo očekivati takav rezultat na kraju kombinacije. Uz to su me i problemi s leđima onemogućili u boljem plasmanu’, govori naš najstariji alpski skijaš.

Natko ovaj put nije bio smješten u Olimpijskom selu već u izvrsnom hotelu koji se nalazio odmah pokraj cilja za spustaše. Nakon zadnje utrke ostao je samo još jedno poslijepodne, a idući dan već letio natrag kući u Zagreb pa vremena za razbibrigu baš i nije bilo.

‘Najviše sam družio sa skijašima iz nama susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Italije i Mađarske, među njima imam prave prijatelje. Što se tuluma tiče, imali smo malo opuštenije druženje tek zadnje večeri prije odlaska. Družili smo se u hrvatskom apartmanu, bili su tu sportaši iz različitih sportova, delegacija i treneri. Cijela je večer prošla u odličnom, veselom raspoloženju’, otkriva Natko i dodajte da je ta večer druženja bila i jedina koju je proveo s hrvatskom ekipom jer su svi osim njega bili smješteni u Olimpijskom selu. ‘Neke čak nisam ni vidio jer smo se mimoišli. Naime, mi skijaši smo naviknuti na rano spavanje tako da se kod nas svjetla gase već oko 21 sat, budući da sutradan ustajemo već oko šest, najkasnije sedam ujutro’, govori naš reprezentativac. Žao mu je bilo, kaže, što nisu svi naši natjecatelji prošli bez ozljeda. Među ozlijeđenima su Leona Popović i Lana Zbašnik koje moraju na operaciju koljena.

Promo

Natko će Pjongčang pamtiti i po hrani. ‘Hrana je u hotelu bila izvrsna, no na samom skijalištu nešto lošija. Meso im je, na primjer, kod njih iznimno ukusno. Tek ponekad sam znao pojesti nešto tipično korejsko što je jako ljuto i to mi baš nije odgovaralo’, doznajemo.

U kampanji ‘Hvala ti mama’ koju je predstavio P&G, Natko Zrnčić Dim sudjelovao je sa svojom majkom Majom Zrnčić, koja je bila njegov najveći oslonac u karijeri. ‘Majka mi je uvijek velika podrška. Svaki put je razgovarala sa mnom kad sam imao bilo kakve dvojbe vezane uz skijanje, ali i uz druge stvari u životu. Osim nje, za moj uspjeh najviše su zaslužni moji treneri, uključujući oca koji je bio prvi na popisu. Također su zaslužni i moji kolege i konkurenti koji su me motivirali da budem bolji’, govori hrvatski Olimpijac.

Promo
Natko Zrnčić Dim s majkom Majom

Linker
24. travanj 2024 00:41