ROBERT MILAS
VELIKA NEIZVJESNOST

Nina Slišković Goleš o kaosu s upisima u vrtiće: ‘Mi se tresemo, a oni se igraju s našim živcima‘

Nina s Dinom Golešom, novinarom Nove TV, ima jednogodišnjeg sinčića Šimuna, a malena obitelj već duže vremena živi na zagrebačkoj adresi, gdje su dječaka željeli upisati u jaslice jer u Zagrebu nemaju baka-servis.

Nina s Dinom Golešom, novinarom Nove TV, ima jednogodišnjeg sinčića Šimuna, a malena obitelj već duže vremena živi na zagrebačkoj adresi, gdje su dječaka željeli upisati u jaslice jer u Zagrebu nemaju baka-servis.

Radijska voditeljica Nina Slišković Goleš, čiji glas rado slušamo uz jutarnju kavu na radijskoj stanici Enter Zagreb, neugodno je iznenađena u srijedu kada je očekivala da će saznati hoće li njezin jednogodišnji sinčić Šimun biti upisan u vrtić.

Dogodilo se ono što nikako nije očekivala, dočekao ju je 'hladan tuš', jednako kao i druge roditelje. Naime, dočekala ih je obavijest o otkazivanju upisa djece, odnsono najava da će službeni rezultati biti objavljeni dva dana kasnije, točnije u petak.

Razočaranje mnogi nisu mogli sakriti, pa tako ni Slišković Goleš koja je sve odlučila podijeliti na društvenim mrežama.

''Ne želim ništa insinuirati, ali mi nijedno logično objašnjenje ne pada na pamet dok se tresem hoće li mi dijete kojem je oboje roditelja zaposleno i zadovoljava sve kriterije upisa dobiti svoje mjesto'', napisala je 33-godišnja voditeljica na Instagram storyju.

image

Nina Slišković Goleš o otkazivanju upisa u vrtić

INSTAGRAM/SCREENSHOT

Podsjetimo, simpatična Nina, rodom iz Splita, sinčića Šimuna dobila je u braku s 30-godišnjim Dinom Golešom, novinarom Nove TV. Malena obitelj već duže vremena živi na zagrebačkoj adresi gdje su dječaka željeli upisati u jaslice.

Kontaktirali smo voditeljicu koja nam ispričala više o novonastaloj situaciji te otkrila je li uspjela upisati sinčića u vrtić nakon objavljenih današnjih rezultata upisa.

image

Nina Slišković Goleš/Enter Zagreb

IVAN DABAC

''Ostala sam šokirana kada sam u srijedu u terminu koji je zadan i poznat mjesecima unaprijed otišla provjeriti rezultate upisa u vrtiće i shvatila da su bez ikakvog konkretnog objašnjenja oni tako ležerno u pet do dvanaest prebačeni na petak poslijepodne u 15 sati. Nisam uopće htjela dopustiti sebi da odlazim u dubioze i analize zašto su pomaknuti, nisi sam se htjela obazirati na insinuacije sa svih strana, jer malo tko tko upisuje dijete je ostao ravnodušan u ovoj situaciji i teza je bezbroj, ali ne mogu skriti kako me ovakav način izbacio iz takta. Rokovi su tu da se poštuju, kako za nas obične smrtnike roditelje, tako i za one na vlasti. Ili bi barem tako trebalo biti u jednom sređenom društvu'', započela je Goleš te se osvrnula na nadležne institucije.

''Koliko sam uspjela popratiti, tek nakon što su mediji reagirali iz Grada su dali nekakvo ofrlje i pomalo smiješno objašnjenje o tome kako podatke još obrađuju... Divno kako ih vlastiti rokovi uspiju uhvatiti nespremne. Zamislim odmah u glavi neku postariju gospođu s naočalama na vrh nosa kako u nekom sobičku popisuje ručno drhtavim rukopisom našu djecu i zbraja im bodove na kalkulator, a ne kakav uhodan i moderniziran sustav u skladu s 2022.godinom u kojoj jesmo'', nastavila je Goleš.

Na naš upit o reakcijama drugih roditelja na novonastalu neugodnu situaciju, i komentare da je riječ 'o samo dva dana razlike', odgovorila je da je uloženo puno energije u upis mališana.

''Nije riječ o "samo dva dana razlike" i teško mi je povjerovati da bi iti jedan roditelj koji čeka rezultate o upisu tako ležerno reagirao, posebno jer smo svi manje više dobro upućeni u situaciju sa zagrebačkim vrtićima, kvotama koje su premale i brojem djece koja iz godine u godinu ostaju neupisana... Uz taj problem koji se iz godine u godinu ponavlja teško je ostati miran i hladne glave čekati rezultate, pa samo odmahnuti rukom na "samo dva dana razlike". Kada sam na društvenim mrežama reagirala na ovu temu, inbox mi se doslovno zatrpao porukama i pričama drugih roditelja i njihovim iskustvima. Strašno da u jednom uređenom društvu ne postoji mjesto u vrtiću za svako dijete zaposlenih roditelja. To je neki minimum koji bi se trebao zadovoljavati. Subjektivno, ovo sve je jedna velika igra sa živcima nas roditelja gdje se ovakvim stvarima samo dolijeva ulje na vatru. Objektivno, ovo sve odaje dojam velikog kaosa i neprofesionalnosti'', objasnila je.

Na koncu nam se javila kada je njen maleni Šimun primljen u vrtić te podijelila s nama vesele vijesti o pozitivnom ishodu, ali i priznala da još uvijek razmišlja o dječici koja nisu imala jednaku sreću kao njen sin.

''Naš je dječak primljen u jaslice, imali smo tu sreću da je on odavno napunio godinu dana, pa ga neće eliminirati po tom kriteriju kao djecu nekih naših prijatelja i poznanika čija djeca još nemaju godinu dana. Naravno, čekajući smo razmišljali i o drugim opcijama kao što su privatni vrtići, kojima će također vrlo brzo kvote biti popunjene s obzirom na brojke neupisane djece, pa će i dalje ostati određen broj djece koja neće pronaći svoje mjesto u sustavu i nemali broj roditelja koji će od jeseni doslovno raditi kako bi plaćali dadilji čuvanje djece. Ja se samo pitam što je sa svim onim roditeljima koji si financijski ne mogu priuštiti tu zadnju opciju. Sustav na to odmahne rukom i nije njihov problem, računa se na bake i djedove i slične opcije koje ne bi smjele biti opcija u očima sustava. To ako pojedini roditelji mogu i žele dijete dati na čuvanje bakama i djedovima umjesto u vrtić trebala bi biti samo njihova odluka i volja, a ne opcija na koju netko drugi računa'', objasnila je.

''Da ne pričam o svima nama koji ni nemamo rodbine u gradu u kojem živimo. Jako puno naših prijatelja dijeli istu tu sudbinu, a nemalo njih je već prethodnih godina na svojoj koži iskusilo sve manjkavosti ovog sustava i bilo primorano na popratna snalaženja: rukama, nogama i novcem'', zaključila je na kraju.

Linker
26. travanj 2024 10:48