U 73. GODINI

Odlazak ikone modnog novinarstva: Preminuo André Leon Talley

Vijest o smrti jedne od ključnih figura modnog novinarstva za strane medije potvrdio je njegov agent David Vigliano.

Legendarni modni novinar André Leon Talley preminuo je jučer u dobi od 73 godine, potvrdio je za The Hollywood Reporter njegov agent David Vigliano.

Kao jedna od ključnih figura modnog novinarstva od druge polovice prošlog stoljeća do danas u 60 godina karijere radio je za Women’s Wear Daily, W, New York Times. Bio je urednik, kreativni direktor, a potom i izvršni urednik najpoznatijeg, najcjenjenijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa na svijetu - američkog Voguea.

image

Bio je poznat po osebujnom modnom izričaju.

EDITORIAL/PROFIMEDIA PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kao jedan od rijetkih afroamerikanaca u modnom svijetu - posebice na tako visokoj poziciji, tijekom karijere poticao je razvoj tolerancije i prihvaćanja različitosti u magazinima i na modnim pistama, a bio je vrlo blizak s Annom Wintour, proslavljenom novinarkom koja je od 1988. bila glavna urednica Voguea - magazina na kojem su zajedno počeli raditi 1983.

Bili su toliko bliski da ga je čak pozvala na svoju svadbu, što je bila čast koju je ukazala samo rijetkima. Pomagala mu je i u njegovim jalovim borbama s pretilošću, zbog koje uvijek hoda u kaftanima, a on je nju zagrljajima tješio na sprovodu njezine majke, no stvari su se 2018. okrenule.

Čitajte i: Odbačeni prijatelj se osvećuje Anne Wintour: ‘Toj sotoni u suknji nije kasno za iskupljenje‘

Rat s prijateljicom

Da se veliko prijateljstvo između dvojca narušilo, svima je bilo jasno te godine kada ga je Wintour prestala zvati da intervjuira poznate usred Met Gale te ga je zamijenila YouTuberica Liza Koshy, a da su iz nekog razloga zaratili potvrdio je i sam Talley nakon što je u memoaru TheChiffon Trenches 2020. Annu opisao kao okrutnu osobnu nesposobnu za "jednostavnu ljudsku ljubaznost".

"Što je mogla ponuditi ta talentirana youtuberica?", upitao se Talley. "Zar je mogla znati da je tehnički zahtjevna haljina Zaca Posena, koju je vrlo elegantno nosila Katie Holmes, bila hommage arhitektu Charlesu Jamesu? Bila je to hladna poslovna odluka", zaključio je legendarni zaljubljenik u modu za to se područje počeo zanimati još u ranoj mladosti.

image

André Leon Talley bio je legendarni novinar i bivši urednik američkog Voguea.

CINDY ORD/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Svake nedjelje hodao bih preko željezničke pruge u bogati dio Durhama i kupovao Vogue i Harper‘s Bazaar te se vraćao u kuću svoje bake i čitao magazine. Tamo mi je bilo dopušteno da se povučem od maltretiranja i seksualnog zlostavljanja u prekrasan svijet", opisao je za Guardian 2020. kultni novinar o čijem životu je snimljen i film 2018. - "Evanđelje po Andréu".

Linker
16. travanj 2024 00:24