tužna vijest

Odlazak velikana: Preminuo legendarni redatelj iz zlatne ere Hollywooda

Peter Bogdanovich bio je jedan od najvećih holivudskih filmofila, a prvi je redatelj koji je u taj posao ušao nakon što se godinama bavio filmskom kritikom.

U svom domu u Los Angelesu u 83. godini preminuo je veliki američki redatelj Peter Bogdanovich donosi Hollywood Reporter, a vijest je potvrdila njegova kćer Antonia Bogdanovich.

Svestrani Bogdanovich karijeru je započeo kao filmski kritičar i strastveni filmofil, a uzori su mu bili Orson Welles, John Ford i Howard Hawks. Rođen je 30. srpnja 1939. u New Yorku od majke Herme Robinson židovskog porijekla, a otac mu je bio Borislav Bodanović srpskih korijena.

Krajem šezdesetih preselio se u Los Angeles gdje je proveo cijeli život, a u filmski svijet ga je uveo redatelj, producent i glumac Roger Corman koji mu je ponudio prvi redateljski posao.

Njegov film 'Posljednja kino predstava' iz 1971. osvojio je osam nominacija za Oscara, a dobio je njih četiri - za režiju, scenarij te mušku i žensku sporednu ulogu.

image

Peter Bogdanovich i Cybill Sheperd.

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: U 59 godini preminuo Jean-Marc Vallée, redatelj filma 'Dobri dileri iz Dallasa' i hit serije 'Male laži'

Taj ga je film lansirano na zlatnu listu holivudskih redatelja, a iza njega slijedile su filmske uspješnice ''Što te tata pušta samu'' s Barbarom Streisand i Ryanom O'Neilom u glavnim ulogama, '' Mjesec od papira'' u kojem je uz Ryana O'Neila na velikom platnu debitirala njegova tada desetogodišnja kći Tatum O'Neil, a za ulogu je dobila Oscara i ušla u povijest kao najmlađa dobitnica te filmske nagrade u povijesti.

Peter Bogdanovich režirao je i filmove ''Maska'', ''Mete'', ''Texasville'', ''Najveća holivudska tajna'', ''Veliki Buster''…, a za većinu je napisao i scenarij.

Ženio se dva put, prva supruga bila mu je filmska producentica, vršnjakinja Polly Platt s kojima ima kćeri Antoniju i Alexandru, a druga supruga mu je bila 30 godina mlađa kanadska glumica Louise Stratten s kojom se rastao prije deset godina.

Osam godina bio je i u vezi sa slavnom holivudskom glumicom Cybill Sheperd.

Linker
19. travanj 2024 12:50