‘REVOLUCIONARNI‘ GADGET

Osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes rodila prvo dijete: Zbog toga joj je i odgođeno suđenje za najveću prevaru u povijesti

Priča o poslovnom uspjehu mlade žene obišla je svijet, a samo nekoliko godina kasnije, u fokusu javnosti bila je ponovno ona, najveća prevarantica u Silicijskoj dolini. Čeka suđenja, a u međuvremenu je promijenila partnera s kojim je sad dobila i sina. Prijeti joj 20 godina zatvora.

Novi Steve Jobs. Tako su mediji pisali o poduzetnici i inovatorici Elizabeth Holmes čija je poslovna priča prije desetak godina obećavala revoluciju u medicini. No revolucija se dogodila samo u pogledu toga da je Elizabeth postala najpoznatijom prevaranticom na svijetu koja je "mazala" oči svima u Silicijskoj dolini, pa čak i svojim zaposlenicima.

Vlasnica i bivša direktorica tvrtke Theranos, odnosno gadgeta koji je trebao putem krvi trebao napraviti 200-tinjak medicinskih pregleda, sad se priprema za suđenje za jednu od najvećih prevara u tehnološkoj industriji.

image
Elizabeth Holmes dolazi na saslušanje 2019. godine.
YICHUAN CAO/DDP USA/PROFIMEDIA

Vijest je ta da je u srpnju rodila svoje prvo dijete, Williama Holmesa Evansa, a dobila ga je sa životnim partnerom Billyjem Evansom, nasljednikom luksuznih Evans lanca hotela. Njezina je trudnoća već najavljena sudu u ožujku kada je odvjetnik tražio da se suđenje, koje je trebalo biti u srpnju ove godine, odgodi. Prema posljednjim informacijama, suđenje bi trebalo započeti 31. kolovoza.

Čitajte i: Prevarila je cijeli svijet: Najmlađa milijarderka opet je na sudu i to - s osmijehom na licu

"Stranke su se sastale i razgovarale, a obje se strane slažu da, u svjetlu ovog razvoja događaja, nije moguće započeti suđenje 13. srpnja 2021. godine", stoji u izvješću. Njoj i njezinom poslovnom partneru Rameshu Balwaniju prijeti 20 godina zatvora jer su kroz godine rada obmanjivali investitore, potrošače, zaposlenike, konkurenciju i javnost, govoreći kako Theranos nudi revoluciju u farmaceutskoj industriji te kako će uređaj od nekoliko dolara zamijeniti skupocjene preglede kod liječnika.

image
Elizabeth Holmes na vrhuncu svoje tvrtke Theranos.
ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Izumom, koji se u početku činio vrlo perspektivan, Holmes je namjeravala uništiti farmaceutsku industriju, no to joj nije pošlo za rukom. Naime, cijela ideja, vizija i izum zapravo su bili laž na kojoj je Holmes zaradila milijune dolara te je postala najmlađa milijarderka na svijetu.

image
Elizabeth Holmes i dalje tvrdi kako nije kriva.
YICHUAN CAO/DDP USA/PROFIMEDIA

Istraživački novinar John Carreyrou, zahvaljujući brojnim ispovijestima zaposlenika, otkrio je kako "Edison" ne daje točne rezultate testova te je od tada sve krenulo silaznom putanjom. Iako se Holmes pokušala obraniti, 2016. godine zabranjen joj je rad u laboratoriju, a tvrtka je zatvorila svoja vrata. U ožujku 2018. Holmes i Balwani optuženi su za prijevaru, a nešto kasnije te godine poduzetnica je otišla s mjesta direktora Theranosa te do danas tvrdi da nije kriva.

Linker
16. travanj 2024 08:59