Nek sila bude s njim!

Otišao je Darth Vader iz Ratova zvijezda: Glumac koji je u originalu glumio najslavnijeg zlikovca

Obožavatelji Ratova zvijezda sigurno znaju tko je bio prvi Darth Vader, a tužnu vijest da je britanski glumac koji ga je tumačio preminuo, potvrdio je njegov agent.

Britanski glumac David Prowse, najpoznatiji po ulozi Dartha Vadera u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, preminuo je u 85. godini života nakon kratke bolesti. Ove tužne vijesti potvrdio je glumčev agent.

"Neka sila bude s njim, uvijek. Iako se proslavio glumeći čudovišta, za mene i sve ostale koji su ga poznavali i radili s njim, David je bio heroj. Ovo je veliki gubitak za nas i za milijune njegovih fanova diljem svijeta", kazao je Thomas Bowington za BBC.

image
Uloga Darta Vadera u originalnoj trilogiji Ratovi zvijezda, Davidu Prowseu donijela je status ikone.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uživao status među obožavateljima

David Prowse utjelovio je slavnog negativca u prva tri filma iz franšize Ratova zvijezda i tako ušao u legendu, budući da franšizu već desetljećima prati veliki broj vjernih obožavatelja. Glumac je posljednjih godina bio je redoviti gost na konvencijama posvećenim Ratovima zvijezda.

O njemu je snimljen i dokumentarni film "I am your father" nazvan po čuvenoj rečenici koju izgovara Darth Vader, a znači 'Ja sam tvoj otac". Od 1963. godine bio je u braku s Normom Scammell s kojom ima troje djece.

image
Glumac je preminuo nakon kratke bolesti u 85. godini
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U originalnoj trilogiji Prowse je glumio Vedera, iako mu je glas dao James Earl Jones, a scene borbe odradio bivši olimpijski mačevalac Bob Anderson. Glumac se u mladosti bavio dizanjem utega i bodybuildingom.

Linker
10. travanj 2024 06:22