Vedran Peteh
Doula

Petra Kurtela: Umjesto dečka, na porođaj vodim ovu ženu

Zagrebačka glumica otkriva zašto je angažirala profesionalnu doulu Anitu Budak, čije joj masaže, savjeti i emocionalna potpora toliko znače da je na sto muka - hoće li u rađaonici uz nju biti ona ili njezin životni partner Igor Banović.

Kad sam prijateljicama rekla da sam za pripremu i pomoć pri porođaju angažirala doulu, većina njih me blijedo gledala. Kako? Tko? Ima li ime ta gospođa Doula, otkud je, zašto bi ti ona pomagala? Samo jedna prijateljica, koja je također trudna, s razumijevanjem je kimnula i rekla da i ona ima svoju doulu. Slučajno, istu kao i ja - priča zagrebačka glumica Petra Kurtela (34), koja će sredinom kolovoza prvi put postati majka, a za taj životni preokret priprema ju doula Anita Budak - žena koja trudnicama i rodiljama pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu prije, tijekom i netom nakon porođaja.

Uči je, dakle, tehnikama pravilnog disanja i opuštanja, masira joj bolne točke te sugerira promjene položaja u kojima će porođaj biti lakši, a bol blaža. Riječ je o usluzi koja je u Americi i zemljama zapadne Europe popularna već dulje vrijeme, a podjednako je koriste zvijezde i "obične" žene (primjerice, zdravstveno osiguranje u Njemačkoj snosi troškove angažiranja doule u bolnici). U Zagrebu je 2013. osnovana Hrvatska udruga doula, kojih je isprva bilo samo pet, a danas ih je devetnaest. Nemaju mnogo posla jer u nas je taj holistički pristup još u povojima. No Anita Budak, koja je ujedno predsjednica njihove udruge, kaže da je u posljednje dvije godine sve više zainteresiranih pa mjesečno ima prosječno dvije klijentice.

zagreb 15.06.2017
petra kurtela i anita buda - doula
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Želim potporu educirane osobe s iskustvom - kaže Petra

Petra Kurtela je prva poznata osoba kod nas koja je angažirala doulu, i u tome ima punu potporu svog partnera, arhitekta i dizajnera video igrica Igora Banovića.

- Prva tri mjeseca trudnoće bilo mi je zaista teško. Osjećala sam cjelodnevnu slabost, stalno sam povraćala i gubila na težini, te se iz vrlo aktivne osobe pretvorila u nekoga kome je teško otići iz jedne sobe u drugu. Uz to, imala sam komplikacije u trudnoći: najprije septum, odnosno pregrada na maternici, zbog čega sam morala dio dana mirovati, a potom mi je dijagnosticirana placenta previa, nepravilan položaj posteljice koji je indikacija za carski rez. Srećom, poslije se posteljica pomaknula i zasad se čini da ću moći imati normalan porođaj. No svi ti stresovi i mučnine doveli su me u jednom trenutku do ruba, zbog čega sam zatražila pomoć prijateljice, psihoterapeutkinje Line Đulvat. Ona mi je puno pomogla, a jedan od njezinih savjeta bio je da angažiram doulu. Ona mi je preporučila Anitu - govori Petra Kurtela, koja je postala popularna nakon uloge u sapunici "Zabranjena ljubav", no nakon završetka studija na Umjetničkoj akademiji posvećena je ponajviše kazalištu. U predstavi "Glumice i to" zapazio ju je Igor Banović, kojeg je površno poznavala otprije, a par su postali prije četiri i pol godine. Dijete, kaže, nisu planirali, ali su mu se razveselili. Bit će to prvo unuče u obitelji Kurtela. Petrin tata Petar, inženjer strojarstva, te mama Ivančica, akademska slikarica, silno su uzbuđeni - kao i starija sestra Nina, koja je konceptualna umjetnica - i sviđa im se način na koji se ona priprema za porođaj.

Prije nego što je angažirala doulu, bila je uvjerena da je to vrlo skupa usluga - jer u Americi, primjerice, cijene variraju od 3500 do 12 tisuća dolara. Toliki su, naime, honorari najslavnijih doula, Latham Thomas i Lori Bregman, koje su se brinule za poznate trudnice i rodilje, poput pjevačice Alicije Keys, glumice Molly Sims i modela Heidi Klum.

Anita Budak svoj paket usluga, koji obuhvaća dva posjeta trudnici prije porođaja, podršku tijekom porođaja i jedan posjet nakon dolaska kući iz rodilišta - naplaćuje 1800 kuna.

- U prva dva posjeta trudnicu pripremam za porođaj, objašnjavam joj da je čeka emocionalni vrtlog i upućujem ju kako se s tim što bolje nositi. Veoma je važno unaprijed organizirati pomoć u prvim danima nakon izlaska iz rodilišta: dakle, dogovoriti tko će se brinuti za logistiku, kako bi se majka mogla posvetiti isključivo sebi i djetetu. Potom isprobavamo razne položaje za porođaj i za ublažavanje boli tijekom trudova, poput čučnja i sjedenja na lopti za pilates. Čim Petra dobije trudove, doći ću k njoj i nastojati joj olakšati bolove masažom, akupresurom, aromaterapijom... Baš sam joj nedavno pokazala masažu "rebozo" maramom, koja pomaže pri namještanju bebe u porođajni kanal - kaže Anita Budak.

zagreb 15.06.2017
petra kurtela i anita buda - doula
foto vedran peteh
Vedran Peteh
‘Rebozo’ maramom Anita prebacuje težinu Petrinog trbuha na sebe...

zagreb 15.06.2017
petra kurtela i anita buda - doula
foto vedran peteh
Vedran Peteh
... te je opušta masirajući joj leđa i vrat

Nekim ženama u trudovima odgovara kupka ili tuš, neke vole tople i hladne obloge, a nekima je lakše ako legnu i odmaraju se do trenutka kada treba krenuti prema bolnici. U rađaonici zajedno pravilno dišu, doula se brine da buduća majka ima sve što joj je potrebno, sugerira joj promjene položaja... Nakon porođaja ostaje uz rodilju još sat vremena, a kad majka dođe kući, pomaže joj s dojenjem i savjetima kako se brinuti za bebu.

zagreb 15.06.2017
petra kurtela i anita buda - doula
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Kad počnu trudovi, doula stimulira akupresurne točke i tako rodilji ublažava bol

Anita naglašava da se doula razlikuje od patronažne sestre po tome što je njen pristup ženi u babinjama emotivniji, ima više vremena za razgovor te potiče pozitivna sjećanja rodilje na događaj koji joj je promijenio život.

- Zahvaljujući razgovorima s Anitom, osjećam se sigurnije i imam više samopouzdanja. Želim profesionalnu podršku educirane osobe koja zna što radi i ima mnogo iskustva. Problem je jedino to što hrvatske bolnice dopuštaju rodiljama pratnju samo jedne osobe, a ja bih željela da uz mene budu i Igor i Anita. Rado bih njemu prepustila odluku, a kako se on još nije izjasnio, zapravo ne znam tko će biti uz mene u rađaonici. Na doulu se možete osloniti, a za partnera ne možete znati kako će reagirati kad vidi u bolovima voljenu osobu, kojoj ne može pomoći. No ima mnogo situacija u kojima se Igor može dokazati i u kojima se već dokazao: on je divna, brižna osoba i sigurna sam da će biti dobar otac. Uostalom, čim rodim, Igor će uzeti godišnji odmor i u potpunosti se posvetiti bebi i meni. Čak i ako izbjegne sam porođaj, neće ga mimoići mijenjanje pelena i ostale obveze - kaže Petra, koja je i svog partnera upoznala s Anitom.

Spica / Zagreb 18.03.2017. / foto: Maja Jurovic / Petra Kurtela i decko Igor Banovic (molim privjeriti) i pas Conan
Maja Jurović

zagreb 15.06.2017
petra kurtela i anita buda - doula
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Petra je uvjerena da će se njezini ljubimci, mačak Žarko i mješanac Conan, dobro slagati s bebom koja stiže sredinom kolovoza

- Super mi je da postoji netko tko može pomoći Petri u tom važnom trenutku. Ja sigurno nisam educiran kao Anita - kaže Igor, koji je često pratio Petru kad je odlazila na preglede ginekologu, dr. Hrvoju Vrčiću. I liječnik se slaže s tim da doula bude uz njegovu pacijenticu u rađaonici, jer to što ona radi ne smeta ni njemu, ni drugom medicinskom osoblju.

- Sva moja dosadašnja iskustva s liječnicima - a imala sam ih u svim zagrebačkim rodilištima te u bolnici u Varaždinu - vrlo su pozitivna. Mi tijekom porođaja ne komuniciramo s njima nego s rodiljom, a čak i znanstvene studije dokazuju da prisutnost doule na porođaju često skraćuje trudove, smanjuje potrebu za dripom, vakuumom i carskim rezom te smanjuje broj zahtjeva za lijekove protiv boli i epiduralnu anesteziju - kaže Anita Budak.

U posljednjem trudničkom tromjesečju Petra Kurtela osjeća se odlično. Sad ponovno ima dovoljno energije, među ostalim za obilazak dućana u kojima kupuje opremu za dijete. U trgovini Male stvari nabavila je kolica Bugaboo Cameleon 3 te kolijevku i hranilicu Stokke. Njena kolegica i prijateljica Ivana Roščić darovala joj je odjeću koju je sačuvala od sinčića Tome, a robicu priprema i kolegica Vanda Winter, koja je nedavno također rodila sina.

- Trudnoća je promijenila moj pogled na svijet - kaže Petra Kurtela. - Prije sam se bolje osjećala u muškom društvu, a sada sam sretna kad sam okružena ženama. Otkrila sam tu neku žensku energiju i snagu koju prije nisam prepoznavala. Sretna sam, ispunjena, i jedva čekam trenutak kad ću napokon postati mama.

Linker
22. travanj 2024 12:38