Dodjela u Osijeku

Porin ide najvećem! Aki Rahimovski dobit će zasluženo priznanje nakon prerane smrti

U četvrtak 24. ožujka Porin će se dodijeliti najboljima od čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine i 93 prijave za kategoriju Novi izvođač.

Večeras se u Osijeku održava dodjela nagrade Porin, a na toj će se svečanosti Porin dodijeliti prerano preminulom pjevaču Parnog valjka Akiju Rahimovskom. Dodjela nagrade Porin posljednji se put u Osijeku održala sada već davne 2006. godine, a upravo ondje grupa Parni valjak kući je odnijela statuu u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom za singl "Prazno tijelo". Sada, 16 godina kasnije, Akiju će nagrada biti uručena nakon preranog odlaska.

Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki. Osim što je bio veliki pjevač, legendarna je njegova scenska energija. Aki je nedvojbeno bio najveći ”frontman” ikada viđen na ovim prostorima, a malo je takvih i u svjetskim razmjerima. Uoči same dodjele Husein Hasanefendić Hus prisjetio se anegdota s Porina s pokojnim kolegom, kojem će odati počast i na velikom koncertu u Areni Zagreb 26. ožujka ove godine.

image

Aki i Hus bili su zaštitna lica Parnog Valjka.

VLADO KOS

"Na jednom od Porina u Opatiji, Aki je bio prezenter zajedno s Alenom Vitasovićem, koji je podižući stalak s mikrofonom, komentirao očiglednu razliku u visini između njih dvojice. 'Ja sam ipak puno viši', rekao je Alen, na što je Aki odgovorio: 'Lako je biti viši, treba biti veći'. Bingo", rekao je Hus. "Aki je bio najveći", istaknuo je Hus.

Čitajte i: Tjedan pred nama donosi glazbene spektakle kako u klubovima, tako i na velikim pozornicama

Tisuće održanih koncerata, od manjih klubova pa do najvećih dvorana, u kojima je Parni valjak postavljao i stalno podizao standarde koncertne produkcije, a na kojima je Aki svaki put ostavljao ”krv, znoj i suze” i ponajviše svoje veliko srce, sve se to u stvari pretvorilo u jednu veliku, neprekidnu, životnu turneju, započetu sredinom sedamdesetih, a naprasno zaključenu nedavno, pred kraj 2021. godine, posljednjim koncertom na kojem je Aki rekao publici "Laku noć, volimo vas".

image

Aki Rahimovski preminuo je 22.1. 2022.

RANKO SUVAR/CROPIX

Dobre vijesti za domaću glazbu

U četvrtak 24. ožujka Porin će se dodijeliti najboljima od čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine i 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. Kako ističu organizatori u svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava što je odlična vijest za hrvatsku glazbu i nagradu Porin. U dvorani Gradski vrt u Osijeku posjetiteljima i gostima bit će priređen i bogat glazbeni program. Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

Čitajte i: Svečano proglašenje: Urban rekorder po broju nominacija za Porina, prate ga Gibonni i Matija Cvek

Glazbeni nastupi izmjenjivat će se s dodjelom statua Porina po svim kategorijama, među kojima je i ona s brojem 13. 'Najbolja vokalna suradnja' u kojima su nominirani: Ana Opačak i Gabi Novak za izvedbu "Pjesmu", zatim Matija Cvek & Marko Kutlić za "Zaplesala je s ljetom", te Tonči & Madre Badessa ft. Petar Grašo za pjesmu "Inamorana".


Ana Opačak i Gabi Novak nominirane su još u nekoliko prestižnih kategorija - za Pjesmu godine, kao i za najbolju žensku izvedbu.

"Prošlu godinu mi je definitivno obilježila "Pjesma" koju sam izvela s Gabi Novak za koju smo dobile i nagradu Music Pub za Pjesmu godine. Suradnja s Gabi bila je neprocjenjivo iskustvo i izuzetno priznanje jednog od mojih glazbenih uzora za sav moj dosadašnji rad, ali i potpora za sve ono što tek spremam. Već sama suradnju s Gabi Novak mi je bila najveća nagrada", rekla je Ana Opačak za Slobodnu Dalmaciju. "Gabi mi je veliki glazbeni uzor, i bolje nisam mogla doživjeti. Ja sam ovom nominacijom, već pobijedila. Dakako da bih voljela do kraja pobijediti u nominaciji za Najbolja vokalna suradnja", dodala je pjevačica.

Linker
22. travanj 2024 03:54