PROMAŠENA META

Slavni španjolski glumac u raljama apsurda i političke korektnosti! Kubanska hispano zajednica zamjera mu što nije - Kubanac

Holivudska zvijezda igra pionira modernog televizijskog programa, a njegova partnerica je Nicole Kidman. No, nisu svi sretni što je dobio tu ulogu.

Mjesec dana uoči svjetske premijere filma 'Being the Ricardos' redatelja, scenarista i producenta Aarona Sorkina, čija ograničena kinodistribucija započinje 10. prosinca, a od 21. prosinca dostupan je gledateljima na Amazonovoj platformi Prime Video, glavni glumac Javier Bardem (52) prometnuo se u metu gorljivih napada kubanske hispano zajednice u Sjedinjenim Državama.

Njezini članovi, naime, ne mogu shvatiti kako je moguće da netko tko nije Kubanac može dobiti ulogu Desija Arnaza, pionira moderne američke televizije, koji se početkom pedesetih proslavio sitcomom 'Volim Lucy' jednim od prvih u njezinoj povijesti. U njemu je igrao fikcionaliziranu verziju sebe, a partnerica mu je bila tadašnja supruga Lucille Ball, peterostruka dobitnica Emmyja.

image

Screenshot iz filma u kojem glumi s Nicole Kidman.

AMAZON PRIME VIDEO

Ukratko, američki Kubanci ne mogu shvatiti za njih "ponižavajuću" odluku casting direktorice i njezine konzultantice za latino pitanja da ulogu njihova idola dodijeli Španjolcu Javieru Bardemu jer su ta dva dijalekta španjolskog - dva potpuno različita jezika.

Umjesto da se na takve nebuloze uopće ne osvrće - jer u čemu bi se onda sastojao glumački posao kad bi svatko mogao igrati isključivo sebe ili svoje - Aaron Sorkin im uzvraća riječima umotanim u celofan političke korektnost.

Čitajte i: Vole se kao prvog dana, ali ne žele stalno raditi zajedno: 'Moramo zaštititi ono što imamo'

- Ulogu Desija Arnaza mogao je dobiti samo izvorni govornik španjolskog, dakle glumac kojem to materinski jezik. Kad sam casting direktorici na samom početku priprema predložio jednog Brazilca odmah me odbila s obrazloženjem da je njegov materinski jezik - portugalski - izjavio je Sorkin u razgovoru za The Hollywood Reporter i dodao kako su Arnazov sin i kći ne samo oduševljeni, nego i počašćeni izborom Bardema za ulogu njihova oca.

image

Plakat iz filma

AMAZON PRIME

Arnazovu suprugu, crvenokosu Lucille Ball, igra pak Nicole Kidman, a Sorkin je uvjeren da je s njih dvoje dobio holivudsku savršenu kombinaciju. S druge strane napadi na Bardema i Sorkina izazvali su lavinu duhovitih reakcija na društvenim mrežama, pa su se tako mnogi upitali znači li to da bi samo homoseksualci smjeli igrati homoseksualce, samo muškarci muškarce, samo psihopati psihopatske likove, te samo nezaposleni - nezaposlene...

Ovo posljednje bi postao definitivno nerazrješiv problem, jer nezaposleni više ne bi bili nezaposleni nakon što bi dobili ulogu.

Linker
14. travanj 2024 08:47