Četiri generacije - mama i kći Nada, unuka Barbara i praunuka Vilka.
 Privatna arhiva
Velika glumica i pjesnikinja

Stariji će je pamtiti po ulozi u Gruntovčanima, mlađi iz Naših i vaših, a njena obitelj po vedrom duhu

Brojna obitelj i prijatelji za smrt majke, bake, prabake, glumice i pjesnikinje saznali su u najdramatičnijim trenucima dok su Zagreb tresli potresi. U ovim teškim trenucima, rekli su nam, pamtit će je po smijehu i pjesmi.

Velika hrvatska glumica i pjesnikinja Nada Klašterka preminula je u noći sa subote na nedjelju u 92. godini. Njena obitelj, tužnu je vijest saznala u jednom od najtežih dana za Hrvatsku i Zagreb.

"Javili su mi između dva potresa. Nakon prvog sam ušla natrag u kuću i zgromio me ovaj moj potres. I onda se još jedan put tlo zatreslo", s tugom u glasu kazala je njezina kći Nada Rocco za Gloria.hr. Majka Nada bila je smještena u stacionaru, a zbog pandemije koronavirusa viđanje im je posljednjih dana bilo onemogućeno.

predstava Zena godine i proslava 91. rodjendana Nade KLasterka / Centar za kulturu Tresnjevka / Zagreb 20.05.2019. / foto: Davor Matota / Nada Rocco i Nada Klasterka i Barbara Rocco
Davor Matota
Tri glumice u obitelji Nada Rocco, Nada Klašterka i Barbara Rocco.

"Nije pravedno da ne možeš sjesti uz rođenu majku, primiti ju za ruku, reći joj da je svi vole i žele joj da se što prije oporavi".

"Za nju to uopće nije bilo u pitanju, bila je sigurna da će se oporaviti. Posjedovala je ogromnu ljubav za životom i bila je motor pozitive koji je pokretao sve nas. Kad joj je bilo najgore čak i onda je bila sigurna da će joj biti dobro", opisala je Nada posljednji period života svoje majke.

Osvojila bi svako društvo

Velika hrvatska glumica i pjesnikinja Nada Klašterka bit će zapamćena po brojnim ulogama, ali i ogromnom doprinosu zavičajne, kajkavske, poezije.

predstava Zena godine i proslava 91. rodjendana Nade KLasterka / Centar za kulturu Tresnjevka / Zagreb 20.05.2019. / foto: Davor Matota / Zeljen Klasterka i supruga Neda i sin Val Ivan i kcer Klara i Nada Klasterka i Nada Rocco i Barbara Rocco
Davor Matota
Obitelj na proslavi Nadinog 91. rođendana: sin Željan s obitelji te Nada i Barbara Rocco s majkom i bakom.

"Bila je najveći znalac kajkavske poezije na našim prostorima. Napisala je i sama dosta pjesama, koje je moj brat Željen Klašterka uglazbio. Svake smo jeseni imali novo pjesmu i novo veselje", prisjetila se njezina kći Nada.

Sa sinom, glazbenikom, nastupala je na Krapinskom festivalu svake godine od 2011. do 2018., a on ju je često pratio na gitari tijekom recitalskih nastupa.

Nada Klašterka obožavala je recitirati kajkavsku poeziju.

"Imala je veliki senzibilitet za kajkavsku poeziju. Nikad nije sjedila pred televizorom, nego bi uvijek u rukama imala knjigu poezije".

"Stalno je učila recitale, od Krležinih balada, ljubavne ili kajkavske poezije, imala je sjajan opus. Živjela je cijeli život za društvo i druženja, uvijek bi prva zapjevala, održala mini recital, humorističnu zgodu ili dirljivu priču koja bi istjerala pokoju suzu na oko. Svako društvo ona bi osvojila i uvijek prenijela ljudima poruku - 'sve bu bilo dobro'”, kazao je Nadin sin Željen.

Ljubav prema glumi prenijela dalje

Njezina djeca se slažu da je Nada Klašterka svoj poziv glumice naprosto obožavala, a u hrvatskoj javnosti ostat će zapamćena po ulogama u kultnim serijama "Gruntovčani", "Dirigenti i mužikaši", "Naši i vaš" i mnogim drugima.

Slažu se i u tome da je njihva majka Nada plijenila ljude svojom energijom, bila je zabavna, duhovita. Svi koji su bili u njenom društvu bili su nadahnuti njezinim optimizmom.

Privatna arhiva
Nada Klašterka

Ljubav prema glumi prenijela, kako na kći Nadu, tako i na unuku Barbaru Rocco, koja se za Gloria.hr prisjetila svoje voljene bake u kratkom osvrtu koji prenosimo u cijelosti.

"Ja sam inače rijetko blagoslovljena žena srednjih godina koja je do jučer mogla uživati u društvu svoje none i svoje bake. Od kad znam za sebe tu su moja nona i moja mala baka Nada. Kad se rodila moja kćer, baka Nada je postala Bakaprabaka i od tada je svi tako zovemo. Kada bi stale jedna do druge, Bakaprabaka (prva glumica u familiji) najniža, do nje moja mama (druga glumica u familiji) malo viša, pa ja (treća glumica u familiji) još viša i na kraju moja kćer (nadamo se da neće biti glumica ) najviša, izgledale bi kao braća Dalton. Bakaprabaka je čudo prirode, ne zato što je moja baka, nego što takvu vedrinu, blagost, optimizam, strpljivost i veselje malo tko ima u sebi. Jako se trudim da te vrline njegujem u sebi, pa da jednom, kad narastem i odrastem, mogu biti kao Bakaprabaka", kazala je Barbara Rocco.

Čitajte i:

Linker
06. ožujak 2024 05:15