Legenda slavi

Tek mu je 94.: Rijetko izlazi, ali još uvijek ga krasi nevjerojatna energija, iskričav um i britki humor

Uz mnoga priznanja i nagrade koje je dobio u bogatoj glumačkoj karijeri, život su mu obilježile i velike tragedije - iznenadni gubitak kćer i unuka.

Američki glumac Sidney Poitier koje je u holivudsku povijest ušao kao prvi Afroamerikanac koji je dobio filmsku nagradu Oscar za glavnu mušku ulogu, 20. veljače proslavio je 94 rođendan. Ovaj glumac koji je za života ušao u legendu, zapravo je u karijeri imao mnogo sreće s obzirom na to da je svoja najupečatljivija filmska i kazališna ostvarenja realizirao u vrijeme kada je SAD-om buktio rasizam, a on je unatoč svim rasnim preprekama uspijevao dobivati uloge koje su oduševljavale i publiku u kritiku.

Za glavnu ulogu u filmu 'Lilies of the field', 1964. dobio je povijesnog Oscara, ali i Zlatni globus te Srebrnog medvjeda u Berlinu.

Iako je za taj film osvojio najprestižnije filmske nagrade, za Oscara je bio nominiran tri puta prije tog velikog trijumfa za afroameričku zajednicu koja se borila za svoje mjesto pod suncem. Glumio je uz najveća imena zlatnog holivudskog doba poput Katherine Hepburn i Spencera Tracyja u filmu 'Pogodi tko dolazi na večeru', Shelley Winters u filmu 'Susret u parku', Dorothy Dandridge i Sammyja Davis Jr u mjuziklu 'Porgy i Bess', uz Clarkea Gablea u filmu 'Band of Angles'...

image
2002. godine glumac je osvojio počasnog Oscara.
FACE TO FACE/PROFIMEDIA


Ništa to nije dalo naslutiti

Iako njegovo djetinjstvo nije otkrivalo kakva ga zvjezdana budućnost očekuje s obzirom na to da je odrastao u siromašnoj obitelji farmera na Bahamima, bez nekog velikog formalnog obrazovanja pa ga je otac, inače vozač taksija s 15 godina poslao u Miami starijem bratu da nešto od sebe napravi.

Naime, Sidney je slučajno rođen u Miamiju jer je na svijet stigao kao nedonošče, dva i pol mjeseca prije termina kada su njegovi roditelji bili u posjetu rođacima na Floridi.

No, daleko je tada taj Miami bio od ovog današnjeg, mondenog grada. Tadašnji tinejdžer ostao je šokiran u kakvu je rasističku sredinu stigao, s obzirom na to da je stigao s otočja gdje je većina stanovništva crne kože i do tada se nije susreo s ponižavanje i omalovažavanjem te vrste. Afroamerikanci su u to doba bili građani trećeg pa i četvrtog reda, pa se mladi Poitier poče baviti sitnim kriminalom kako bi preživio sve dok se s osamnaest godina nije preselio u New York. Tamo je obitavao u crnačkom Harlemu, spavao po autobusnim stanicama i radio uglavnom fizičke poslove sve dok nije ugledao priliku u Američkom crnačkom kazalištu. Prvo nije bio primljen, pa je iz inata u šest mjeseci izbrusio naglasak i glumačke vještine, došao na audiciju i odmah dobio uloge koje su oduševile i publiku i kritiku.

image
2014. s Angelinom Jolie bio je prezenter na Oscarima.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sve drugo je povijest

Za ono što slijedi moglo bi se reći da je povijest, a njegovi kazališni uspjesi doveli su ga do velike uloge u filmu The Defiant Ones (1958) za kojeg je dobio svoju prvu nominaciju za Oscara. Poitierov nesumnjivi talent, ali i integritet i svojstvena dopadljivost stavili su ga ravnopravni položaj s bijelim zvijezdama tog doba što ga čini izuzetkom do današnjih dana i osobom koja je sigurno olakšala holivudski put glumcima afroameričkog porijekla.

Uloge mu je sigurno, osim talenta osigurao i atraktivni izgled.

Atletskog tijela, lijepog, dječačkog lica, ovaj 189 centimetara visoki i markantni glumac bio je veliki mamac i za ljepši spol, ali ženio se samo dva puta. Prvi put 1950. za Juanitu Hardy, koja mu je u petnaest godina braka rodila četiri kćeri, a od 1976. je u braku s bivšom kanadskom glumicom Joannom Shimkus s kojom ima dvije kćeri. Njegove pozne godine obilježile su i privatne tragedije. Prije tri godine iznenada je preminula njegova najmlađa kći iz prvog braka, 57- godišnja Gina Patrice Poitier- Gouraige, a koju godinu ranije i njezin sin Emanuell. Tragične događaje nikada nitko od njegove velike obitelji nije javno komentirao, a utjehu i veselje pronalazi u kćerima, unucima i praunucima koji su vrlo ponosni na svog slavnog oca, djeda i pradjeda za kojeg kažu da i dalje pršti očaravajućom energijom. Iako zbog visokih godina rijetko izlazi, i dalje se raduje obiteljskim i prijateljskim okupljanjima na svom velikom imanju u Los Angelesu, a posljednji put u javnosti se pojavio 2017. na TCM Classic Film Festivalu povodom pedesete obljetnice filmskog klasika 'U vrelini noći' u kojem je igrao glavnu ulogu, a film je dobio pet Oscara, tri Zlatna Globusa te mnoge druge nagrade.

Linker
16. travanj 2024 16:49