tko bi rekao?

Tko je kriv za raspad Beatlesa? Prije 51 godinu Paul McCartney rekao je da je to on, no sada otkriva pravu istinu

U dokumentarnom filmu ‘The Beatles: Get back‘, kojeg režira Peter Jackson, član jednog od najslavnijih bendova svih vremena, priznao je da za njegov raspad odgovoran ni manje ni više nego John Lennon.

Trebale su proći puste godine da Sir Paul McCartney (79) napokon otkrije tko je kriv za raspad "The Beatlesa", najuspješnijeg sastava u povijesti glazbe. Do sada se smatralo da je glavni krivac on jer je tiskovnoj konferenciji održanoj prije 51 godinu u Londonu na novinarski upit da potvrdi ili opovrgne glasine da je grupa u problemima i jesu li se raspali - odgovorio potvrdno.

Od tada do danas McCartney slovi za 'zlokobni kamenčić' koji je zbog kreativnog suparništva s Johnom Lennonom i zakotrljao lavinu. Nakon nje više ništa nije bilo isto.

Grupa je osnovana 1960. u Liverpoolu te je 1970. prestala postojati. U međuvremenu je karizmatični pjevač, skladatelj i tekstopisac, 40-godišnji John Lennon ubijen u prosincu 1980. dok je gitarist George Harrison u studenom 2001. u 58. godini podlegao raku pluća.

Srećom, treći član legendarnog sastava, bubnjar Ringo Starr (81), dobrog je zdravlja: priprema se za glazbenu turneju Amerikom iduće godine i ostavlja dojam da ga rasprava o tome tko je kriv za njihov razlaz, ne zanima.

image
John Lennon i Paul McCartney.
THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA

Krivac je netko drugi

U ulozi čuvara glazbenog nasljeđa "The Beatlesa" nametnuo se četvrti član, Paul McCartney. Mnogi su baš tu činjenica uzeli kao glavni motiv da potakne razlaz grupe. Ionako su, vjerovalo se, bili uzdrmani uplitanjem fatalne Yoko Ono i njezinim sve većim utjecajem na Johna Lennona, što je Paul McCartneyju olakšalo podmukli posao.

Čitajte i: Bivša supruga Paula McCartneya našla novu sreću! Heather Mills zaručila se za 17 godina mlađeg dečka

"Svjestan sam svih tih priča", rekao je slavni glazbenik u intervjuu u sklopu četverodijelne serije "This Cultural Life" na četvrtom kanalu BBC-a, a epizoda s njim emitirat će se 23. listopada.

"Bio je to i je moj bend, moj posao i moj život, želio sam da nastavimo. Gledajte, iako smo godinama bili skupa, još uvijek smo stvarali dobre stvari. Pjesme "Abbey Road" te "Let It Be" iz te zadnje faze prilično su dobre, zar ne? Želim reći da nisam rasturio bend. Bio je to John. Da to nije učinio, još bismo trajali", izjavio je glazbenik.

Povod zbog kojeg se to dogodilo djelomice se krije u naravi njegovog prijatelja i kreativnog suparnika.

"Odgojila ga je teta Mimi, bila je jako čvrste ruke i on se zbog toga cijeli život pokušavao odnekud izmigoljiti i pobjeći. John je ušao u prostoriju u kojoj smo se nalazili i rekao da odlazi iz Beatlesa. To nisam bio ja, nego on. Ako to nije rasturanje benda, ne znam što jest", tvrdi.

Ta odluka strahovito ga je pogodila, no trudio se ostati racionalan. U pokušaju da spusti loptu na zemlju i zaštiti ostavštinu Beatlesa, angažirao je odvjetnike kako bi u tišini, dok se još nije znalo da su se raspali, razriješili eventualne prijepore. Kad se za to doznalo, taj potez još ga je više zakopao u ulozi krivca.

image
John Lennon i Yoko Ono.
COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Ništa se nije moglo učiniti

Priznanje velikog muzičara svojevrstan je uvod u dokumentarni film "The Beatles: Get back" redatelja Petera Jacksona. Prati posljednjih mjesec dana benda, a prikazat će se u studenom na kanalu Disney Plus.

"John je bio osoba koja je zbog principa mogla hodati uokolo u vreći ili protestno ostati tjedan dana u krevetu u Amsterdamu ako se tako odluči boriti za mir. Govorim to zato kako bih naglasio zašto nije imalo smisla pričati s njim kad je rekao da odlazi", rekao je McCartney.

Čitajte i: Zloglasnom ubojici Johna Lennona i po deseti put je odbijen zahtjev za pomilovanje

Dodatni problem stvorio je novi menadžer grupe, Allen Klein. Tražio je da članovi grupe zbog poslova koje želi dovršiti neko vrijeme šute o razlazu. To je stvorilo dodatnu konfuziju i pokvarilo međusobne odnose.

Atmosfera na sastancima na koje su dolazili bila je sve teža. A onda se dogodila sad već čuvena tiskovna konferencija na kojoj je Paul McCartney prema vlastitim riječima "pukao" i iz srca odgovorio na novinarski upit, nakon čega su Beatlesi i formalno prestali postojati.

image
Grupa osnovana 1960. u Liverpoolu, 1970. je prestala postojati.
COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Kao utjehu poklonicima grupe, popularne i među generacijom koja se nije rodili kad su se raspali, Paul McCartney čitat će idućeg ponedjeljka na BBC-ju ulomke iz svoje knjige „Stihovi”. Ne, ne radi se o autobiografiji. I dalje nije sklon napisati je, no ta knjiga ima autobiografskih elemenata koje bi lovcima na zanimljivosti iz njegova života mogla biti interesantna.

Na kraju razgovora za BBC, o kojem je izvijestio i magazin Guardian, izjavio je da ga jako veseli što se nedavno pronašao dramski tekst koji je davno napisao s Lennonom. Bio je to svojevrsni "sveti gral" među memorabilijama slavne grupe koji se tijekom godina izgubio. Počelo se sumnjati da je ikada postojao.

"Godinama tvrdim da smo nas dvojca napisali scenarij za radio dramu koja prati život običnih ljudi. Drago mi je da je pronađen", zaključio je glazbenik.

Linker
19. travanj 2024 03:10